Revolucija u rezoluciji: je li bolji Full HD ili Quad HD?

Danas svatko želi, što je posve razumljivo, što bolju sliku dok gleda neki foto ili video sadržaj na mobitelu. I tehnologija se iz dana u dan razvija u tom smjeru pa je, stoga, pravo vrijeme za pitanje: što je bolje – Full HD ili Quad HD?

Full HD ili Quad HD

Sve veći ekrani odlika su novijih generacija mobitela. Uz brže procesore, kvalitetnije kamere i dugotrajnije baterije, proizvođači se međusobno natječu i čiji će mobitel, banalno rečeno, imati bolju sliku. Sve više multimedijskih sadržaja konzumiramo upravo preko mobitela pa i ne čudi što kupci sve više pažnje posvećuju upravo karakteristikama ekrana.

Full HD na TV-u gubi kvalitetu

Full HD rezolucija sastoji se od 1920 x 1080 piksela u omjeru 16:9, što znači da na svakih 16 vodoravnih piksela dolazi devet okomitih. To više-manje predstavlja standard, i to ne samo na mobitelima, nego i na televizorima.

Što je veći broj piksela, slika je oštrija i jasnija. Međutim, što je ekran veći, to su veći i sami pikseli, pa FHD rezolucija na televizoru dijagonale 100 cm više neće biti zadovoljavajuća.

Full HD ili Quad HD – koja je razlika?

I upravo u tome je bit čitave priče – ekrani mobitela, iako su sve veći i veći, i dalje su vrlo mali u usporedbi s ekranima televizora. Samim tim, povećan broj piksela neće utjecati na jasnoću i oštrinu slike, smatraju “tradicionalisti” kojima je FHD standard sasvim dovoljan. Štoviše, napominju da ljudsko oko teško može raspoznati razliku između FHD i QHD rezolucije u praksi, dakle na ekranu mobitela.

Valja napomenuti da QHD rezoluciju čini 2560 vodoravnih i 1440 okomitih piksela, također u omjeru 16:9. Zagovornici QHD-a pak napominju da su nam mobiteli neusporedivo bliže oku od televizijskih ekrana.

Što je ekran, dakle, bliže oku, to su pikseli vidljivi i tu se može primijetiti razlika, pogotovo kod mobitela s većim ekranom. Sve to nas dovodi do nove oznake – PPI odnosno gustoća piksela (pixels per inch). Što je PPI veći, to je slika kvalitetnija, a ako možete, izbjegnite mobitele koji imaju manje od 210 PPI.

Kada će nam zatrebati 4K?

Stručnjaci tvrde da je za mobitele s ekranom od pet ili manje inča FHD ekran sasvim dovoljan, dok se na onim većim već može primijetiti razlika između FHD i QHD rezolucije. Vrijedi napomenuti i da veći broj piksela traži više energije. To, naravno, znači da će QHD ekrani brže potrošiti bateriju od FHD ekrana.

Iako je rezolucija vrlo bitna za kvalitetu prikaza, svakako nije jedini pokazatelj. Tu su i veća brzina osvježavanja, kvaliteta balansa bijele boje te općenito prikaz boja. Uostalom, i virtualna stvarnost nešto je što nas, kako se kaže, čeka iza ugla. U tom slučaju, čak i QHD rezolucija bit će nedostatna i potaknuti novu raspravu – treba li nam 4K rezolucija?

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
kompare.hr stranica zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možete pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber