fbpx

Bonusi kod auto osiguranja: Sve što trebate znati

bonusi_osiguranje

Što je bonus, kako ga izračunati i ostvariti, neka su od pitanja koja često muče (mlade) vozače. Bonus je postotak popusta na ukupni iznos premije osiguranja. Maksimalan zakonski dozvoljeni bonus u Hrvatskoj je 50%.

Pri prvom ugovaranju police osiguranja nemate bonus, no već nakon prve godine dobivate popust od 10% na cijenu premije. Svake godine, popust se uvećava za 5% sve do maksimalnih 50%.

Bonus u nekim slučajevima možete i duplicirati, pri čemu davatelj ne gubi  svoj ostvareni postotak. Razumljivo, veliko je zanimanje za ovu opciju kod osiguravanja automobila.

Na koji način možete duplicirati bonus

Prilikom dupliciranja, Generali, Ergo i Wiener osiguranje ne traže da osobe imaju istu osiguravajuću kuću, a UNIQA uvjetuje da davatelj bonusa ima aktivnu Uniqa policu. U Wieneru, kopiranje bonusa s roditelja na dijete je moguće samo ako dijete nije mlađe od 30 godina, dok je kod hrvatske podružnice njemačkog osiguravateljskog giganta ERGO dobna granica 25 godina.

Dupliciranje i prijenos bonusa nisu mogući između različitih vrsta vozila kod većine osiguravatelja, primjerice s motora na osobni automobil i slično. Izuzetak je Ergo osiguranje. Naime, s njihovom policom možete duplicirati bonus s automobila na motocikl ili s kombija na automobil, no ne i obratno.

Koje je dokumente potrebno priložiti ako prenosite bonus na supružnika 

  • kopiju police s koje se bonus prenosi
  • kopiju prometne dozvole na koju se prenosi bonus
  • vjenčani list kao dokaz da se radi o supružnicima

Ako je to drugo vozilo u obitelji, odnosno suprug ima svoj auto i prenosi bonus na suprugu koja je kupila prvi auto, u većini slučajeva ona ne može uzeti cijeli bonus od 50%, već samo 35%.

Ako se radi o drugom vozilu i istom vlasniku, za drugo, treće i četvrto vozilo ostvarujete 75% od maksimalnih 50% bonusa, dok za peto i šesto vozilo dobivate 50% bonusa koji imate po prvoj polici. Ako ste se osigurali u Ergo osiguranju, bonus prvog vozila možete prenositi u istom postotku i na dvadeseto vozilo – nema nikakvog ograničenja.

Česta pitanja i odgovori

Prodao sam vozilo prije nekoliko godina, a imao sam 50% bonusa na polici. Mogu li prenijeti taj bonus na novo vozilo?

Da, bonus se može prenijeti nakon određene vremenske stanke na novo vozilo. Rok najčešće ovisi o osiguravajućoj kući, a u prosjeku je to od 3 do 4 godine.

Vlasnik sam obrta na koji glasi vozilo. Ako obrt zatvorim, a vozilo prenesem na svoje ime gubim li bonus?

Ne gubite. Bonus koji ste do sada stekli moguće je prenijeti na vlastito ime.

Nabavio sam auto putem leasinga. Tijekom otplate vozilo glasi na ime banke. Što je sa bonusom koji sam stekao tijekom otplate?

Pravo ne gubite. Nakon otplate leasinga bonus se prenosi na primatelja leasinga, odnosno vas.

Već pet godina sam osiguran kod jedne osiguravajuće kuće. Imam li pravo na bonus ako prelazim drugoj osiguravajućoj kući?

Da. Bonus koji ste stekli kod jedne osiguravajuće kuće priznaje se kod druge.

Na sva bonus pitanja kompare tim ima odgovor – zatražite ponudu auto osiguranja i pronaći ćemo najbolje rješenje za vas. Javite nam se!

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →