Roaming krajem travnja pojeftinjuje 400%

Početkom svibnja roaming unutar EU smanjit će se na najnižu razinu prije potpunog ukidanja u lipnju 2017. (o čemu smo već pisali ovdje), odnosno kada će biti izjednačen s cijenom telefoniranja i surfanja u matičnoj zemlji.

Roaming krajem travnja pojeftinjuje do 400%

Trenutne maksimalne naknade, postojeće od 1. srpnja 2014., iznose 0,19 eura po minuti za odlazne pozive, 0,05 eura po minuti za dolazne pozive, 0,20 eura po megabajtu za prijenos podataka i 0,06 eura za slanje SMS poruke.

Nove maksimalne naknade iznosit će za dolazni poziv 0,05 eura po minuti, za odlazni poziv 0,0114 eura, za megabajt prometa 0,05 eura, a za SMS poruku 0,02 eura. Onima koji redovito putuju van granica Lijepe naše po ostatku EU mjesečni račun za mobitel bit će znatno manji.

Međutim, nove naknade računat će se zajedno s minutama/brojem SMS-ova koje korisnik ima definirane u svojoj tarifi. Npr. za odlazni poziv upućen iz Austrije minute će se trošiti iz korisnikove tarife koje se računaju kao da su upućene nekoj drugoj mobilnoj mreži u Hrvatskoj uz roaming naknadu od 0,85 kuna po minuti. Kad se iz tarife korisnika potroše sve minute, poziv iz roaminga bit će skuplji od 0,85 kuna po minuti zbog računanja i cijena minute po cjeniku za pozive upućene iz Hrvatske prema drugim mrežama u Hrvatskoj. Ovako opet može biti 1,50 kuna po minuti koliko je trenutno maksimalna naknada u roamingu.

Isto je i sa SMS-ovima i surfanjem – dosta ovisi o samoj tarifi koju je korisnik odabrao pri svojem teleoperateru. Za uključenih 100 SMS-ova u tarifi, 99 će ga koštati 0,15 kuna, ali ona 101. može doći do 0,45 kuna.

Kritika je i da će telekomunikacijske kompanije radi ovako propuštenih prihoda nastojati povratiti na teret korisnika raznim metodama.

Potpuno ukidanje ovih naknada stupa na snagu 15. lipnja 2017., ali i tada će telefoniranje i surfanje iz roaminga biti nešto ograničeno, već će biti propisano što je ‘poštena upotreba’ besplatnog roaminga nakon čije razine će se naplaćivati po naknadama koje kreću od 30. travnja.

Fiksnu telefoniju i duo/trio pakete možete pronaći ovdje, a za slobodu mobilnih uređaja ćemo svi još malo sačekati.

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber