Bonusi kod auto osiguranja. Dobro je znati!

Neki osiguravatelji na hrvatskom tržištu odnedavno dozvoljavaju dupliciranje bonusa, a proširene su i mogućnosti prijenosa ostvarenog bonusa na policu auto osiguranja. Ukoliko ste ostvarili bonus možete ga prenijeti na članove uže obitelji ili na drugo vozilo istog vlasnika, a bonus se ponekad može i duplicirati.

auto osiguranje bonus

Dupliciranjem bonusa davatelj ne gubi ostvareni postotak bonusa i razumljivo je veliko zanimanje za ovu opciju kod osiguravanja automobila.

Dupliciranje bonusa

Prilikom dupliciranja, Generali, Ergo i Wiener osiguranje ne traže da osobe imaju istu osiguravajuću kuću, a UNIQA uvjetuje kopiranje tako da davatelj bonusa mora imati aktivnu Uniqa policu. U Wieneru, kopiranje bonusa s roditelja na dijete je moguće samo ako dijete nije mlađe od 30 godina, dok je kod hrvatske podružnice njemačkog osiguravateljskog giganta Ergo-a dobna granica 25 godina.

Dupliciranje i prijenos bonusa nisu mogući između različitih vrsta vozila kod većine osiguravatelja, na primjer s motora na osobni automobil i slično, no i tu postoji izuzetak kod Generali i Ergo osiguranja. Naime, s Ergo policom možete duplicirati bonus s npr. automobila na motocikl, s kombija na automobil, no ne i obratno.

Da ukratko ponovimo gradivo: bonus je zapravo umanjenje osnovne premije osiguranja, ukoliko u periodu osiguranja od najmanje jedne godine nije bilo šteta, dok malus predstavlja uvećanje osnovne premije ukoliko je bilo prijavljenih šteta u prethodnom periodu. Pri prvom ugovaranju police osiguranja, započinjete s desetim premijskim stupnjem s kojim ne ostvarujete bonus, no već nakon prve godine dobivate popust od 10% na cijenu premije što se uvećava svake godine za 5% sve do maksimalnih 50% nakon 9 godina.

Kompare će pronaći najpovoljniju policu auto osiguranja za vas!

Koje je dokumente potrebno priložiti ukoliko prenosim bonus na supružnika?

Potrebno je priložiti kopiju police s koje se bonus prenosi, kopiju prometne dozvole ‘na koji se’ prenosi bonus te vjenčani list kao dokaz da se radi o supružnicima. Ukoliko je to drugo vozilo u obitelji, odnosno npr. suprug ima svoj auto i prenosi bonus na suprugu koja je kupila prvi auto, u većini slučajeva supruga ne može uzeti cijeli bonus od 50%, već samo 35% bonusa svog supruga.

Mogu li prenijeti bonus na drugo vozilo?

Ako se radi o drugom vozilu i istom vlasniku, za drugo, treće i četvrto vozilo osiguranik ostvaruje 75% bonusa (od maksimalnih 50% bonusa), dok za peto i šesto vozilo dobiva 50% bonusa koji ima po prvoj polici. Ako ste se osigurali u Ergo osiguranju, bonus prvog vozila možete prenositi u istom postotku i na dvadeseto vozilo – nema ograničenja.

Prodao sam vozilo pred nekoliko godina, a imao sam 50%-tni bonus na polici. Mogu li prenijeti taj stari bonus na novo vozilo?

Da, bonus se može prenijeti nakon određene vremenske stanke na novo vozilo. Rok najčešće ovisi o osiguravajućoj kući, a u prosjeku je to od 3 do 4 godine. Ergo osiguranje nema zastaru, no ukoliko na primjer prenosite 50%-tni bonus s vremenskim razmakom od završetka prethodne do ugovaranja iduće police, smanjuje vam se premijski stupanj na 40%.
Ranije se bonus nije mogao prenositi s roditelja na djecu, ali neki osiguravatelji su uveli i tu praksu. Generali i Ergo dopuštaju ovakav prijenos bez ograničenja, a UNIQA dopušta ukoliko je polica s koje se prenosi bonus već iz UNIQA-e. Triglav i Crosig ne dozvoljavaju ovakav prijenos bonusa.

Vlasnik sam obrta i vozilo glasi na obrt. Zatvaram obrt i želim vozilo prenijeti na svoje ime. Gubim li pritom bonus?

Ne gubite bonus. Bonus koji ste do sada stekli moguće je prenijeti na vlastito ime. Slučaj vrijedi samo za obrte. U slučaju pravne osobe, bonus se gubi.

Nabavio sam auto putem leasinga. Tijekom otplate vozilo glasi na ime banke. Što je sa bonusom koji sam stekao tijekom otplate?

Pravo na bonus ne gubite. U tom slučaju, nakon otplate leasinga, bonus se prenosi na primatelja leasinga, odnosno vas.

Već pet godina sam osiguran kod jedne osiguravajuće kuće. Imam li pravo na bonus ukoliko prelazim drugoj osiguravajućoj kući?

Da. Bonus koji ste stekli kod jedne osiguravajuće kuće priznaje se kod druge kuće.

Na sva “bonus pitanja” Kompare tim ima odgovor – zatražite ponudu auto osiguranja i pronaći ćemo najbolje rješenje za vas.

Nazovite nas na 01 555 0666 za besplatan savjet i ponude.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Cijeniš svoj novac?

Doznaj ono što ti drugi neće reći!