Prvi hrvatski smartphone

Tvrtka HG Spot Informatika napravila je prvi hrvatski pametni telefon Forcebook UltraPhone 40. Uređaj je u prodaju pušten za vikend i to potiho, no već je prodano nekoliko komada.

Specifikacije uređaja:

 • Forcebook UltraPhone 40
 • 4” HVGA 320×480 piksela
 • 1GHz procesor Spreadtrum 6820
 • 512 MB RAM-a
 • 2MP stražnja kamera, 0,3MP prednja kamera
 • dual SIM
 • 256 MB memorije, proširivo SD cardom
 • WiFi 802.11 b/g
 • Android 4.0 (podržava Google Play!)
 • baterija 1600 mAh (s identičnom rezervnom baterijom)
 • boja bijela

Saša Lončar, direktor i vlasnik HG Spot Informatike kaže da planiraju iskoristiti fokus vodećih brendova na najzahtjevnije korisnike. “Srednji i niži segment tržišta su naša prilika. Zato cijena Forcebook smartphonea i je atraktivna, svega 499 kuna, da je tržište zainteresirano pokazuje da smo već prodali prve primjerke”, kaže Lončar. Iznenađenje koje je stvorio pretekavši MSAN grupu u lansiranju prvog ‘smartphonea’ nije želio komentirati. Kaže tek da s njima ima odličnu suradnju i da je uvjeren kako neće biti konkurenti. IZ MSAN-a nismo dobili komentar. Podsjetimo, MSAN je u siječnju najavio da planira do ljeta na tržište pustiti Vivax smartphone.

Interes domaćih proizvođača objašnjavaju pak podaci IDC Adriaticsa koji navodi da je lani prodano pametnih mobitela za 859,5 milijuna kuna i da tržište nastavlja rasti. Saša Lončar, direktor HG Spot Informatike kaže da se pripremaju za razgovore s drugim tvrtkama o maloprodaji prvog hrvatskog smartphonea, među inima s T-Mobileom, Vipnetom i Tele2. No, da ih tu očekuje niz izazova.“U siječnju i veljači na tržište je plasirano 172.000 pametnih mobitela od kojih većina preko operatera i njihova je mogućnost da utječu na izbor koji će mobitel korisnici kupiti je nevjerojatna pa sam uvjeren da će biti važan čimbenik i kod odlučivanja koliko je korisnicima interesantan prvi hrvatski pametni mobitel”, kaže Lončar.

Planovi za budućnost

Jačanje bredna na hrvatskom tržištu te širenje na inozemna tržišta predstavljaju strateške planove za HG Spot. Nakon što kroz prodaju stvore tržište za Forcebook, planiraju proizvodnju pametnih mobitela prebaciti u Hrvatsku, naime, mobiteli se sada proizvode u Kini. “Ovo je za nas povratak korijenima, jer kada je krenuo 1997. godine HG Spot je bio i prodavač i proizvođač računala, a u najbolje vrijeme kad smo proizvodili 30.000 računala godišnje zapošljavali smo sto ljudi samo u proizvodnji, servisu i popratnim poslovima”, naglašava Lončar.

Navodi da je u R&D novih proizvoda uložio blizu milijun kuna. “Tako se to radilo i na početku HG Spota kad je pet godina bio najveći hrvatski proizvođač računala, prvi je počeo s proizvodnjom laptopa i to baš s brendom Forcebook, a otkako sam se vratio počeli smo proizvoditi HGSpot mini PC temeljen na Andoridu, zatim tablete i sad pametne mobitele”, kaže Lončar.

Širenje proizvodne palete

Uz prvi hrvatski smartphone HG Spot Informatika izbacila je njegovog snažnijeg brata Forcebook UltraPhone 53. Ima ekran od 5,3”, dvojezgreni A9 1,2GHz procesor, 1GB RAM-a, 4GB interne memorije, 5Mpx kamerom, Android 4.1.1, dual SIM-om, a baterija od 3100 mAh omogućuje mu da izdrži bez punjenja do deset dana na standbyu. I dolazi s još jednom takvom baterijom za rezervu.

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38