Kako pripremiti automobil za vruće ljetne dane

Iako se tako ne čini, uskoro nam stiže ljeto, što znači da je upravo sada idealan trenutak da pripremite vozilo za toplije dane. Znaju to i ovlašteni zastupnici pa u ovo doba brojni servisi nude kontrolne preglede automobila za nula ili simboličnu jednu kunu.

priprema-automobila-ljeto

Besplatan kontrolni pregled

Takvi pregledi najčešće obuhvaćaju provjeru signalizacije, uređaja za pranje stakala, metlice brisača, gume, sve tekućine, vjetrobransko staklo i obaveznu opremu. Za vrijeme trajanja akcije, servisi obično nude i rezervne dijelove po povoljnim cijenama. Doista nemate razloga ne iskoristiti pogodnosti koje vam se nude.

Za bezbrižan godišnji odmor

Pregled je svakako najbolje obaviti prije nego što se spakirate na godišnji odmor. Zbog visokih temperatura i sve češćih gužvi, važno je da putujete bezbrižno i sigurno, znajući da je vaš limeni ljubimac u dobrom stanju i da vas neće izdati na cesti.

Što točno provjeriti

Ako vaš ovlašteni servis ne nudi nikakvu promotivnu akciju ili ga iz nekog razloga ne želite posjetiti, automobil za ljeto možete pripremiti i drugdje. Ovo su stvari na koje trebate obratiti pažnju.

1) Gume

Gume bi se u pravilu trebale mijenjati svake četiri godine. Tjedan i godinu proizvodnje možete iščitati na bočnoj strani gume, a na gazištu postoji indikator istrošenosti gazećeg sloja. Ako ga ne vidite, odnosno ako je manji od 1,6 milimetara, vrijeme je za izmjenu. Najvažnije je ponašanje gume na kiši. Ako osjetite da više ne možete zakočiti kako treba na mokroj cesti, to može biti znak da je guma jednostavno “dala svoje” i da je vrijeme za novi set.

2) Klima uređaj

Ako niste jedan od onih vozača koji smatra da je klima uređaj loš za zdravlje, posjetite servisera za klimu. Rashladni plin se troši pa ga je potrebno nadopunjavati, a kvarovi na klima-uređaju koji se ne održava znaju biti pakleno skupi.

3) Rashladna tekućina

Rashladna tekućina nalazi se u hladnjaku motora vozila, a u pravilu se mijenja svake dvije godine. Koristi se i ljeti i zimi, a služi protiv pregrijavanja motora.

4) Ulje

Razinu ulja možete provjeriti i sami. Idealna razina je kada se nalazi između minimuma i maksimuma mjerne šipke. Preporuka je mijenjati ulje jednom godišnje, odnosno svakih 15 tisuća kilometara, što ovisi o modelu automobila.

5) Akumulator

Iako je vjerojatnost da će vas akumulator iznevjeriti zimi, svejedno bi ga trebalo provjeriti i u sklopu ljetnih priprema. Akumulator bi vam trebao uredno raditi 4 godine, ali nisu rijetki slučajevi kada je taj radni vijek i dosta duži. Pun akumulator trebao bi pokazivati 12,6 volti, napola pun (ili prazan, ovisno o vašim uvjerenjima) pokazuje 12,2 volti, dok je voltaža ispražnjenog ispod 12 volti. Najjasniji znak akumulatora na izdahu snaga je teško paljenje automobila.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber