Malusi kod auto osiguranja

Svi se radujemo bonusima koje iz godine u godinu dobivamo ako ne prijavimo štetu. U pravilu, svi znamo kako funkcionira sustav bonusa. No, o smanjenju bonusa zapravo malo znamo. Upravo zato vam donosimo pregled svega što trebate znati o malusima kod auto osiguranja.

Što je to malus?

Malus je dodatak na premiju auto osiguranja. Ako ste tijekom godine prijavili štetu na vozilu, prilikom obnavljanja police osiguranja zaračunat će vam se dodatak na cijenu premije. Taj dodatak se zove malus.

Bonusi i malusi se računaju prema sljedećoj tablici:

Usporedite najpovoljnije cijene auto osiguranja za svoje vozilo i ugovorite online na kompare.hr.

Sustav bonusa

Podsjetimo se. Kad prvi put osiguravate vozilo, započinjete s desetim premijskim stupnjem i kod njega ne ostvarujete nikakav bonus. Drugim riječima, plaćate punu cijenu auto osiguranja. Ako tijekom godine ne prijavite nijednu štetu na polici osiguranja, prilikom ugovaranja police osiguranja za sljedeću godinu ostvarit ćete pravo na bonus. Tako ćete druge godine plaćati 90% cijene premije auto osiguranja tj. koristiti bonus u vrijednosti 10%. Za svaku sljedeću godinu bez štete, bonus vam se uvećava za 5%. Za više informacija o bonusima pročitajte ovaj članak.

Sustav malusa

Ako tijekom godine prijavite štetu na polici osiguranja, pomičete se za tri premijska stupnja više. Kao primjer uzet ćemo Vesnu koja je imala 10% bonusa na svojoj polici osiguranja, odnosno pripadala devetom premijskom stupnju. Tijekom godine prijavila je jednu štetu čime je izgubila pravo na bonus i za sljedeću godinu će platiti punu cijenu osiguranja vozila uvećanu za 30% (malus 130%).

Ako imate malus, svaku sljedeću godinu se pomičete za jedan premijski stupanj niže. Uzmimo za primjer Andreja koji ove godine ima malus 150%. Ako tijekom godine ne prijavi štetu, sljedeće godine će imati 130% malusa.

kompare.hr vam omogućuje da brzo i jednostavno pronađete najpovoljnije auto osiguranje i online ugovorite policu. Uštedite vrijeme i novac uz naše savjetnike za osiguranje dostupne na 01/5550666.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber