fbpx

Top 4 omiljenih skijališta za Hrvate

Kreće snježna sezona obilježena obiteljskim pakiranjem, čizmama za snijeg, pancericama, skijama, raznobojnim stazama, snjegovićima, i svima drugim snježnim radostima. No, gdje će biti napravljen vaš novi snjegović? Kompare donosi listu potencijalnih odredišta koja Hrvatima rado pružaju utočište tijekom zimskih mjeseci.

skijalista_cover

Popularna skijališta se naravno nalaze na alpskim obroncima i čarobnim mjestima ‘skrivenim’ upravo na teritoriju nekoliko država kroz koje se protežu Alpe.

Skijanje je skup sport, posebno za obitelj, ali kompare.hr vam poklanja besplatno putno osiguranje!


1nassfeld

O skijalištu

Na prvo mjesto stavljamo austrijske padine zbog dovoljne količine staza za svačiji ukus, a istovremeno je relativno blizu granice Lijepe naše (udaljenost od Rijeke 236 km, udaljenost od Zagreba 300 km). Punim imenom, skijalište se zove Skiarena Nassfeld Hermagor, a nalazi se blizu grada Hermagora u pokrajini Koruškoj uz samu granicu s Italijom (jedan dio skijališta se i nalazi unutar talijanskog teritorija).

Staze

Samo skijalište proteže se na visini od 1.300-2.000 metara, a ima službeno 110 kilometara staza međusobno povezanih s 30 ski liftova od čega 8 sjedežnica, 5 kabina i 17 sidara. U slučaju da se dogodi topla zima i izostane koja pahuljica za skijanje, ne morate brinuti jer su staze 100% pokrivene topovima. Upravo zbog mješavine umjetnog snijega i pravih pahuljica, podloga podnosi i više temperature, što znači da sezona skijanja u Nassfeldu traje i kroz treći mjesec.

Unatoč dobroj posjećenosti i punim parkinzima, zbog velikog broja staza ne osjeti se gužva na skijalištu te je ovo odličan izbor za obiteljsko zimovanje. Minus možete naići pri traženju povoljnog smještaja u Nassfeldu ili Sonnleitenu u blizini, no zato je spavanje jeftinije u ekoselu Das Kleine Feriendorf u Tröpollachu ili u okolnim selima Nötsch ili s talijanske strane u Pontebbeu.

Trošak

Cijene višednevnog (5) ski passa za odraslu osobu u visokoj sezoni iznosi 205 eura, a za djecu u istom terminu za 5 dana 103 eura.

Što se tiče cijene i trajanja transporta, ovisno koju dionicu uzmete, no iz Rijeke uz 3 do skoro 5 sati vožnje, trošak za benzin i vinjete varira od 55 do 75 eura (najjeftinije je preko Trsta i Udina), a iz Zagreba stižete između za manje od 4 do 5 i pol sati te plaćate od 65 do 75 eura (najjeftinije preko Celja i Velenja).

Skijanje je skup sport, posebno za obitelj, ali kompare.hr vam poklanja besplatno putno osiguranje!


2. Kronplatz

O skijalištu

Inače najpopularnije hrvatsko zimsko odredište na kojem godišnje naši sugrađani ostvare preko 50.000 noćenja, ima odlično uređene staze i lagan pristup skijalištu. Nešto je udaljeniji od Nassfelda te iz Rijeke treba proći 316 km, a iz Zagreba 420 km. Skijalište se nalazi u Italiji u Dolomitima pod nazivom Plan de Corones, a dobio je ime po vrhovima planina koji sliče pijetlovoj krijesti što dovodi do imena u prijevodu, no zato je i zaštitni znak skijališta crvena pijetlova glava s izraženom krijestom.

Staze

Iako je skijalište u Italiji, svi znakovi su dvojezični, a njemački se ovdje češće priča nego talijanski zbog jakog austrijskog utjecaja. Nalazi se na visini od 975 do 2.275 metara, okruženo s 13 turističkih naselja: Bruneck/Brunico, St. Vigil/San Vigilio, Olang/Valdaora, Reischach/Riscone, Rasen/Rasun, St. Georgen/San Giorgio, St. Lorenzen/Lorenzo. Duljina staza je nešto veća nego u Nassfeldu i iznosi 114km uglavnom plavo-crvenog karaktera, idealno za obitelji s djecom i početnike, no ima i crnih staza za naprednije skijaše.

Gotovo sve staze pokrivene su gondolama (19), sjedežnicama, a sjedežnica s haubama protiv lošeg vremena ima tek 6, dok vučnica na stazama nema, jer se nalaze po okolnim mjestima i nisu spojene s glavnim skijalištem. Na stazama snijega prifaliti neće jer su opremljene s čak 264 snježna topa s umjetnim snijegom zbog čega Kronplatz otvara sezonu skijanja puno prije ostalih skijališta, ali i zatvara sredinom travnja.

Ako ne idete ‘biti viđeni’ i kako ne biste naletjeli na gužvu, izbjegavajte ‘hrvatski tjedan’ kako biste mogli uistinu uživati u skijanju. Smještaj u San Vigiliu je najskuplji jer se mjesto nalazi na samim stazama, a nešto niže cijene su u Brunicu, dok biste u samom Kronplatzu mogli najbolje proći u visokoj sezoni.

Trošak

Ski pass za 5 dana u visokoj sezoni za odraslu osobu iznosi 182, a za djecu 128 eura.

Na transport iz Rijeke do Kronplatza potrošili biste od 5 i pol do 6 sati te između 65 i 75 eura, a iz Zagreba 80 do 90 eura te između 5 i pol do 7 sati ovisno o odabranoj ruti.

Skijanje je skup sport, posebno za obitelj, ali kompare.hr vam poklanja besplatno putno osiguranje!

3. Les Deux Alpes

O skijalištu

Na listi se moralo naći i francusko skijalište pa je tako Les Deux Alpes jedno od najviših tamošnjih skijališta koje se nalazi na jugoistoku Francuske u ‘Haute’ Alpama, a u sklopu skijališta ima najveći skijaški ledenjak u Europi. Ovo je najudaljenije skijalište na listi te iz Rijeke treba putovati 915 km, a iz Zagreba čak 1062 km.

Staze

Nalazi se na visini od 1.250 do 2.568 metara nadmorske visine, a sadržava oko 220 kilometara uređenih staza, a samo turističko mjesto je na 1.650 metara visine i spada u veća francuska skijaška naselja. S obzirom da je cesta na putu od Briancona do samog Les Deux Alpesa na relativno visokoj nadmorskoj visini, zna biti problema sa snijegom usred sezone.

Na skijalištu vozi nekoliko sjedežnica, dok iz grada kreće čitav niz gondola, vučnica i sjedežnica do okolnih staza. Skijalište je poznato po najtežoj crnoj stazi u Europi – Grand Colouire. Na 2.600 metara nalazi se međustanica velike kabine koja prevozi 15 ljudi do dna glečera na 3.200 metara, nakon čega skijaše prevoze dva sidra te tanjurići na samom vrhu. Zanimljivo je da postoji vlak koji vozi kroz sami glečer i koji služi za prijevoz skijaša i dobra je alternativa sidrima u lošim vremenskim uvjetima. Uz vlak, posebnost je i Ledena špilja napravljena na vrhu ledenjaka koja ulazi 15-ak metara u sam led te su u njoj isklesane razne figure u mjerilu 1:1 gdje u pravoj veličini možete vidjeti dinosaure, polarne medvjede, pingvine, razne predmete, biste poznatih francuskih ličnosti i drugo.

Trošak

Cijena 5-dnevnog ski passa za odraslu osobu iznosi 205 eura, a za dijete 164 eura u visokoj sezoni. Međutim nudi se i mogućnost obiteljskog ski passa za 6 dana i dvoje odraslih + dvoje djece u visokoj sezoni od 170 eura.

Putovanje do francuskog skijališta umorit će cijelu obitelj jer se radi o 10 i pol do 13 i pol sati vožnje iz Rijeke za 240 do 270 eura te skoro 12 sati iz Zagreba za 260 eura troškova.

Skijanje je skup sport, posebno za obitelj, ali kompare.hr vam poklanja besplatno putno osiguranje!

4. Schladming

O skijalištu

Vraćamo se na austrijske staze, i to na austrijsku verziju talijanskog Kronplatza što se tiče popularnosti skijališta među hrvatskim skijašima. Ovaj centar Dachstein-Tauern regije nalazi se na rubu Štajerske, a od Lijepe naše udaljen je 350 km, kretavši i iz Rijeke i iz Zagreba.

Staze

Na visini od 745 do 2.015 metara nadmorske visine, većina staza je crvene oznake, no ima i crni spust do centra Schladminga na kojem se inače održava noćna utrka za skijaše u Svjetskom kupu svakog siječnja. Skijalište sa 115 km staza dobiveno je spojem 4 uzdužno postavljena brda: Hauser Kaibling, Hochwurzen, Planai i Reiteralm, no širi dio Schladminga sadržava ukupno 167 km staza.

Žičare na ovom skijalištu su uglavnom moderne kabine i sjedežnice prekrivene kupolom, no zna se naći i starih dvosjedežnica i sidra koja neugodno trzaju pri polasku. Gužve su nešto veće na Planaiu, a na ostala tri brda ih gotovo i nema.

Trošak

Ski pass možete iskoristiti na cijelom SkiAmade području (s ukupno 860 km staza), a cijene za petodnevno skijanje za odraslu osobu iznose 221,50 eura, a za dijete 110,50 eura.

Vožnja do Schladminga znatno je manja od francuske avanture te su troškovi i trajanje vožnje otprilike isti ukoliko krećete iz Zagreba ili Rijeke, odnosno 70-110 eura te 4 do skoro 6 sati.

Skijanje je skup sport, posebno za obitelj, ali kompare.hr vam poklanja besplatno putno osiguranje!

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →