fbpx

Rano rani i električni auto zgrabi: Kako do poticaja za električno vozilo

Razmišljate li o kupovini novog električnog automobila, mopeda ili bicikla, vrijeme je za šoping! Doznajte kako do državnih poticaja za kupovinu takvog vozila.

elektricni_auto

Na raspolaganju 12 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  na svojim je stranicama objavio poziv za dodjelu donacije od maksimalnih 80 tisuća kuna za kupovinu novih električnih i „plug in” hibridnih vozila, ali i bicikala. Ukupno će podijeliti 12 milijuna kuna pa preporučamo brzo djelovanje. Osim u gotovini, donacije će se dijeliti i za vozila kupljena na kredit i financijski leasing, dok za vozila nabavljena putem operativnog leasinga neće. Natječaj traje do kraja ove godine, odnosno do iskorištenja sredstava. To će sasvim sigurno biti prije novogodišnje noći.

Nema poticaja za „lađe”

Donacije se odnose isključivo na vozila niže i srednje kategorije, dakle gradska i kompakt vozila mini (A), malog (B) i srednjeg (C) segmenta prema europskoj kategorizaciji. Kod hibridnih „plug in” vozila morate pripaziti da CO2 ispuh ne bude veći od 50 g/km.

Država daje od 5 do 80 tisuća kuna

Donacije su ograničene na sljedeći način:

Za električne bicikle do 5.000 kn;

Za električna vozila kategorije L1 do L7 (mopedi, motocikli…) do 20.000 kn;

Za osobna vozila (M1) s hibridnim plug-in pogonom do 40.000 kn;

Za osobna vozila (M1) s električnim pogonom do 80.000 kn.

Napomena: Iznos donacije ne smije biti viši od 40% prodajne cijene, a kupovina je ograničena na najviše jedno vozilo po osobi.

Zašto se prijaviti?

Ako u ovom trenutku čak niste sigurni koje ćete električno vozilo odabrati, to nije razlog za čekanje. Naime, rezervacija glasi na osobu, a ne na vozilo, a kupoprodajnu transakciju trebate dovršiti u roku od šest mjeseci nakon što s Fondom potpišete ugovor. Bitne su samo dvije stvari – da nakon potpisa ugovora ne tražite povećanje donacije i da vozilo koje kupite zadržite u vlasništvu najmanje godinu dana.

Kako se prijaviti

Dokumentacija koju trebate predati je sljedeća:

– prijavni obrazac dostupan na internetskim stranicama fonda u dva primjerka, jedan potpisan, a drugi nepotpisan

– preslika obje strane osobne iskaznice

– ponuda za kupnju vozila od strane prodavatelja

– tehničke karakteristike vozila iz kojih je jasno vidljiva kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona, snaga vozila te emisija CO2

Napomena: Dokumentaciju trebate dostaviti isključivo u elektroničkom obliku na mail vozila.gradjani@fzoeu.hr

Želite li se detaljnije upoznati s ovim natječajem, svakako se raspitajte u omiljenom auto salonu. Mi vam želimo puno ugodnih kilometara s novim električnim ljubimcem!

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →