Umjesto čitavog dana, prijenos vlasništva sada traje oko 15 minuta!

Kada biste nekom iz Njemačke rekli da je u Hrvatskoj uobičajena praksa uzeti godišnji odmor da na sebe prepišete vozilo koje ste upravo kupili, mislio bi da se šalite.

Od bilježnika do poreznika

No, sve do početka ove godine u Hrvatskoj je bilo tako – nakon što ste kupili vozilo, morali ste do javnog bilježnika ovjeriti ugovor, potom kod poreznika razrezati porez, a onda do Fine ili Pošte uplatiti porez i na kraju svega u Policijsku upravu kako biste dovršili postupak prijenosa.

Sve na jednom mjestu

Od početka ove godine sve navedene radnje obavit ćete na jednom mjestu – u stanici za tehnički pregled. Jedina loša stvar je u tomu što više ne možete uštedjeti stotinjak kuna odlaskom u policiju. Ipak, tom uštedom ionako se koristio iznimno mali postotak vozača. Čitav postupak sada u prosjeku traje tek 15 minuta, taman dovoljno da pročitate neki od ponuđenih časopisa i popijete kavu.

Što sve napraviti u stanici za tehnički pregled?

Stanice za tehnički pregled od policijskih postaja preuzele su gotovo sve što se preuzeti moglo. Do policije od sada morate potegnuti samo ako izgubite prometne isprave, dok u stanici za tehnički možete:

– produžiti važenje prometne dozvole

– odjaviti vozilo

– izvaditi pokusne pločice (vrijedi za građane, obrtnici i dalje moraju na policiju)

– izvaditi izvozne pločice

– izvaditi sve potvrde i uvjerenja (za potvrde i uvjerenja koja se izdaju sukladno Ovršnom zakonu i dalje morate na policiju)

Ukinut tehnički pregled novih vozila

Uz pojeftinjenje trošarina, 2018. godina donosi i ukidanje obaveznog tehničkog pregleda novih vozila. Vlasnici novih automobila prvi će tehnički pregled tako obavljati 24 mjeseca nakon kupovine.

Bez kaucije za izvozne pločice

Od ostalih novosti koje vrijedi istaknuti da se prva registracija može obaviti u bilo kojoj od 159 hrvatskih stanica za tehnički pregled, a ne isključivo u onima na registracijskom području vlasnika. Ukinuta je i kaucija od tisuću kuna za izvozne pločice.

Iako su procedure u Hrvatskoj i dalje iznimno birokratizirane u odnosu na neke druge članice EU, određeni pomak ipak je postignut.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber