Što nam donosi 5G tehnologija i zašto će promijeniti svijet

Peta generacija mobilnih mreža (5G tehnologija) donosi do tisuću puta brži internet od današnjeg. Dobre vijesti su da se implementacija 5G mreže u Hrvatskoj očekuje tijekom godine koja nam je pred vratima.

5G tehnologija

Novu tehnologiju HT već testira u Samoboru, omiljenom vikend-odmaralištu brojnih Zagrepčana. Testira je i u Osijeku zbog snažne start-up zajednice te na Krku koji dosad nije imao adekvatnu infrastrukturu širokopojasnog interneta, a sada se brendira kao pametni otok.

5G tehnologija donosi operacije na daljinu

Često se, kao jednu od najvećih prednosti koju će nam 5G mreža moći ponuditi, spominju medicinske operacije na daljinu. U takvim situacijama svaka milisekunda može značiti razliku između života i smrti, a 5G tehnologija omogućuje gotovo trenutni odaziv, veću pouzdanost i drastično veće brzine od onih koje nudi 4G mreža.

Vrijeme odaziva trebalo bi biti manje od 10 milisekundi, dok je kod 4G mreže vrijeme odaziva od 20 do 150 milisekundi. Što je vrijeme odaziva kraće, uređaji brže i kvalitetnije reagiraju. Brzina će biti od 100 Mbps do 20 Gbps. Primjera radi, za skidanje filma u 4K rezoluciji na 5G mreži bit će vam dovoljne tri sekunde.

5G tehnologija budi 4. industrijsku revoluciju

Brži i stabilniji internet, veća protočnost i zanemarivo kašnjenje signala omogućit će razvoj umjetne inteligencije, odnosno četvrtu industrijsku revoluciju. Ukratko, sve što vidimo postat će pametno i imat će sposobnost komunikacije.

Naime, 5G mreža moći će podržavati čak milijun uređaja po četvornom kilometru, a to manje-više znači da će sve što vidite imati ugrađen internet.

Gradovi postaju pametni i sve će biti online

Svi mogući uređaji bit će online, a to nazivamo IoT (Internet of Things). To, naravno, ne znači da ćete moći kratiti vrijeme pričajući sa semaforom dok čekate zeleno svjetlo. Međutim, to može značiti da će vaš automobil imati informaciju kada će se upaliti zeleno svjetlo. To automatski znači sigurniju vožnju.

Vozila će moći komunicirati međusobno i razmjenjivati informacije o potencijalnim zastojima, odnosno alternativnim pravcima. Gradovi će postati pametni pa će vas, da se zadržimo na prometu, usmjeravati prema slobodnom parkirališnom mjestu.

Nema više mrežnih kablova

Kada dođete doma, uživat ćete u blagodatima svoje pametne kuće koja će biti ohlađena/zagrijana na željenu temperaturu, a svjetla će se paliti i gasiti redoslijedom prolaska kroz prostorije.

Multimedijski sadržaj poput videa i glazbe bit će još kvalitetniji jer zbog brzog interneta neće biti potrebe za sažimanjem podataka. Više nećete imati potrebu razvlačiti mrežne kablove po kući ili uredu jer će vam bežična veza biti i dovoljno brza i dovoljno stabilna.

Do 2025. cijela će Hrvatska biti pod 5G-om

Veće brzine i propusnost omogućit će velik iskorak u gaming industriji. Grupno igranje uživo profitirat će od bržeg odaziva, a zahvaljujući velikom protoku podataka mogli bi zaživjeti novi oblici stvarnosti – virtualna stvarnost, proširena stvarnost i miješana stvarnost.

Ukratko, ako se sjećate Toma Cruisea kako u filmu „Specijalni izvještaj“ („Minority Report“) pomiče rukama hologramske prikaze, to vam je otprilike to.

Dakako, uvođenje 5G tehnologije dosta je zahtjevno i skupo pa se procjenjuje da će čitava Hrvatska tom tehnologijom biti premrežena do 2025. godine. Tada bi nova tehnologija ujedno trebala biti i na svom vrhuncu.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber