7 načina da prepoznate vozilo koje je bilo poplavljeno

Kraj zime i proljeće razdoblja su kad su poplave najčešće. Nabavljate li automobil iz prve ruke, pripazite na ove detalje.

poplavljeno-vozilo

Možda na prvu na to ni ne pomišljate , ali u ovom je razdoblju itekako moguć specifičan financijski rizik. To je kupnja automobila koji je bio poplavljen. Istraživanja osiguravajućih kuća pokazala su da se oštećenja od poplave mogu smatrati “totalkom”. Kako se poplavljenim automobilom smatra ono vozilo koje je bilo u vodi čija je razina bila iznad razine motora, bilo bi dobro da obratite punu pozornost prilikom razgledavanja.

1. Krenite iznutra

Srećom, takva vozila nije teško prepoznati, a postoji čitav niz detalja koji će ih odati. Univerzalno pravilo sumnje prilikom kupnje rabljenog vozila nalaže da niska oglašena cijena obično znači i neki nedostatak kojeg prodavatelj sasvim sigurno neće oglasiti na sva zvona.

2. Promijenjena unutrašnjost

Ako je riječ o automobilu koji je bio poplavljen, najčešće će ga odati unutrašnjost. Znak za uzbunu može biti nedavno promijenjena kompletna unutrašnjost, bez obzira što će vam vlasnik reći da ju je zamijenio jer mu je, eto, siva tkanina baš išla na živce.

3. Miris plijesni

Vlaga ostavlja dosta tragova, a jedan od njih i specifičan miris plijesni. Sjednite u zatvoreno vozilo, isključite ventilaciju i doslovno pronjuškajte okolo. S druge strane, sumnjivo je i ako je vozilo pretjerano miriši jer bi to moglo značiti da vlasnik nešto skriva.

4. Neobična prljavština u pretincima

Provjerite ima li u kutevima pretinca za rukavice (i ostalih pretinaca) ostataka blata, mulja ili slične prljavštine koja tamo nije mogla doći samo zbog vlasnikova nemara.

5. ‘Vodostaj’ na interijeru

Kada se poplava povuče, na tkanini obično ostane crta, takozvani “vodostaj”. Ako postoji razlika u boji tkanine na otprilike jednakoj visini, velika je vjerojatnost da je vozilo bilo poplavljeno.

6. Provjerite farove

Baš kao i na tkanini unutrašnjosti, vlaga se može lako otkriti i pri pregledu farova. No, treba znati da farovi imaju tu nezgodnu osobinu da se i bez poplava nakon nekog vremena počinju magliti, pa takvo stanje ne mora nužno biti posljedica poplavljivanja.

7. Radi li elektronika?

Nije neka tajna da se voda i električne instalacije, pa i limarija nimalo ne vole. Jedna od prvih i svakako nezaobilaznih provjera kod kupovine rabljenog automobila odnosi se na hrđu. Ako su prekidači hrđavi ili se elektronički uređaji u vozilu ponašaju čudno, vrlo je vjerojatno da imate problem. Vozila s hrđavim pragovima ili bilo kojim drugim dijelovima limarije za sobom nose dosta problema. Pritom su rješenja najčešće neisplativa.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber