Kako pripremiti automobil za ljeto

auto, ljeto, more, prijatelji

Ljeto je već u punom zamahu (ako pogledamo temperature), a godišnji su odmori polako krenuli. Kako biste bezbrižno i sigurno putovali, u nastavku teksta donosimo vam 7 savjeta za pripremu automobila za ljeto, tj. užarene ceste i sami put. Svakako prođite sve stavke i pobrinite se za svoje vozilo na vrijeme.

1. Provjerite gume

Znate li koliko se često trebaju mijenjati gume? Svake četiri godine. Godinu proizvodnje možete očitati sami jer se nalazi na bočnoj strani gume. Još jedan od razloga za promjenu guma je vaš osjećaj da ne možete zakočiti kako treba na mokroj cesti. Svakako provjerite i godinu i kočenje te ako treba, promijenite gume prije puta. Uz to, provjerite i tlak guma na benzinskoj postaji.

Ako još uvijek imate zimske gume, svakako ih što prije zamijenite s ljetnima jer se zimske na visokim temperaturama brzo troše pa je put kočenja duži. Također, ako auto dugo ostavljate na suncu, pametna je ideja prekriti gume, kako biste ih očuvali od mogućih pukotina.

2. Pobrinite se za klimu

Klima u autu je u vrijeme paklenih vrućina neizbježna, pogotovo ako se dogodi da čekate na cesti u gužvi. Ako su prošle dvije godine otkad ste ju zadnji puta servisirali, bilo bi dobro da to učinite opet, pogotovo prije dužeg puta. Ako slučajno pri uključivanju klime osjetite neugodan miris, moguće je da se u ventilacijskim kanalima nalazi plijesan koja može biti opasna za zdravlje vozača pa svakako kontaktirajte stručnu osobu koja će vam ili savjetovati što možete učiniti (npr. dezinfekciju) ili servisirati vašu klimu.

3. Prekontrolirajte ulje

Visoke temperature dosta utječu na ulje, tj. na njegovo razrjeđenje pa ga je pametno zamijeniti ili barem dodati još malo kako bi bilo gušće i bolje za motor. Razinu ulja lako možete provjeriti sami, no taj dio odradite minimalno 10 minuta nakon gašenja motora i na ravnoj podlozi. Idealna razina je kada se nalazi između minimuma i maksimuma mjerne šipke. Promjena ulja preporučuje se jednom godišnje, odnosno svakih 15 tisuća kilometara.

Ako za ljetno putovanje namjeravate vući i prikolicu ili prevoziti veći teret, motor će trošiti više ulja nego inače pa se možete opremiti s rezervnom litrom.

priprema automobila za ljeto

4. Provjerite razinu rashladne tekućine

Kako temperature rastu vani, tako raste i temperatura motora pa mu trebate osigurati uredno hlađenje. Idealan omjer za vruće dane je 30:70 (30 % antifriza i 70 % vode). Prije provjere razine rashladne tekućine budite oprezni – pričekajte da se vozilo prvo ohladi i ne dirajte spremnik dok je vruć. Ako tekućinu niste provjeravali više od 6 mjeseci, obavezno to učinite prije puta jer antifriz također sprječava nakupljanje taloga i hrđe.

5. Pobrinite se za vjetrobransko staklo

Dobra vidljivost neophodna je za sigurnu vožnju. Kako biste ju osigurali za svoj put, svakako provjerite metlice brisača i zamijenite ih novima ako za time postoji potreba (ako stružu i staklo ne peru dobro). Također nadopunite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla te prije puta kupite još za svaki slučaj. Ako auto ostavljate na suncu, ne zaboravite uzeti štitnik koji možete postaviti ispod stakla s unutrašnje strane kako bi vam zaštitio upravljač koji se vrlo brzo može jako ugrijati.

6. Provjerite signalizaciju

Prije puta provjerite sva svjetla na vozilu te zamijenite žarulje i osigurače koji ne rade. Također provjerite kako su vam podešeni farovi, kako biste bili sigurni da ćete i noću imati dobru vidljivost. Za svaki slučaj, osigurajte si komplet rezervnih žaruljica. Naime, vrućine, gužve i putovanje noću mogu dovesti do toga da vam žaruljice pregore zbog opterećenja pa nije naodmet biti spreman za zamjenu istih.

7. Osigurajte ispravnost kočnica

Ispravnost kočnica treba redovno provjeravati, pogotovo ako planirate duže putovanje. Provjerite istrošenost diskova, kočionu tekućinu i funkcionalnost ostalih dijelova. Ako uočite bilo kakvo odstupanje od pravilnog rada, svakako posjetite servis kako biste sigurno i bez brige krenuli na put.

Treba vam nova polica osiguranja?

Ako vam se prije godišnjeg odmora bliži istek registracije vozila, obavite i to na vrijeme! Obratite se Kompare stručnjacima koji će za vas usporediti ponude 10 različitih osiguravajućih kuća i pronaći najbolju opciju auto osiguranja za vašeg limenog ljubimca.

Za sva vaša pitanja dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber