ISTRAŽIVANJE 2017.: Koje ljetne gume kupiti i zašto

ljetne_gumeHrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma. Testirali su gume u dvije dimenzije, 195/65 R15 V i 215/65 R16 H, evo koje su proglašene najboljima. 

Kod testiranja ljetnih guma, stručnjaci iz HAK-a fokusirali su se na mjerenje performansi na:  

suhoj podlozi (20% ocjene),

mokroj podlozi (40%),

buku (10%),

utjecaj na potrošnju goriva (10%),

trajnost (20%).

Manje dimenzije guma, 195/65 R15 V nisu imale izvrsnih ocjena, pet je vrlo preporučljivo, deset ih je prošlo s ocjenom preporučuje se, dok je samo jedan proizvod bio ispod toga i zaslužio ocjenu djelomično se preporučuje. Kod najbolje ocijenjenih guma ove sezone su Pirelli, Bridgestone, Continental i Goodyear, te manje poznati brand, Esa-Tecar.  

 

Prema riječima HAK stručnjaka, teško da ćete pogriješiti odlučite li se za bilo koji od pet spomenutih brendova, a svaki vozač najbolje zna kakva vrsta gume mu je potrebna.

  • Prelazite li godišnje mnogo kilometara, Pirelli Cinturato P1 Verde je pravi odabir.
  • Vozite li često na mokrim cestama, trebali bi izabrati Continental ContiPremiumContact 5.
  • Ako su vam važne karakteristike gume na suhom, najbolje je odabrati Goodyear EfficientGrip Performance.
  • Zlatna sredina među gumama, odnosno one koja nude ujednačenost u svim kriterijima su Bridgestone Turanzi T001 ili Esa-Tecar Spiritu 5 HP.

Testiranje je pokazalo i da se prosječna trajnost guma u usporedbi s testiranjima iz 2015. i 2016. smanjila za više od 10%, što znači da većina može prijeći manje od 30.000 kilometara.

Kod veće dimenzije guma, 215/55 R16 H dvije su ocijenjene kao vrlo preporučljive, Goodyear EfficientGrip SUV i Cooper Zeon 4XS Sport. 11 guma HAK preporučuje, a jednu djelomično.

Yokohamin Geolandar SUV je na HAK istraživanju zaradio neprolaznu ocjenu, zbog vrlo loših rezultata na mokrom. Primjerice, na mokroj se cesti automobil s ovim gumama zaustavlja 10 do 17 metara kasnije od najbolje gume u ovom segmentu.

grafika_test_ljetnih_guma
Podaci preuzeti s www.hak.hr

 

Kada trebamo staviti ljetne gume

Sa zakonske strane gledano, u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta do 15. travnja. Dakle, ljetne gume montirajte na svoje automobile kada temperature ukažu na to, ali ne prije 15. travnja. Iako ne postoji odredba prema kojoj nakon tog datuma ne smijete voziti zimske gume, zbog sigurnosti ih ipak kad zatopli koristite što kraće. Zamjena guma će vas stajati 50 do 400 kuna, ovisno o broju i veličini.

 

Uz kvalitetne gume na svom automobilu, radi vaše sigurnosti važno je imati odgovarajuću policu osiguranja. Javite nam se, naši savjetnici će pronaći optimalnu te najpovoljniju kombinaciju pokrića za vas.

Ugovori auto osiguranje odmah – online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber