Kako odabrati prave gume i pritom uštedjeti na gorivu

U vrijeme kada cijene litre goriva samo rastu i kada su poskupljenja češća od pojeftinjenja, bitno je paziti na svaki detalj koji utječe na potrošnju. Jedan od detalja su i prave gume.

prave gume

Odaberete li energetski učinkovite gume, prema nekim istraživanjima možete uštedjeti i do pola litre goriva na stotinu kilometara. To nipošto nije beznačajno, pogotovo ako ste u hrvatskom prosjeku i prelazite više od 12,5 tisuća kilometara godišnje.

Uz prave gume do niže emisije CO2

Sve gume kupljene u Europskoj uniji, samim tim i u Hrvatskoj, moraju imati naljepnicu s oznakom uštede goriva. Naljepnicu ćete pronaći pored simbola benzinske crpke, a variraju od slova A do slova G.

Slovo A i zelena boja predstavljaju kategoriju najveće uštede goriva, dok slovo G i crvena boja označavaju gume koje troše najviše goriva. Računica je jednostavna – što gume imaju manji otpor kotrljanju, to je guma energetski učinkovitija. Samim time, automobil troši manje goriva i ispušta nižu emisiju CO2.

Moguća ušteda do 1000 kn godišnje

Bitno je napomenuti da raspon od A do G kategorije iznosi 7,5 posto ukupne potrošnje. Primjera radi, ako vam automobil troši 10 litara na stotinu kilometara s gumama A kategorije, s onima G kategorije trošit će gotovo litru više.

Uz cijenu goriva od deset kuna po litri i hrvatski prosjek od 12,5 tisuća kilometara godišnje, dolazimo do potencijalne uštede od oko tisuću kuna.

Redovito provjeravajte tlak u gumama

Do povećanja potrošnje goriva dolazi i kada gume nisu dovoljno napumpane, odnosno kada je tlak u gumama niži od preporučenog. Stoga, preporuka je da tlak u gumama provjeravate svaka dva tjedna, odnosno prije svakog duljeg putovanja.

Podatke o razini tlaka u gumi možete pronaći u priručniku za upotrebu. Najčešće se nalazi na unutarnjoj strani vozila kod vozačkog mjesta, ali može se nalaziti i u pretincu za rukavice, odnosno pored spremnika za gorivo.

Zimske gume koristite samo zimi

Zimske gume namijenjene su zimskim uvjetima na cesti. U proizvodnji se koristi potpuno drukčija smjesa materijala od one za ljetne gume. Zimske gume su mekše i imaju veće utore, a upravo zbog toga zimi bolje prianjaju.

No, kada koristimo zimske gume ljeti, otpor pri kotrljanju mnogo je veći, a samim time je veća i potrošnja goriva. Dakako, osim veće potrošnje, korištenje zimskih guma ljeti ima i druge nedostatke, poput duljeg kočenja i lošije stabilnosti u zavojima.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber