Ljetne, zimske i cjelogodišnje gume

Postoje ljetne, zimske i cjelogodišnje gume, a razlog zašto ih moramo mijenjati u određeno doba godine je uglavnom zakonodavstvo i sigurnost u ekstremnim vremenskim uvjetima. 

Ljetne gume

Što se tiče ljetnih guma, tržište je vrlo dobro opskrbljeno kvalitetnim, ali i onim lošijim gumama, podrijetlom iz Kine. Uz klasična svojstva na suhoj podlozi, bitna osobina ljetne gume je i ponašanje na mokroj, skliskoj podlozi. Ukoliko vas je strah proklizavanja, birajte ljetne gume s najboljim test ocjenama na mokroj podlozi. 

Upravo zbog mekše smjese od koje se rade u odnosu na zimske gume, ljetne gume imaju bolja svojstva na temperaturama iznad 7 stupnjeva. Međutim, ukoliko temperatura padne ispod 7 stupnjeva, smjesa ljetne gume stvrdnut će se, dok to neće biti slučaj sa zimskom. Ljetne gume mogu se mijenjati svakih 3-4 godine, nakon što dubina profila postane manja od 2,5-3 mm, dok nakon 8 godina obavezno treba promijeniti.

Zimske gume

Zimska guma ima drugačiju gumenu smjesu i otpornija je na promjenu temperature (hladnoću). S obzirom da se ne stvrdne pri nižim temperaturama, zimska guma bolje ‘drži’ cestu, odnosno prijanja površini, dok na samoj gaznoj površini ima i podebne lamele za bolju apsorpciju snijega i leda. Zimske gume na vanjskom rubu nose oznaku M+S (Mud+Snow, odnosno blato i snijeg) ili imaju istaknut simbol snježne pahuljice. Profil ili dubina utora/kanala na gaznoj površini ne bi trebao biti manji od 1,6 mm kako guma ne bi izgubila prihvat ceste (uz lance), a zakonski propisano je 4 mm. Gume s dubinom utora većim od 4 mm i lancima spremnim za montažu na kotače smatraju se kompletnom zimskom opremom.

Preporučeno je imati i povećan tlak u zimskim gumama u odnosu na ljetne za 0,2 bara, čime se pospješuju svojstva gume, a preporuča se i mijenjati zimske gume nakon 3 odvožene sezone. Zimske gume trebaju biti istih dimenzija kao i ljetne, odnosno prema podatcima iz prometne dozvole. Greška koju vozači često rade jest montaža zimskih guma samo na pogonske kotače, no trebalo bi montirati sve 4 gume istog tipa.

Cjelogodišnje gume

Napravljene kao kompromis između zimskih i ljetnih guma, adekvatne su za korištenje tijekom svih godišnjih doba, no i to treba uzeti s dozom obzira s obzirom da su to gume koje pokušavaju biti dobre i ljeti i zimi, ali realno pružaju tek prosječne (čak i ispodprosječne) osobine u različitim vremenskim uvjetima.

Neke od tih osobina uključuju lošiji zaustavni put i na suhoj i na mokroj podlozi kao i na snijegu, lošije držanje ceste, itd. Ne preporuča ih se, osim za vozače koji voze vrlo oprezno i uglavnom po gradu.

Za što ste se vi odlučili, možete nam reći u komentarima, a da dodatno zaštitite automobil i putnike u njemu, osigurajte se putem kompare.hr

Pročitajte i druge članke u specijalu o auto gumama:

.

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber