fbpx

Iskoristite ove trikove za poboljšanje WiFi signala

Ako vaš omiljeni pjevač zamuckuje dok pjeva, a film koji traje dva sata gledate tri i pol sata, vjerojatno imate problem s internetom i potrebno vam je poboljšanje WiFi signala.

poboljšanje WiFi signala

S pretpostavkom da je sve u redu s isporučiteljem usluge i da vam je brzina interneta dostatna, problem se najvjerojatnije krije u slabom WiFi signalu. Srećom, postoje trikovi koji će taj signal poboljšati.

Poboljšanje WiFi signala ne prati estetiku

Router i nema neku estetsku vrijednost i obično ga svi stavljaju negdje iza TV-a, na skrivenim policama iza knjiga i slično. Međutim, nemojte se sramiti svog routera.

Dok svi s nestrpljenjem čekamo da proizvođači routera poprave njegovu ljepotu i estetiku, vi ga ipak pozicionirajte na istaknuto mjesto, i to bez puno kablova u okruženju. Router je najbitniji uređaj za kvalitetnu WiFi vezu i zato ga ništa ne smije ometati.

Središte stana najbolje je za router

WiFi signal odašilje u svim smjerovima. Baš zato bi se u idealnom scenariju trebao nalaziti u središtu stana. Potrebno ga je odmaknuti od zida, ali i metalnih objekata i drugih elektroničkih uređaja koji ometaju signal.

Izbjegavajte postavljanje routera iza namještaja, na pod i slično jer WiFi signal neće moći doprijeti do svakog kutka vašeg stana.

Pomjerajte antenu u smjeru koji vam treba

Ako imate router naoružan antenom, imate i mogućnost usmjeriti je u željenom pravcu. Ako vam je signal potreban na istom katu na kojemu je router, usmjerite antenu prema gore. U tom slučaju, signal se širi vodoravno.

Međutim, ako antenu položite, signal će putovati okomito. Na taj ćete način imati bolju vezu na drugom katu.

Tu su i repeateri, pojačivači signala

Želite li poboljšati WiFi signal, možete upotrijebiti repeatere. Riječ je o spravicama koje se uključe na struju i koje onda dopremaju signal tamo gdje se inače ne može probiti.

Idealna lokacija za repeater je ona koja je na jednakoj udaljenosti od routera i mjesta na koje želite dovesti signal. Ako su opremljeni mrežnim ulazom, repeateri vam mogu poslužiti i kao mrežno mjesto. Treba napomenuti i da pojačivači signala imaju vlastitu mrežu, pa ćete se morati ručno spajati na nju svaki put kada je koristite.

WiFi Mesh sustav neće vas izdati

Repeateri (pogotovo oni nižeg cjenovnog ranga) znaju biti nestabilni. U najgorem scenariju morat ćete ih iznova namještati svaki puta kada resetirate router.

Ako vam novac nije problem, a stabilnost WiFi veze vam je neophodna za život, razmislite o WiFi Mesh sustavu. Pomoću njega, svaki kutak kuće bit će 100 posto pokriven WiFi signalnom. Naravno, ako ne živite baš u dvorcu.

Resetiranje rješava dosta problema

Većinu problema sa sporim internetom, i to posebice ako je riječ o iznenadnom „štucanju” ili potpunom nestanku signala, riješit ćete resetiranjem routera. To je ujedno i prvo što će vas pitati ljudi iz tehničke službe operatera kada ih nazovete.

Nadalje, od softverskih rješenja tu je i eventualna nadogradnja na noviju verziju upravljačkog programa routera, takozvanog firmwarea. Noviji routeri imaju i opciju auto nadogradnje, a čitav postupak nije pretežak ni kada se obavlja ručno. Potrebno je samo pažljivo slijediti instrukcije.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →