fbpx

Izgubljen (ili ukraden) mobitel: Kako ga locirati i pronaći

Izgubili ste mobitel? Prije nego što počnete paničariti zbog gubitka kontakata, fotografija, video zapisa i povjerljivih podataka, pokušajte ga locirati. Uz nekoliko preventivnih koraka i malo sreće, možda ga i uspijete vratiti.

izgubljen-mobitel

Nije uvijek loše kad vas prate

Bez obzira na to koristite li iOS ili android operativni sustav, sigurno vam je na mobitelu već instalirana neka od aplikacija za praćenje položaja mobitela. Ako nije, svakako bi trebala biti! Točno je, uz takve aplikacije svakako gubite dio privatnosti, ali u ovakvim situacijama dobro dođu. Kako biste omogućili komunikaciju s izgubljenim mobitelom, mora biti uključen, prijavljen na Google/iCloud račun i povezan s mobilnim podacima ili WiFi mrežom. Korisnicima Androida važna je i vidljivost na Google Playu, uključena lokacija te usluga Pronađi moj uređaj. Iako se čini da je to mnogo preduvjeta, sve su to većinom defaultne postavke.

Za uređaje s Android operativnim sustavom, trebat će vam korisničko ime i zaporka za Google račun, dok će vam za iPhone trebati podaci za iCloud račun.

Android uređaji

Usluga Pronađi moj uređaj na Androidu uključuje se automatski, ako koristite Google račun. Omogućuje vam ne samo da locirate uređaj, nego i da ga zaključate, “obrišete” pa čak da se, zamislite ovo, oglasi!

Dovoljno je prijaviti se na www.android.com/find, logirati se s Google računom i odabrati neku od spomenutih opcija.

Oglasi se

Uređaj će vam zvoniti melodijom za poziv čitavih pet minuta, čak i ako ste ga ostavili u modu bez zvuka (silence mode). Idealna je to opcija za one (prečeste) situacije kada mobitel zagubite negdje nadohvat ruke, a nemate nikog da vas u tom trenutku nazove.

Zaključaj se

Ako pak mobitel zaboravite u trgovini, kafiću, kiosku ili nekom još egzotičnijem više-manje javnom mjestu, odabrat ćete opciju zaključavanja koja nudi izvrstan bonus u obliku poruke. Primjerice, napišite nešto u stilu: “Ako ste pronašli ovaj mobitel, molimo nazovite…” i vaš trenutan kontakt broj.

Obriši se

Posljednja opcija, na žalost, namijenjena je onima kojima je mobitel ukraden. Jednom kada odlučite obrisati sve podatke, osim što ih nećete moći vratiti, nećete više moći ni locirati mobitel.

Pronađi iPhone

Pronađi iPhone (Find My iPhone) predinstalirana je aplikacija uz pomoć koje ćete locirati ne samo iPhone, nego i Mac, iPod ili iPad, odnosno svaki uređaj koji koristi iOS. Osim lociranja, korisnicima iOS-a na raspolaganju su i druge opcije. Primjerice, zaključavanje ili “brisanje” uređaja, slično kao što se nudi i Androidovcima. Dakako, kako biste iskoristili bilo koju od spomenutih mogućnosti, morat ćete se prijaviti na iCloud s računom koji koristite na izgubljenom uređaju.

A što ako je ukraden?

Ponekad se mobitel ne izgubi sam od sebe, nego uz tuđu pomoć. Najčešće je riječ o krađi, a ako je lopov pritom i profesionalac, prvo što će napraviti jest isključiti mobitel i baciti SIM karticu. U tom slučaju, najbolje je obratiti se policiji. Oni će pokušati locirati, ali i identificirati vaš uređaj. To će učiniti uz pomoć jedinstvenog identifikatora, IMEI broja (International Mobile Equipment Identity), 15-eroznamenkastog broja kojeg možete pronaći u dokumentaciji koju ste dobili s uređajem. Ako vam je mobitel pri ruci, otkucajte *#06# i IMEI će vam se prikazati na ekranu. Odmah ga, za svaki slučaj, možete i zapisati.

Podatke čuvajte u “oblaku”

Neovisno o tomu hoćete li prolaziti kroz muke vlasnika izgubljenog/ukradenog mobitela ili ne, najbolje je osigurati svoje podatke. Takozvani backup, odnosno učestala izrada sigurnosnih kopija u cloudu, na vašem Google i iCloud servisu, može spasiti stvar. Ujedno, takvi su vam podaci dostupni s bilo kojeg kraja svijeta, 24 sata dnevno. Ako imate pametni telefon, a gotovo je nemoguće da ga nemate, uvijek budite logirani sa svojim računom, a u postavkama telefona obavezno odaberite izradu backupa. Uostalom, to će vam pomoći i kad mijenjate mobitel – izbjeći ćete ručno prebacivanje svih kontakata i drugih informacija. Osim ako ne prelazite s Androida na iOS ili obratno.

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →