Zalihe krvi na minimumu

U svakoj turističkoj sezoni češće su prometne nesreće, više je turista, a dobrovoljni darivatelji su na godišnjem odmoru, te nije čudno da se zalihe isprazne. Međutim, ova sezona je uzela maha i određene krvne grupe su u nestašici.

Osječka bolnica osjetila je navedenu situaciju i određene kirurške procedure bile su upitne upravo zbog nestašice krvnih grupa. Zalihe su smanjene i u Splitu i u Zagrebu, a liječnici su uputili apel dobrovoljnim darivateljima krvi za pomoć.

Darivati krv može svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja, što vam navodimo u nastavku prema stranici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Osoba mora imati između 18 i 65 godina, 60 ukoliko je to prvo darivanje, ili do 70. godine 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine. Težina treba biti iznad 55 kilograma, proporcionalna visini, a tjelesna temperatura do 37°C. Krvni tlak, ukoliko je sistolični bi trebao biti 100 do 180 mm Hg, a dijastolični 60 do 110 mm Hg, dok bi puls trebao biti 50 do 100 otkucaja u minuti. Hemoglobin kod muškaraca bi trebao iznositi 135 g/L, a kod žena nešto niže, odnosno 125 g/L.

U Hrvatskoj, muškarci – darivatelji pune krvi, smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, a žene – darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Iz KBC-a Osijek javljaju da im nedostaju sve krvne grupe, te da neće moći podmiriti sve potrebe svojih pacijenata, a osobito ne za redovite planirane operativne zahvate ili hitnoće.

U drugim zdravstvenim ustanovama zalihe krvi ‘A pozitivna’ ima dovoljno, no nema grupe ‘A negativna’. Nositelje tipa 0 također se moli da daju krv jer su zalihe njihove grupe na izuzetno niskoj razini. Grupe ‘B pozitivna’ ne nedostaje, no treba nadopuniti zalihe ‘B negativna’. ‘AB pozitivna’ je prepunjena, dok je grupe ‘AB negativna’ premalo.

Najviše nedostaje svih negativnih grupa, a postojeće zalihe su dovoljne za idućih par dana te se mole građani koji zdravstvenim stanjem odgovaraju uvjetima da pomognu spasiti nečiji život.

Ukoliko ste prepoznali svoju krvnu grupu kao traženu, možete postati dobrotvorni darivatelj i odazvati se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema rasporedu na web stranici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ili, ako imate mogućnost, doći osobno u njihove prostorije u Petrovoj 3 u Zagrebu.

Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici HZZO-a, muškarci koji su krv darovali više 35 puta i žene koje su darovale krv više od 25 puta, sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja osigurana su državnim proračunom, a ostali građani koji nisu darivali krv toliko često mogu ugovoriti dopunsko osiguranje putem kompare.hr

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber