Ugradnja kuke na auto i na što treba obratiti pozornost

Ako vam je prtljažnik postao premali ili vam se prohtjelo uživati u kampiranju, vjerojatno ste razmišljali o ugradnji kuke za vuču vozila. Kako je nakon ugradnje kuke prekasno kukati, prije nego što se upustite u radove, razmislite o tomu koliko tereta mislite vući.

kompare_kuke

NDM – najveća dopuštena masa

Ako ćete kuku koristiti samo da na nju postavite nosač za bicikle, ne morate razbijati glavu brojkama. Ali, ako ćete imati potrebu barem jednom okačiti velik teret, onda je dobro staviti brojke na papir. Pri tomu, NDM (najveća dopuštena masa) je ujedno najbitniji podatak.

 

Za teže prikolice potrebna je C kategorija

Vodite računa da vam NDM vozila i prikolice ne prelazi 3,5 tona, jer u tom slučaju nećete moći voziti samo s vozačkom dozvolom za B kategoriju. Jednako tako, vodite računa da vam vozilo bude teže od prikolice kako biste njome mogli manevrirati.

 

Nosivost

Na osobna vozila najčešće se ugrađuju kuke nosivosti 800 kilograma, dok su one snažnije (1.500 i 3.000 kg) namijenjene terencima i kombijima. Većina automobila ima najveću dopuštenu vuču od 600 kilograma.

 

Kamp prikolice

Ukupna težina uglavnom neće predstavljati problem onima koji kuku namjeravaju koristiti za prijevoz tereta u prikolici. Međutim, ako kupujete kamp prikolicu, dobro razmislite o njezinoj veličini, odnosno težini. Ako tomu ne posvetite dovoljno pažnje, lako bi se moglo dogoditi da nakon kupovine kamp prikolice morate kupiti i novi automobil.

 

Ugradnju povjerite profesionalcima

Iako kuke za vuču tereta predstavljaju dodatnu opremu, malo tko će ih uzeti prilikom kupovine novog automobila. Obično se ugrađuju kasnije, a potom upisuju u prometnu dozvolu. Kuku možete ugraditi i sami, ali svakako preporučamo renomirane proizvođače uz čiju pomoć ćete mnogo jednostavnije proći kroz birokratski proces. Potrebni su vam cerfitikat, atest i EU homologacija.

 

Euro kuka – ne zaboravite je raspremiti

Postoji više vrsta kuka, no najčešća je takozvana euro-kuka, kuka koja se, kada nije u potrebi, može vrlo jednostavno rastaviti. Štoviše, rastavljanje euro-kuke propisano je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (članak 90.), a propisana je i kazna od 300 kuna ako to ne učinite. Hrvatski policajci možda će vam i progledati kroz prste, ali oni izvan hrvatskih granica vjerojatno neće biti blagonakloni.

 

Vožnja unazad, pravi test vozačkih sposobnosti

Jednom kada kupite svoju idealnu kuku, pronađete savršenog majstora koji će je ugraditi i upišete je u prometnu dozvolu, ponosno ćete sjesti u automobil na probni krug. Imajte na umu da vam je vozilo sada duže za duljinu prikolice pa pripazite kada se uključujete u promet. No, najteže će vam pasti, barem dok se dovoljno ne uvježbate, vožnja unatrag. Prikolica ima dodatnu os pa ne očekujte da će vas prikolica isprva „slušati”. Zlatno pravilo glasi – vozite vrlo polako, a upravljač okrećite vrlo, vrlo lagano.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber