Kako odabrati prave gume i pritom uštedjeti na gorivu

U vrijeme kada cijene litre goriva samo rastu i kada su poskupljenja češća od pojeftinjenja, bitno je paziti na svaki detalj koji utječe na potrošnju. Jedan od detalja su i prave gume.

prave gume

Odaberete li energetski učinkovite gume, prema nekim istraživanjima možete uštedjeti i do pola litre goriva na stotinu kilometara. To nipošto nije beznačajno, pogotovo ako ste u hrvatskom prosjeku i prelazite više od 12,5 tisuća kilometara godišnje.

Uz prave gume do niže emisije CO2

Sve gume kupljene u Europskoj uniji, samim tim i u Hrvatskoj, moraju imati naljepnicu s oznakom uštede goriva. Naljepnicu ćete pronaći pored simbola benzinske crpke, a variraju od slova A do slova G.

Slovo A i zelena boja predstavljaju kategoriju najveće uštede goriva, dok slovo G i crvena boja označavaju gume koje troše najviše goriva. Računica je jednostavna – što gume imaju manji otpor kotrljanju, to je guma energetski učinkovitija. Samim time, automobil troši manje goriva i ispušta nižu emisiju CO2.

Moguća ušteda do 1000 kn godišnje

Bitno je napomenuti da raspon od A do G kategorije iznosi 7,5 posto ukupne potrošnje. Primjera radi, ako vam automobil troši 10 litara na stotinu kilometara s gumama A kategorije, s onima G kategorije trošit će gotovo litru više.

Uz cijenu goriva od deset kuna po litri i hrvatski prosjek od 12,5 tisuća kilometara godišnje, dolazimo do potencijalne uštede od oko tisuću kuna.

Redovito provjeravajte tlak u gumama

Do povećanja potrošnje goriva dolazi i kada gume nisu dovoljno napumpane, odnosno kada je tlak u gumama niži od preporučenog. Stoga, preporuka je da tlak u gumama provjeravate svaka dva tjedna, odnosno prije svakog duljeg putovanja.

Podatke o razini tlaka u gumi možete pronaći u priručniku za upotrebu. Najčešće se nalazi na unutarnjoj strani vozila kod vozačkog mjesta, ali može se nalaziti i u pretincu za rukavice, odnosno pored spremnika za gorivo.

Zimske gume koristite samo zimi

Zimske gume namijenjene su zimskim uvjetima na cesti. U proizvodnji se koristi potpuno drukčija smjesa materijala od one za ljetne gume. Zimske gume su mekše i imaju veće utore, a upravo zbog toga zimi bolje prianjaju.

No, kada koristimo zimske gume ljeti, otpor pri kotrljanju mnogo je veći, a samim time je veća i potrošnja goriva. Dakako, osim veće potrošnje, korištenje zimskih guma ljeti ima i druge nedostatke, poput duljeg kočenja i lošije stabilnosti u zavojima.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber