Koliko mi je potrebno internetskog prometa mjesečno?

Ako platite 10 gigabajta, propast će jer ih nećete potrošiti. Ako pak platite 5 gigabajta, tuđe wifi-je ćete kao zombiji tražiti po gradu jer u protivnom nećete preživjeti mjesec… Koliko vam je internetskog prometa mjesečno zapravo potrebno? Kako bi omjer uloženoga (novca) i dobivenoga (prometa) bio u ravnoteži, bitno je znati koliko što, kako i kada “jede” naš internetski promet.

podatkovni-promet

Video “papa” promet kao Pac Man

Danas je sve na mobitelu. Od poruka, poziva (bilo audio, bilo video), društvenih mreža preko zabavnih sadržaja poput igrica ili glazbe. Nije neobično niti film (po)gledati na mobitelu. Međutim, što je kompleksniji online zadatak koji zadajemo svome mobitelu, to on sve više nalikuje gladnom Pac Manu koji lovi megabajte i gigabajte. “Najgladnija” aktivnost na mobitelu svakako je video. Što je veća rezolucija videa, to će se i više prometa potrošiti pa se svakako preporučuje da se, s ciljem uštede, video uvijek gleda u manjoj rezoluciji. U nastavku doznajte prosječnu potrošnju prometa s obzirom na kvalitetu videa.

podatkovni-promet-tablica 01

Ljubitelji videa na Facebooku trebaju znati da će za svoje aktivnosti potrošiti prosječno 160 MB po satu, što je manje prometa koji bi za isto vrijeme “pojeo” YouTube. Uz video, audio zapisi su najveći potrošači internetskoga prometa. Oni također dolaze u različitoj kvaliteti koja se mjeri brojem bitratea u sekundi koji se prenose digitalno (to su ona slova kbps). Kako otprilike izgleda prosječna potrošnja?

podatkovni-promet-tablica 02

 

Videofilima i audiofilima stoga bi 1 GB prometa mjesečno bilo premalo. Iako je teško, mjesec se može izdržati. Ako vas zanima odgovor na pitanje “što sve mogu sa 1GB interneta”, pročitajte u prethodno linkanom članku.

Koji paket je za mene?

Prosječan korisnik mjesečno potroši između 3 i 4 GB internetskog prometa. To je sasvim dovoljno za 60 minuta slušanja glazbe svaki dan i za 40-ak minuta pregledavanja sadržaja na internetu. Naravno, pod uvjetom da je moguće barem jedan dio dana mobitel odmoriti na “jastučiću” znanom kao WiFi. Onima koji su veći dio dana osuđeni na svoj podatkovni promet, mjesečno će u prosjeku biti potrebno između 5 i 7 GB prometa. Dovoljno je to za svakodnevne posjete YouTubeu, Deezeru ili Spotifyju, i to u trajanju od 3 sata dnevno. “Najgladniji” među korisnicima moći će si priuštiti lagodan život s 10-ak gigabajta mjesečno. To je, uz osnovnu komunikaciju, dovoljno za prijenos glazbe u trajanju od 2 sata dnevno, ali i za uživanje u serijama ili filmovima jednom do dva puta tjedno.

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber