Kako odabrati motorno ulje koje će vaš automobil obožavati

Prema anketama Hrvatskog autokluba, 80 posto hrvatskih vozača mijenja motorno ulje unutar propisanog intervala. Vozači koji ulje ne mijenjaju redovito izlažu opasnosti motor svoga vozila, samim tim i njegovu vrijednost, a u konačnici i vlastitu sigurnost.

Motorno ulje omogućit će ispravan i dugovječan rad motora. No, širok izbor, kao i mnoštvo ponekad i kontradiktornih savjeta, otežava odabir onoga koje će najbolje odgovarati vašem limenom ljubimcu.

Slijedite preporuke proizvođača vozila

Vrsta ulja ovisi o tipu motora, a najbolje je koristiti ona koja zadovoljavaju norme koje propisuju sami proizvođači automobila, takozvane tvorničke specifikacije. Pri tomu, specifikacije VW-a prepoznat ćete po prvima slovima VW (VW502.00/VW505.00), Renaultove po RN (RN0700/0710) itd. Specifikacije se navode u priručniku za vlasnike vozila, a ako vam se baš ne da listati, lako ćete ih pronaći guglajući.

Viskozitet i ostalo što smo prespavali na satovima fizike

U istom priručniku u kojemu ste tražili tvorničke specifikacije ulja, najčešće ćete pronaći i preporučenu gradaciju viskoziteta. Viskozitet označava tečnost ulja pri određenoj temperaturi.  Vozačima koji voze unutar ili niže od prosječne godišnje kilometraže od 13 tisuća kilometara godišnje, preporučaju se ulja multigradne viskoznosti. Laički rečeno, riječ je o uljima koja se mogu koristiti i tijekom hladnoća i tijekom vrućina, a prepoznat ćete ih po dvije brojčane oznake, primjerice SAE 15W-40. Pri tomu, prva oznaka vezana je uz hladnoću (W – winter), a druga uz toplinu. I u ovom slučaju vrijedi pravilo da slijedite preporuke proizvođača.

API – oznaka kvalitete

Oznaka API (American Petroleum Institute ) dobar je vodič za procjenu kvalitete motornog ulja, a najbitnije je ono što se krije nakon spomenute skraćenice. Za ulje namijenjeno dizelskim motorima koristi se slovo S, a za one benzinske C. Kako ulja iz generacije u generaciju napreduju, tako se mijenjaju njihove oznake. Kod dizelskih koriste se slova od A do G, a kod benzinskih od A do L, s tim da što je veće slovo, to je novija generacija ulja. Ulje SF bolje je od ulja SB, kao što je ulje CF bolje od ulja CB.

Mineralno ili sintetičko?

Po načinu na koji nastaju, motorna ulja dijele se na mineralna, polusintetička i sintetička. Mineralna nastaju destilacijom nafte, najjeftinija su i najslabije kvalitete. Polusintetička ulja mješavina su mineralnih i sintitečkih, a sintetička su najskuplja i najkvalitetnija. Podatak o podrijetlu ulja pronaći ćete na ambalaži, a preporuka je da koristite sintetička.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →