Kompare vodič za kupovinu zimskih guma 2018. godine

Hrvatski autoklub u suradnji s ADAC-om objavio je rezultate testiranja zimskih guma u dvije najpopularnije dimenzije. Manja dimenzija (175/65 R14 T) namijenjena je malim gradskim vozilima, a veća (205/55 R16 H) je standard za limuzine.

vodic_zimske_gume

Kako su ocjenjivali?

Na konačnu ocjenu najviše je, čak 30 posto, utjecalo ponašanje gume na mokrim podlogama. Slijede performanse na snijegu sa 20 posto ukupne ocjene, a potom ponašanje na suhoj podlozi sa 15 posto. Led, potrošnja goriva te trošenje gume nosili su po 10 posto. Najmanje utjecaja na konačnu ocjenu imala je buka koju guma proizvodi pri vožnji, tek 5 posto. Detaljan pregled svih testiranih guma pogledajte u grafičkom prikazu preuzetom s hak.hr web stranice. 

HAK-ADAC 01

HAK-ADAC 02

HAK-ADAC 03

Najbitnija je mokra podloga

Živite li u toplijim krajevima i godinama niste vidjeli snijeg, obratite pažnju na gume koje su bolje ocijenjene na mokrim podlogama. Ako često vozite zimi, nije zgorega posvetiti pozornost i potrošnji goriva te habanju guma.

Najbolji u dimenziji 175/65 R14

U manjoj dimenziji HAK-ovci su testirali 12 kompleta testnih guma koje su namontirali na Ford Fiestu. Niti jedan brend nije uspio osvojiti najvišu ocjenu “izvrstan”. Najdalje, do ocjene “vrlo preporučljivo”, dogurali su Continental i Dunlop. Većina proizvođača, njih čak osam (Firestone, Nokian, Goodyear, Debica, Esa + tecar, Sava i Vredestein) našla se u zlatnoj sredini, dok je Semprit završio stepenicu ispod – “djelomično se preporučuje”.

Najgore prošao Nankang

Najgore se proveo Nankang koji je pao čak u dvije kategorije – na mokroj cesti i snijegu. Na testiranju na tim podlogama ostvario je toliko loše rezultate da je zavrijedio ocjenu – “ne preporuča se”.

Testirano na Golfu

Testno vozilo za veću dimenziju bio je VW Golf, a testiralo se čak 16 kompleta guma. Ponovno nije bilo izvrsno ocijenjenih guma, no ocjenu vrlo preporučljivo ovoga puta zaslužila su tri proizvođača.

Continental, Goodyear i Dunlop vrlo preporučljivi

Riječ je mahom o tvrtkama premium segmenta – Continental, Goodyear i Dunlop, dok su Michelinu i Bridgestoneu nedostajali mrvicu bolji rezultati na snijegu, a Kleberu na mokroj podlozi. Ocjenu “preporuča se” zaslužili su tako, osim već navedenih, i Nexen, Fulda, Vredestein, Nokian, Yokohama,  Kumho, Giti i Pirelli.

Semprit loš, Laufenn ‘pao’

Semprit se, zbog loše ocjene na suhoj podlozi, samo djelomično preporučuje, a najgore je prošao komplet guma proizvođača Laufenn i to zahvaljujući lošim rezultatima na onoj najbitnoj, mokroj podlozi.

Continental i Goodyear najbolji na mokrom

Na mokroj cesti najboljima su se pokazali Continental i Goodyear, a ocjenu vrlo preporučljivo zaslužili su i Dunlop, Michelin, Bridgestone, Yokohama, Pirelli i Semprit. Slabije rezultate postigli su Kleber, Nexen, Fulda, Vredestein, Nokian, Kumho i Giti.

Drastične razlike između najboljeg i najgoreg

Uvjerljivo najgori bio je Laufenn, koji je u usporedbi s prvoplasiranim Continentalom postigao čak 13 metara slabiji rezultat u kočenju i 16 sekundi sporije vrijeme u ‘kišnom’ krugu, navodi HAK. Želite li najbolji omjer cijene i kvalitete, svakako provjerite koliko se cijene guma slažu s objavljenim rezultatima HAK-ova testiranja.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →