Revolucija u rezoluciji: je li bolji Full HD ili Quad HD?

Danas svatko želi, što je posve razumljivo, što bolju sliku dok gleda neki foto ili video sadržaj na mobitelu. I tehnologija se iz dana u dan razvija u tom smjeru pa je, stoga, pravo vrijeme za pitanje: što je bolje – Full HD ili Quad HD?

Full HD ili Quad HD

Sve veći ekrani odlika su novijih generacija mobitela. Uz brže procesore, kvalitetnije kamere i dugotrajnije baterije, proizvođači se međusobno natječu i čiji će mobitel, banalno rečeno, imati bolju sliku. Sve više multimedijskih sadržaja konzumiramo upravo preko mobitela pa i ne čudi što kupci sve više pažnje posvećuju upravo karakteristikama ekrana.

Full HD na TV-u gubi kvalitetu

Full HD rezolucija sastoji se od 1920 x 1080 piksela u omjeru 16:9, što znači da na svakih 16 vodoravnih piksela dolazi devet okomitih. To više-manje predstavlja standard, i to ne samo na mobitelima, nego i na televizorima.

Što je veći broj piksela, slika je oštrija i jasnija. Međutim, što je ekran veći, to su veći i sami pikseli, pa FHD rezolucija na televizoru dijagonale 100 cm više neće biti zadovoljavajuća.

Full HD ili Quad HD – koja je razlika?

I upravo u tome je bit čitave priče – ekrani mobitela, iako su sve veći i veći, i dalje su vrlo mali u usporedbi s ekranima televizora. Samim tim, povećan broj piksela neće utjecati na jasnoću i oštrinu slike, smatraju “tradicionalisti” kojima je FHD standard sasvim dovoljan. Štoviše, napominju da ljudsko oko teško može raspoznati razliku između FHD i QHD rezolucije u praksi, dakle na ekranu mobitela.

Valja napomenuti da QHD rezoluciju čini 2560 vodoravnih i 1440 okomitih piksela, također u omjeru 16:9. Zagovornici QHD-a pak napominju da su nam mobiteli neusporedivo bliže oku od televizijskih ekrana.

Što je ekran, dakle, bliže oku, to su pikseli vidljivi i tu se može primijetiti razlika, pogotovo kod mobitela s većim ekranom. Sve to nas dovodi do nove oznake – PPI odnosno gustoća piksela (pixels per inch). Što je PPI veći, to je slika kvalitetnija, a ako možete, izbjegnite mobitele koji imaju manje od 210 PPI.

Kada će nam zatrebati 4K?

Stručnjaci tvrde da je za mobitele s ekranom od pet ili manje inča FHD ekran sasvim dovoljan, dok se na onim većim već može primijetiti razlika između FHD i QHD rezolucije. Vrijedi napomenuti i da veći broj piksela traži više energije. To, naravno, znači da će QHD ekrani brže potrošiti bateriju od FHD ekrana.

Iako je rezolucija vrlo bitna za kvalitetu prikaza, svakako nije jedini pokazatelj. Tu su i veća brzina osvježavanja, kvaliteta balansa bijele boje te općenito prikaz boja. Uostalom, i virtualna stvarnost nešto je što nas, kako se kaže, čeka iza ugla. U tom slučaju, čak i QHD rezolucija bit će nedostatna i potaknuti novu raspravu – treba li nam 4K rezolucija?

Uz kompare.hr možeš usporediti najbolje TV pakete.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber