fbpx

Puno kasko osiguranje

Opće je poznato da kasko osiguranje štiti vas i vaše vozilo, dok obvezno auto osiguranje štiti sve oko vas u prometu. Međutim, treba znati odabrati najbolji kasko za svoj auto. Ako ne znate što je točno puni kasko, a želite zaštititi svog limenog ljubimca od svih rizika, nastavite čitati i saznajte zašto ga je pametno imati.

Šteta na autu, puni kasko, kasko osiguranje

Za početak trebate znati da u slučaju prodaje svog vozila kasko osiguranje (za razliku od obveznog osiguranja) ne prelazi na drugog vlasnika. Kasko se ugovara na osobu koja je vlasnik vozila te se u slučaju prodaje vozila ostatak neiskorištene premije vraća ugovaratelju. Kada dođe do promjene vlasnika, ugovaratelj ima pravo tražiti povrat premije, ako je ista plaćena u cijelosti i nije bilo štete.

Ako novi auto kupujete na kredit ili leasing, vjerojatno ćete morati ugovoriti kasko, no na vama je odluka kakvu ćete policu odabrati.

Puni kasko – najbolji izbor za vaš auto

Ako želite biti potpuno pokriveni, najbolja je opcija odabir punog kasko osiguranja. Čak i ako vi skrivite prometnu nesreću, imat ćete pravo na odštetu. Osim toga, imat ćete pokrivene i razne druge rizike. Puni kasko kod skoro svih osiguravajućih kuća uključuje zaštitu od požara, udara groma i drugih prirodnih nepogoda (oluje, tuče, snježne lavine). Također, uključuje krađe i nestanak vozila, eksploziju, pad snijega, leda ili predmeta s visine, loma stakla i zrcala, oštećenja na parkingu i tegljenje vozila s mjesta nesreće. Police kasko osiguranja mogu se razlikovati u dodatnim pokrićima, kao što je na primjer zaštita od oštećenja uslijed potresa. Iako većina osiguravajućih kuća izričito isključuje takve štete, neke su ju uvrstile u puni kasko.

Dobro je znati da se u štete na vozilu uključuju sve one koje su nastale u roku od 72 sata od potresa. Sve se ostale štete pokrivaju iz ostalih pokrića kasko osiguranja, kao što je npr. pad predmeta s visine, odron, pad stijene, lavina i sl.

Uz navedeno, neke osiguravajuće kuće u puni kasko imaju uključeno korištenje zamjenskog vozila, u slučaju da je vaš automobil na popravku. Ako ste na primjer na putu za more imali štetu na vozilu koja vam onemogućuje nastavak putovanja, zgodno je imati takvu pomoć. Ako pak prevozite teret do 3.5 tone na udaljenu lokaciju (npr. u drugu državu članicu s područja Zelene karte) i izvršenje posla ovisi o vozilu, sve troškove najma vozila u odgovarajućoj kategoriji pokriva kasko osiguranje u trajanju od najmanje 10 dana.

Naravno, kasko pokriće neće biti valjano ako je šteta nastala zbog utjecaja alkohola ili narkotika kod vozača te ako se dogodila u zimskom periodu, a vozilo nije imalo zimske gume.

Puni kasko bez franšize?

Franšiza u kasko osiguranju je vrlo važna. Često se misli da smo s ugovaranjem kaska pokriveni 100 %, no ne postoji kasko osiguranje bez obavezne franšize. Puni kasko uvijek ide uz obaveznu franšizu, neovisno o tome je li ugovorena dobrovoljna franšiza ili ne. Franšize se razlikuju prema osiguravajućim kućama.

Kod jednih se obračunavaju u postotnom udjelu pune kasko premije, kod drugih na vrijednost nastale štete, a neke osiguravajuće kuće nude i fiksne iznose franšiza.

Izračun kasko osiguranja

Jedno od prvih pitanja kod ugovaranja osiguranja je koliko košta kasko osiguranje. Za početak je bitno uzeti u obzir kako najpovoljnije kasko osiguranje nije uvijek najbolje jer možda ne uključuje sva važna pokrića. Više o tomu mogu vam reći i objasniti naši Kompare stručnjaci kojima je cilj pronaći najbolju opciju za vaš auto.

Cijena kasko osiguranja ovisi o dobi vlasnika, marki, cijeni i starosti vozila, snazi motora i ugovorenoj franšizi, dok se vrijednost premije određuje prema novonabavnoj vrijednosti vozila. Ono što je tu važno je da određene osiguravajuće kuće uzimaju upravo tu vrijednost kod isplate šteta po kasku pa je bitno da ista bude realna. Naši će se Kompareovci pobrinuti da ta vrijednost sigurno bude točna.

Usporedba cijena 10 osiguravajućih kuća

Pobrinite se za sigurnost svog vozila na vrijeme i prepustite Kompare stručnjacima usporedbu cijena 10 osiguravajućih kuća i pronalazak najbolje police kasko osiguranja. Osim što vam mogu pomoći u donošenju prave odluke za vaše vozilo, pojasnit će vam detalje svake ponude kako biste dobili najveću vrijednost za svoj novac.

Za sva vaša pitanja dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.