fbpx

Kako odabrati najpovoljniju tarifu za mobilni internet

Ako vas svakog mjeseca iznenade dodatni troškovi za mobilni internet ili vam ostaje hrpa neiskorištenih gigabajta, vjerojatno nemate odabran najpovoljniji paket mobilnog interneta. Trošite li više prometa nego što ste ugovorili, teleoperator vam “višak” zasigurno naplaćuje po višoj cijeni. Ako ga pak koristite premalo, u startu ste ugovorili preskupu opciju za mobilnu tarifu. Za optimalan izbor potrebno je znati koliko u prosjeku trošite interneta i, što je još važnije, gdje vam najviše “curi”.

mobilni internet

Na što sve trošimo mobilni internet

Internet najčešće koristimo za surfanje i e-mail, gledanje filmova i slušanje glazbe, igranje igrica, društvene mreže, video pozive, skidanje i ažuriranje aplikacija. Na svom računu od prošlog mjeseca uvijek možete vidjeti koliko ste interneta potrošili.

Serije samo uz neograničenu tarifu

Uvjerljivo najveći potrošači su streaming servisi poput HBO-a i Netflixa koji, ako volite gledati filmove i serije u visokoj rezoluciji, znaju “pojesti” i do 3 GB po satu.  Računica je jednostavna – ako ćete pogledati samo jednu HD seriju u trajanju od sat vremena, mjesečno će vam trebati minimalno 90 GB. U takvim ćete situacijama najmirnije spavati ako uzmete neograničeni mobilni internet. Svaki servis koji uključuje video, tj. video pozive, video igrice, YouTube i Facebook, potencijalno je veliki potrošač podataka. Želite li ih koristiti, a da pritom ne strahujete od prevelikih računa, postoji nekoliko načina da uštedite.

Limitirajte potrošnju na mobitelu

Najjednostavniji način da ne potrošite više gigabajta nego što ste ugovorili jest da ograničite potrošnju na samom mobitelu. Postavite si upozorenje na otprilike 80 % potrošenog prometa i zabranu kada ga potrošite u cijelosti. Ako sve potrošite već nakon dva tjedna, trebat ćete promijeniti tarifu ili navike.

Omogućite štedljivost

Internetski preglednici, ali i popularni streaming servisi imaju mogućnost odabira štedljivog način rada. Video i ostali sadržaji koji “gutaju” promet bit će slabije kvalitete, a možete potražiti i opciju da se njihov prikaz ograniči samo kada je uključen Wi-Fi.

Tražite Wi-Fi

Bežični je internet besplatan i često nam je u blizini, a da toga nismo ni svjesni. Za njegovo je korištenje najčešće potrebna lozinka, ali ne zaboravite da besplatne stvari obično imaju jednaku takvu kvalitetu.

Mobiteli s dvije SIM kartice

Sve je češći slučaj da imamo dva mobitela i dvije tarife – jednu za posao, a drugu za privatne potrebe. Poslovna tarifa obično ima veći paket za mobilni internet, dok nam je privatna potrebna samo za poseban broj telefona. S mobitelom koji ima dvije SIM kartice objedinit ćete i moći istovremeno koristiti privatnu i poslovnu tarifu.

Isključite automatsko ažuriranje 

Ažuriranje aplikacija, iako se na prvi pogled ne čini tako, može oduzeti dosta prometa. Upravo zato i postoji opcija koja traži odobrenje prije svakog ažuriranja. To znači da se aplikacije mogu ažurirati samo kada ste spojeni na Wi-Fi.

Odgodite i sinkronizaciju

Većinu podataka danas držimo u “oblaku”, a oni se stalno ažuriraju. Na kućnom ćemo prijenosniku ujutro provjeriti e-mail, potom ga ponovno otvoriti na putu do posla, a svaki puta kada nešto izmijenimo, podaci se moraju sinkronizirati. Slično je i s fotografijama, videom i ostalim sadržajima. Ako nastojite uštedjeti na internetskom prometu, sinkronizacija treba biti isključena, odnosno omogućena samo u slučaju Wi-Fi veze.

Streamajte glazbu

Današnje tarife imaju i druge prednosti poput uključene opcije glazbenih servisa koji ne troše ni memoriju ni podatkovni promet. Zašto ih ne iskoristiti? Umjesto da svaki put kada se zaželite omiljenog hita posežete za YouTubeom, prepustite se glazbi koja vam je doslovno nadohvat ruke.

Ako već sve navedeno znate i primjenjujete te vam samo treba najbolja mobilna tarifa za najpovoljniji mobilni internet, javite se Kompareovcima koji će vam rado pomoći. Od ponuda svih velikih operatora će vam pronaći najbolju, a vi ćete sve obaviti brzo, jednostavno i online.

Za sva vaša pitanja dostupni smo na kontakt broj 01 555 0666 – radnim danom od 8 do 20 sati ili subotom od 9 do 14 sati.