Novi televizor: Kako podesiti TV za neograničeno uživanje

Nakon podužeg istraživanja odabrali ste TV iz svojih snova i, što je još bolje, uspjeli ga kupiti po nevjerojatno povoljnoj cijeni? Čestitamo! Za nenadmašan doživljaj preostaje vam samo pravilno ga postaviti i podesiti.

novi tv

Visina i daljina

Idealnu udaljenost od televizora dobit ćete tako što ćete pomnožiti dijagonalu ekrana s koeficijentom 2,5. Dakle, ako imate TV dijagonale 127 cm, trebali biste ga gledati s udaljenosti od 318 cm. No, napretkom tehnologije ne samo što su televizori većih dijagonala sve dostupniji, nego je i slika kvalitetnija, pa se UHD modeli (1080 p) mogu gledati i s mnogo manje udaljenosti. Kod njih je koeficijent 1,5, pa je u spomenutom primjeru dovoljna čak i udaljenost od 190 cm. Što se pak visine tiče, najidealnije je da centar TV prijamnika bude u visini očiju.

Šuma kablova

Nakon pronalaska idealne lokacije, vrijeme da TV-u udahnete život, što ćete učiniti uštekavanjem raznoraznih kablova. Na današnjim TV uređajima doista je mnoštvo utora, od onih za mrežno povezivanje (UTP), preko već godinama uobičajenih HDMI-a i USB-a.

Kako na internet?

Ukratko, mreža će vam poslužiti za povezivanje TV-a na internet, odnosno na internetske TV programe. Spajanje na internet moguće je i putem bežične mreže (WiFi) ako je ugrađena u TV, a moguće je i kupiti WiFi dongle za pristup internetu, s tim da morate pronaći onaj koji je kompatibilan s vašim modelom televizora.

Čemu služi HDMI?

HDMI kabel danas je standard za povezivanje s ostalim uređajima za reprodukciju slike i zvuka. Primjerice, za TV boxove koji mogu pružiti cjenovno povoljnu alternativu operativnom sustavu vašeg TV-a, DVD player na kojemu ćete gledati omiljene filmove, crtiće, snimke vjenčanja i dječjih rođendana ili za vaš kućni kompjuter/laptop.

USB portovi za prijenosnu memoriju

Preko USB-a na velikom ekranu televizora možete reproducirati snimke i fotografije s mobitela ili nekog drugog memorijskog uređaja (prijenosnog diska) na kojemu je pohranjena vaša multimedija. No, vrijedi napomenuti da taj postupak ne ide baš uvijek glatko. Ponekad operativni sustav TV-a ne može prepoznati datoteke s USB izvora. Zato ćete morati guglati da provjerite u čemu je problem i može li se uopće riješiti.

Poboljšajte prikaz

Namještanje boja posljednji je korak u instalaciji TV-a. Iako ćete vjerojatno biti zadovoljni i originalnim postavkama, zašto se ne biste poigrali i vidjeli možete li poboljšati prikaz.

Kontrast, svjetlina, toplina…

Ako imate vremena i volje, poigrajte se svim elementima koji čine sliku – kontrastom, svjetlinom, oštrinom, toplinom boja, smanjenjem šuma, procesiranjem i svim ostalim što se nudi na meniju. Kako bi testiranje bilo uspješno, pronađite video zapise za kalibraciju, mnoštvo ih je na YouTube servisu.

Naravno, ako imate DVD ili Blue Ray kalibracijski disk, svakako ih upotrijebite. Potom idite od graničnika do graničnika kako biste ponajbolje shvatili kako se koja postavka odražava na prikazanu sliku. Ako se previše zaigrate, pronađite gdje se slika vraća na tvorničke postavke (način prikaza slike: normalan) pa krenite ispočetka.

Predlošci olakšavaju postupak

Proizvođači TV-a ne ostavljaju vam bez razloga mogućnost odabira već namještenih elemenata, ovisno o tomu koji video sadržaj namjeravate gledati. Tako najčešće možete birati između već spomenutog normalnog (standardnog) načina prikaza, ali i dinamičnog,  prirodnog, filmskog ili gejmerskog moda.

THX tune-up

Možete li svoj iPhone ili Android mobitel spojiti na TV preko HDMI-a, na raspolaganju vam je besplatna aplikacija za kalibraciju THX tune-up koju svakako preporučamo. Upravljanje je prilično jednostavno, a rezultat zna biti izvrstan.

Usporedite i odaberite najpovoljniji telekom paket! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber