KOMPARE VODIČ: Sve što trebate znati o subvencioniranim stambenim kreditima

stambeni krediti 01

Ako ste mlađi od 45 godina, a želite svoju prvu stambenu nekretninu, pripadate doista rijetkoj skupini građana koja može računati na financijsku pomoć Vlade RH.

Početkom idućeg mjeseca, konkretno od ponedjeljka 3. rujna, Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) moći ćete predati svoj zahtjev za subvencionirani stambeni kredit.

Upola manja rata prvih pet godina

Ako APN odobri vaš zahtjev, rata kredita tijekom prvih pet godina otplate umanjit će se od 30 do 51 posto, ovisno o prebivalištu, što svakako nije zanemariv iznos. Usto, maksimalna efektivna kamatna stopa tijekom prvih pet godina otplate može iznositi najviše 3,75 posto, a sljedeće dvije godine ne smije se uvećati za više od 10 posto. Zahtjevi će se moći predavati najmanje pet dana (do 8. rujna), a planira se subvencionirati oko tisuću stambenih kredita. Sad je krajnji rok za prikupljanje ponuda.

Imam li i ja pravo na subvenciju?

Pravo na subvencioniran stambeni kredit ispunjavate ako ste:

– hrvatski građanin mlađi od 45 godina

– kreditno sposoban prema kriteriju banke

– ni vi ni partner nemate stan/kuću u kojoj se može živjeti

– postojeći stan/kuću želite zamijeniti većom nekretninom (manju nekretninu morate prodati u roku od dvije godine)

– nekretnina koju kupujete mora imati akt za uporabu građevine, odnosno akt za građenje

– subvencionira se samo iznos do 1500 eura (s PDV-om) po m2 (ako je cijena veća, razlika se neće subvencionirati)

– maksimalni iznos kredita ograničen je na 100.000 eura s najmanje 15 godina isplate (kredit može biti veći, ali se razlika ne subvencionira)

Što je indeks razvijenosti?

Indeks razvijenosti mjerilo je kojim se određuje koliko je vaš grad/općina razvijen. Najnerazvijeniji gradovi i općine pripadaju prvoj skupini, a najrazvijeniji osmoj. Gdje ste vi u svemu tome, možete provjeriti ovdje.

Ako ste u najrazvijenijem području Hrvatske, primjerice u Istri ili u Zagrebu, APN će vam subvencionirati 30 posto kredita. Kako razvijenost slabi, tako se povećava postotak subvencije, i to u koracima od 3 posto. Stanovnici područja u osmoj skupini tako imaju pravo na 51 posto subvencije.

Što mora biti u zahtjevu?

Famoznu hrvatsku birokraciju, dakako, nećete izbjeći niti u ovom slučaju. Zahtjev za subvencioniranje kredita tako mora sadržavati vaše ime, prezime, prebivalište i OIB te, naravno, iznos kredita koji tražite i rok njegove otplate. Usto, APN-u je potrebno predati sljedeće:

* presliku osobne iskaznice

* predugovor/ugovor o kupoprodaji stana/kuće za čiju kupnju tražite kredit

* presliku zemljišnoknjižnog izvatka

* presliku akta za uporabu građevine

* potvrdu HZJZ o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom

* javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nemate stan/kuću u uporabnom stanju

* javnobilježnički ovjerenu izjavu partnera da nema u vlasništvu drugi stan/kuću u uporabnom stanju

Kako odabrati osiguranje?

Bez obzira na to uzimate li subvencionirani stambeni kredit ili ne, vjerojatno će vam jedan od uvjeta biti polica osiguranja. Pri tomu, banke će vam najčešće nuditi policu  osiguravajuće kuće s kojom surađuju. Njihovu ponudu možete, ali i ne morate prihvatiti.

Neka cijena ne bude jedino što je bitno

No, nemojte da vam iznos police osiguranja bude jedini faktor pri odabiru jer se u praksi takvi ugovori pokazuju ne baš kvalitetni. Policu, naime, možete ugovoriti bilo gdje, dokle god je vinkulirate u korist banke.

Sretno vam s APN-om i subvencioniranim kreditima. Nadamo se da ćete se vrlo brzo useliti u svoj komadić stambenog raja, a ako si život želite učiniti još mirnijim, ne zaboravite da imovinu možete osigurati protiv raznih rizika.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniju policu imovinskog osiguranja! →