Kako provjeriti jesu li moje zimske gume istrošene te trebam li nove?

Auto gume izravno utječu na sigurnost i performanse vašeg vozila i zato njihova kvaliteta uvijek mora biti na optimalnoj razini. U nastavku doznajte zašto je vožnja na istrošenim zimskim gumama opasna te kako prepoznati kada je vrijeme za kupovinu novih.

Što je zimska guma istrošenija, to ima drastično slabije performanse: lošije prianja uz kolnik, produžuje zaustavni put vozila i vožnju čini nesigurnom. Istrošena guma slabije odvodi vodu i bljuzgu pa je veća vjerojatnost kako će doći do akvaplaninga – situacije kada guma zbog previše vode na kolniku izgubi kontakt s podlogom te vozilo prokliže. Osim toga, istrošene zimske gume katastrofalne su za vožnju po snijegu jer su njihovi utori previše plitki da bi u njih stalo dovoljno snijega koje im omogućuje sigurno prianjanje po snježnim površinama.

I najbolje zimske gume s vremenom se istroše – to je neizbježno, čak i kada jako pažljivo vozite. Nažalost, vozači često nisu svjesni u kakvom su stanju njihove gume sve dok zbog oštećenja i istrošenosti pneumatika ne padnu na tehničkom pregledu vozila. Kada je vrijeme za kupovinu novog seta guma reći će vam prijeđena kilometraža i – još važnije – dubina profila gume te eventualna oštećenja. U nastavku donosimo popis stvari koje bi vam mogle ukazati trebate li nove zimske gume.

Koliko dugo koristite isti set guma

Maksimalni životni vijek auto gume iznosi deset godina od trenutka proizvodnje. Koliko je guma stara označeno je na samoj gumi oznakom DOT s pripadajuće četiri brojke gdje prve dvije označavaju tjedan, a druge dvije godinu proizvodnje. Primjerice, guma s oznakom 1022 proizvedena je u 10. tjednu 2022. godine. Samo se gume do tri godine starosti mogu prodavati kao nove, stoga svakako provjerite ove oznake prije kupovine. Nakon što je montirate na vozilo, životni vijek zimske gume ovisi o prijeđenoj kilometraži.

Na većini vozila to je između 25 i 50 tisuća prijeđenih kilometara, iako laganom vožnjom možete prijeći do 75 tisuća kilometara, a agresivnom vožnjom drastično manje. Prijeđeni kilometri tek su okvirni pokazatelj kada je vrijeme za promjenu guma. Konkretnu odluku donesite nakon što provjerite dubinu profila gume i fizička oštećenja.

Kolika je dubina profila gume

Glavni indikator istrošenosti zimske gume je dubina profila. Na novim gumama dubina profila obično iznosi oko osam milimetara, a kada padne na četiri milimetara, vrijeme je za kupovinu novih guma.

Ako zimi vozite ljetne gume, njihova dubina profila također ne smije pasti ispod četiri milimetara. Dubinu profila gume provjerite jednim od idućih načina:

  • mjeračem za gume
  • praćenjem indikatora istrošenosti
  • testom kovanice

Mjerač za dubinu profila gume može biti analogni ili digitalni, a drže ga prodavaonice automobilskom opremom i druga slična mjesta. Koristite tako da ga stavite u utor na gumi i precizno očitate koliko milimetara je utor dubok. Nemate li mjerač, istrošenost gume iščitajte pomoću indikatora istrošenosti. To su vertikalne crtice koje se nalaze između profila gume koje, kada se spoje s profilom gume, pokazuju da je gume potrebno zamijeniti. Ovaj način mjerenja istrošenosti profila gume nije precizan kao korištenje mjerača, ali je svejedno učinkovit. Treći način provjere uključuje korištenje kovanice od jednog eura koju je potrebno staviti u utor na gumi. Viri li zlatni rub kovanice izvan utora, tada je profil gume pao na svega tri milimetra i krajnje je vrijeme da uložite u novi set zimskih guma.

Ima li na gumi fizičkih oštećenja

Zimi su gume izložene većem naporu nego u ostatku godine. Velika količina padalina i niske temperature ubrzavaju trošenje kolnika pa nastaju neravnine i rupe koje su kobne za auto gume.

Zato povremeno provjerite ima li na vašim gumama fizičkih oštećenja u obliku neravnina, posjekotina ili puknuća. Primijetite li nešto sumnjivo, odmah posjetite vulkanizera, čak i ako se guma tijekom vožnje normalno ponaša. Bilo kakvo oštećenje utječe na tlak u gumi koji se postepeno smanjuje pa guma prestane optimalno prianjati uz kolnik. Neka oštećenja mogu se zakrpati. Kada to nije moguće, kupovina novih zimskih guma jedina je opcija.

Sigurnost u vožnji

Sigurnost u vožnji neka vam bude prioritet, naročito u zimskim mjesecima koji pred vozače stavljaju najveće izazove. Zato uložite u kvalitetne zimske gume te redovito kontrolirajte drži li se ta kvaliteta na zadovoljavajućoj razini. No, čak i tada možete doživjeti prometnu nezgodu – u tom je slučaju iznimno važno imati policu za auto osiguranje koje u potpunosti odgovara vašim potrebama.

Slobodno se obratite kompare.hr ekipi koji će za vas usporediti ponude osiguravajućih kuća i pronaći pravu opciju za vaš automobil, i to radnim danom od 8 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.

…………………………………………………………………………………….

Članak je nastao u suradnji s Portalom Nabava.net, servisom koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju, a potpisuje ga Petra Staržik, magistra komunikologije i content marketing menadžerica portala Nabava.net.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber