Nova krađa građana na pomolu?

Kada je dopunsko zdravstveno osiguranje uvedeno u lipnju 2002. godine, metodom inercije, HZZO je postao monopolist na tržištu i jedini kod kojega su osiguranici mogli ugovoriti policu, dakle, sve uplate za obvezno i dopunsko osiguranje su se počele slijevati u isti državni fond iz kojeg se potom financiralo i osnovno osiguranje.

Nova krađa građana na pomolu?

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, stvari su se bitno promjenile, počevši od plasiranja informacija kako HZZO zapravo nema odobrenje od Europske komisije za prodaju osiguranja obzirom da je monopolist i da nije nije strukturiran kao osiguravajuća kuća. HZZO je u to vrijeme imao ukupno 2 milijuna i 370 tisuća osiguranika dopunskog osiguranja. Tada su se na tržištu pojavili i konkurenti, prvenstveno Croatia zdravstveno osiguranje, a nakon toga i Basler osiguranje (današnja Uniqa). HZZO je uzvratio izmjenom cijene – s tadašnja 4 različita modela (od 50 do 80 kn za umirovljenike i 80 do 130 kn za zaposlene), odlučili su se za jednistvenu cijenu od 70 kn/mj.

Crna ovca hrvatskog zdravstva?

Pitate se tko je crna ovca koja želi Hrvate oplesti po džepu? Pa zamislite da je proračun vaše kućanstvo, ono ima svoje prihode i rashode – tako je i sa dijelom proračuna za zdravstvo. Kada su troškovi dugoročno veći od prihoda, nađete se u problemu. Jedini prihod je uplata premije osiguranika, a izdaci su svi troškovi liječenja i lijekova.

U problemu se sada nalazi HZZO koji je u deficitu jer na teret ima sve osiguranike kojima država jamči besplatno zdravstveno. Troškovi zdravstvenog osiguranja rastu, a proporcionalno tome, raste i premija osiguranja. Bez obzira na sva poskupljenja, polica dopunskog je uvijek isplativija opcija nego plaćanje punog troška za liječenje.

Najbolji izbor za građane

Dopunsko osiguranje nije obavezno, već dobrovoljno, dakle, svaki građanin stariji od 18 godina mora samostalno odlučiti želi li plaćati policu dopunskog ili riskirati troškove liječenja i do 3.000 kn.

Što se ponuda na tržištu tiče – svi mogu birati između jedne ponude HZZO-a, dvije ponude Croatia zdravstvenog osiguranja, jedne ponude UNIQA i Generali osiguranja. Između svake od navedenih ponuda postoje razlike, no ono što je svima isto su prava koja ostvarujete. Bez obzira koju policu odaberete – troškovi svih participacija će za vas biti besplatni u neograničenom iznosu (bolničko liječenje, specijalistički pregledi, pomagala, uputnice, recepti, lijekovi s A liste itd.)

Pokrića HZZO – 89 kn CZO – 67 kn CZO – 97 kn Uniqa – 65 kn Generali – 70 kn
Sve participacije da da da da da
Lijekovi s A liste da da da da da
Lijekovi s B liste ne ne da da da

Kompare je prvi hrvatski web servis za usporedbu i online ugovaranje osiguranja koji od 2012. djeluje na hrvatskom tržištu i svim građanima besplatno nudi svoje usluge, preporuke i šalje neobvezujuće ponude.

Za sve one koji se osjećaju nesigurno što učiniti u situaciji kada je neizvjesna konačna odluka Ministarstva zdravlja, mogu nazvati 01/555 0666 kako bi dobili neovisan savjet stručnjaka za osiguranje ili posjetiti stranicu Komparea i sami provjeriti cijene i pokrića na tržištu.

Više o tome kako funkcionira sustav zdravstvene zaštite pročitajte u idućem članku.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber