fbpx

7 načina da prepoznate vozilo koje je bilo poplavljeno

Kraj zime i proljeće razdoblja su kad su poplave najčešće. Nabavljate li automobil iz prve ruke, pripazite na ove detalje.

poplavljeno-vozilo

Možda na prvu na to ni ne pomišljate , ali u ovom je razdoblju itekako moguć specifičan financijski rizik. To je kupnja automobila koji je bio poplavljen. Istraživanja osiguravajućih kuća pokazala su da se oštećenja od poplave mogu smatrati “totalkom”. Kako se poplavljenim automobilom smatra ono vozilo koje je bilo u vodi čija je razina bila iznad razine motora, bilo bi dobro da obratite punu pozornost prilikom razgledavanja.

1. Krenite iznutra

Srećom, takva vozila nije teško prepoznati, a postoji čitav niz detalja koji će ih odati. Univerzalno pravilo sumnje prilikom kupnje rabljenog vozila nalaže da niska oglašena cijena obično znači i neki nedostatak kojeg prodavatelj sasvim sigurno neće oglasiti na sva zvona.

2. Promijenjena unutrašnjost

Ako je riječ o automobilu koji je bio poplavljen, najčešće će ga odati unutrašnjost. Znak za uzbunu može biti nedavno promijenjena kompletna unutrašnjost, bez obzira što će vam vlasnik reći da ju je zamijenio jer mu je, eto, siva tkanina baš išla na živce.

3. Miris plijesni

Vlaga ostavlja dosta tragova, a jedan od njih i specifičan miris plijesni. Sjednite u zatvoreno vozilo, isključite ventilaciju i doslovno pronjuškajte okolo. S druge strane, sumnjivo je i ako je vozilo pretjerano miriši jer bi to moglo značiti da vlasnik nešto skriva.

4. Neobična prljavština u pretincima

Provjerite ima li u kutevima pretinca za rukavice (i ostalih pretinaca) ostataka blata, mulja ili slične prljavštine koja tamo nije mogla doći samo zbog vlasnikova nemara.

5. ‘Vodostaj’ na interijeru

Kada se poplava povuče, na tkanini obično ostane crta, takozvani “vodostaj”. Ako postoji razlika u boji tkanine na otprilike jednakoj visini, velika je vjerojatnost da je vozilo bilo poplavljeno.

6. Provjerite farove

Baš kao i na tkanini unutrašnjosti, vlaga se može lako otkriti i pri pregledu farova. No, treba znati da farovi imaju tu nezgodnu osobinu da se i bez poplava nakon nekog vremena počinju magliti, pa takvo stanje ne mora nužno biti posljedica poplavljivanja.

7. Radi li elektronika?

Nije neka tajna da se voda i električne instalacije, pa i limarija nimalo ne vole. Jedna od prvih i svakako nezaobilaznih provjera kod kupovine rabljenog automobila odnosi se na hrđu. Ako su prekidači hrđavi ili se elektronički uređaji u vozilu ponašaju čudno, vrlo je vjerojatno da imate problem. Vozila s hrđavim pragovima ili bilo kojim drugim dijelovima limarije za sobom nose dosta problema. Pritom su rješenja najčešće neisplativa.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →