Eko krediti – kako stoje stvari?

Interes za projektima i načinima energetske učinkovitosti sve je više u porastu. Ova vijest ne čudi, s obzirom na stalan rast cijena energenata, ali i nove načine subvencioniranja ovakvih načina gradnje. Ono što je u europskim razvijenim zemljama već odavno općeprihvaćeni standard gradnje, u Hrvatskoj tek hvata korijenje. Unatoč činjenici da zaostajemo u usporedbi sa zemljama Europe koje takve projekte sufinanciraju, i u Hrvatskoj se uvode zakoni i pravilnici koji se odnose na ovo područje.


Upravo takav trend prepoznale su i banke te nude stambene kredite koji se mogu koristiti isključivo za:
• kupnju kuće ili stana energetskog razreda A+, A ili B,
• izgradnju i završetak gradnje niskoenergetskih kuća,
• poboljšanje energetske učinkovitosti financiranjem troškova izrade projekta, kupnje ili ugradnje solarnih kolektora, sustava za klimatizaciju, sustava za filtriranje vode, ugradnje vanjske stolarije s izo-staklom, termo-fasada, zamjene krovišta, i slično.
Koja je razlika između standardno i suvremeno izoliranih kuća?

Za razliku od standardno izoliranih kuća, koje godišnje troše malo manje od 100 kWh energije po četvornome metru, utrošak suvremenih niskoenergetskih kuća iznosi oko 40 kWh. Još manje energije, tek 15 kWh, troše pasivne ili jednolitarske kuće. Takav su naziv dobile zato što za grijanje troše samo jednu litru loživog ulja godišnje, odnosno jedan prostorni metar plina po kvadratu. Gradnja takvih kuća u početku je nešto skuplja zbog povećanih zahtjeva za toplinskom izolacijom, ali na duži rok sva se ulaganja višestruko isplate kroz niže račune za utrošak energije. Dakle, ne samo da štedite, već smanjujete emisiju štetnih tvari u okoliš i kvalitetnije živite.
Koje zahtjeve valja ispuniti kako biste ostvarili uvjete za kredit?

Za realizaciju “zelenih/eko” kredita potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje namjena kredita, odnosno troškovnik za ugradnju sustava za poboljšanje energetske učinkovitosti, te račune ili predračune dobavljača odnosno izvođača radova. Ako se radi o izgradnji niskoenergetske kuće dovoljno je priložiti energetsku iskaznicu, koja je sastavni dio projektne dokumentacije iz koje je vidljivo da će buduća potrošnja energije za grijanje biti manja od 50 kWh po metru kvadratnom.
Energetski certifikat i energetski razredi

Energetski certifikat dokument je koji sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji i referentne vrijednosti, objašnjenja tehničkih pojmova, te popis primjenjenih propisa i normi. Certifikat se izrađuje na temelju izračunatih energetskih potreba i energetskog pregleda nekretnine, kojim se utvrđuju energetska svojstva zgrade, a koji važi 10 godina. Rok izrade certifikata je jedan do četiri dana. Treba napomenuti da sve navedene troškove, poput dobivanja certifikata i izrade projekta od strane izvođača možete financirati iz kredita.
Energetskim certifikatom definira se energetski razred zgrade. To  je indikator energetskih svojstava zgrade koji se za stambene zgrade izražava preko godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za referentne klimatske podatke svedene na jedinicu ploštine korisne površine zgrade.
Za nestambene zgrade indikator se izražava preko relativne vrijednosti godišnje potrebne toplinske energije za grijanje. U Republici Hrvatskoj sve stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda, i to prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

Unatoč takvoj podjeli, u novije vrijeme na tržištu možemo vidjeti i proizvode koji na sebi imaju oznake kao što su A++ ili A+++. Kupnjom takvih proizvoda možete ostvariti još značajnije uštede u kućanstvu.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber