5 obaveznih zahvata na automobilu nakon zimskih dana

zamjena-uljaHladnoća, vlaga, snijeg i kiša – sve ovo predstavlja veliki izazov za vaš automobil. Dolaskom proljeća, ako već niste, obavite pregled automobila.

Temeljito operite automobil

Četke u današnjim automatskim praonicama ne grebu lak i bolji su odabir od ‘ručnih’ praonica u kojima nećete moći temeljito očistiti sve površine automobila. Posebnu pozornost posvetite podvozju kako biste ga očistili od nakupljene prljavštine i eventualnih ostataka soli.

Provjerite limariju

Nakon pranja dobro pogledajte karoseriju i provjerite ima li ogrebotina ili udubina. Blatobrani su najosjetljiviji pa na njih obratite posebnu pažnju, a ne zaboravite pregledati i pragove, posebice imate li starije vozilo.

Pregledajte gume zbog eventualnih oštećenja

Iako s 15.04. prestaju vrijediti zimski uvjeti na cestama, to nije razlog da ne provjerite stanje zimskih guma. Osim na njima, potražite i oštećenja na rubovima naplataka. Prije kupovine ljetnih guma, pročitajte koje gume kupiti i zašto.

Sanirajte vjetrobransko staklo

Zimi su ceste pune kamenčića, a nerijetko oni uzrokuju oštećenje na vašem vjetrobranskom staklu. Uočite li ga, što prije ga sanirajte jer će situacija samo postati gora. Ne zaboravite – vaše obvezno auto osiguranje ne pokriva oštećenje stakla i ne možete tražiti naknadu za popravak ili zamjenu stakla.  

Provjerite i zamijenite ulje

Kad je u pitanju zamjena ulja, najbolje je provjeriti propisane intervale izmjene u servisnoj knjižici. Neki stručnjaci savjetuju zamjenu motornog ulja nakon zime, jer se tada jače prlja i razrjeđuje, a sakupljanje nečistoća pogoršava podmazivanje motora. Ulje se kod modernih automobila mijenja svakih 20.000 do 30.000 kilometara, a imate li važeće tvorničko jamstvo, zamjenu obavite u ovlaštenom servisu.

 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →