Kako je auto guma konstruirana?

Postoje radijalna i dijagonalna konstrukcija gume. Uzet ćemo za primjer oznaku gume: 195/55 R 16 88 Q. Prva slovna oznaka R označava radijalnu konstrukciju gume. 

Kod takve konstrukcije niti su namotane radijalno, što nije vidljivo oku, te je takva gradnja istisnula uporabu dijagonalne konstrukcije D. R gume otpornije su na neravnine na cesti, traju dulje i jamče manju potrošnju goriva, oko 10%. Postoje i Run-Flat gume (RF ili XL) koje su specijalno ojačane te omogućuju i vožnju nakon što se probuše.

Radijalke ima stabilnu gazeću površinu i njihov profil se minimalno deformira pri vožnji, što je važno na mokroj i skliskoj cesti kada žljebovi u profilu moraju biti otvoreni da mogu primiti vodu i izbaciti je dalje od gume za što bolji dodir gume s cestom.

Na mokroj cesti put kočenja s radijalnim gumama kraći je za oko 12%, ali nedostatak se vidi pri manjim, gradskim brzinama kada se radijalke kotrljaju kruće čime se stvara i znatna buka na neravnom kolniku.

Profil radijalki proklizava znatno manje nego profil dijagonalnih guma, zbog čega sve radijalne gume manje ‘brišu’ kolnik i manje se troše, smanjuje se otpor pri kotrljanju, čime se smanjuje i potrošnja goriva.

Iako su radijalke skuplje za četvrtinu do polovice cijene dijagonalki, one korisniku nadoknade taj iznos duljim vijekom trajanja i manjom potrošnjom goriva.

Sve prednosti radijalki vidljive su samo ako su na sva četiri kotača te nije preporučljivo miješati dijagonalne i radijalne gume. Ako je riječ o privremenom rješenju, na osovini moraju biti potpuno jednake gume, a kod svih automobila, bez obizra na način pogona, stražnja osovina mora imati bolje gume.

Štedite na gumama, štedite na potrošnji, kako još više uštedjeti? Online ugovaranjem auto osiguranja u kompare.hr webshopu!

Nazovite svog kompare.hr savjetnika za osiguranje na 01 555 0666 koji će sugerirati najbolju opciju za vas.

Pročitajte i druge članke iz specijala o auto gumama:

 .

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38