U 2019. kreće novi standard digitalne zemaljske televizije

Kupujete li novi TV prijamnik, obratite pažnju podržava li DVB-T2 standard i H.265/HEVC sustav kodiranja. Modeli koji ih podržavaju nisu skuplji, ali na onima koji ih ne podržavaju, za godinu do dvije više nećete moći gledati takozvanu zemaljsku televiziju.

Zemaljska-televizija

Probno emitiranje

Već ove godine kreće probno emitiranje TV programa na DVB-T2 standardu uz H.265/HEVC kodiranje. Puni prelazak očekuje se do 2021. godine, a to je ujedno i godina u kojoj će se ugasiti postojeći DVB-T standard. Podsjetimo, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) još je 2016. godine najavila prelazak na novi standard zemaljskog TV programa, zajedno s novim sustavom kodiranja.

Više podataka uz veću brzinu

Zemaljski TV program je onaj program kojeg “hvatamo” kućnom antenom, a prijelaz s DVB na DVB-T2 standard omogućuje prijenos više podataka uz veću brzinu. Novi standard potreban je kako bi se nastavilo s višegodišnjim trendovima sve većih TV ekrana sa sve većom razlučivosti.

Veći broj programa i servisa

Danas se programi emitiraju u rezoluciji 720×567, a prelaskom na novi standard svi nacionalni TV programi prelaze na HD rezoluciju, 1280 x 720). Ilustracije radi, televizori koji se nude na hrvatskom tržištu najviše nude 4k rezoluciju (3840 x 2160), a DVB-T2 nudi prijenos podataka do 32k rezolucije. Uvođenjem novog standarda također se očekuje još veći broj programa i servisa koji će se nuditi na zemaljskoj televiziji.

Jači procesor, više memorije

H.265/HEVC sustav kodiranja omogućuje bitno kvalitetnije sažimanje podataka, što automatski znači zauzimanje manje mjesta, ali i brži protok podataka. Konkretno, što je rezolucija veća, to je veća ušteda kada se umjesto postojećeg H.264 koristi H.265/HEVC sustav. No, za dekodiranje HEVC-a potrebno je više memorije i procesorske snage. To je ujedno i razlog zbog kojeg televizori koji podržavaju H.264 kodiranje ne moraju nužno podržavati H.265/HEVC kodiranje.

Nije kraj svijeta (i televizije)

No, čak i ako vaš sadašnji TV ne podržava DVB-T2 ili HEVC, ne znači da ga nećete moći nastaviti koristiti. Treba napomenuti da se prelazak na novi standard zemaljske televizije neće odraziti na korisnike kablovske, odnosno internetske televizije poput usluga MaxTV i Evo TV. U tom slučaju, posebni uređaji, takozvani boxevi, na sebe preuzimaju prihvaćanje i dekodiranje TV signala pa televizor služi samo kao ekran. Jednako tako, možete kupiti poseban TV box koji je certificiran za DVB-T2 standard i H.265/HEVC sustav kodiranja i nastaviti ga koristiti još neko vrijeme.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber