NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Nabavite ENC uređaj i uštedite i vrijeme i novac

Često ste na putu koji uključuje korištenje autoceste i tražite način da uštedite i vremenski, ali i financijski? Svakako razmislite o nabavci ENC uređaja, koji se preporučuje svim vozačima. Evo i zašto.

ENC

Nisu svi ENC uređaji isti

Prije kupovine ENC-a morate znati da su hrvatske autoceste pod raznim koncesionarima. Svaki od njih pak ima vlastiti uređaj i zato nije svejedno koji ćete ENC uređaj odabrati. Naime, ako odaberete „krivi“, možete imati komplikacije prilikom nadoplate računa.

HAC, ARZ ili Bina Istra?

Autocestom Rijeka-Zagreb upravlja ARZ (Autocesta Rijeka-Zagreb), dok su za sve ostale autoceste, osim Istarskog ipsilona, zadužene Hrvatske autoceste (HAC). Možete birati između 3 različita uređaja, pri čemu su ARZ-ov i HAC-ov međusobno potpuno kompatibilni.

Ako češće putujete Istarskim ipsilonom, preporučujemo ENC Bine Istre. U suprotnom, koristite ENC HAC-a ili ARZ-a. Vrijedi napomenuti i da ENC uređajem Bine Istre možete plaćati cestarinu na autocestama koje su pod HAC-om i ARZ-om i obratno, ali uz dodatnu „papirologiju”.

Ušteda vremena najveća je blagodat

Svi uređaji omogućuju jeftiniju cestarinu i u pravilu se vrlo brzo otplate. Uređaj košta stotinjak kuna, a omogućit će vam od 10 do čak 33,48 posto popusta, ovisno o dobu godine i učestalosti korištenja prometnica.

S obzirom na to da je plaćanje beskontaktno, vrijeme ćete uštedjeti baš svaki put.

Izbjegnite gužve na Lučkom

Ako ste usred najveće gužve na Lučkom doživjeli da osoba ispred vas kopa po džepovima u potrazi za kovanicom od pet kuna (a tko nije?), vjerojatno već imate ENC.

Uzmite ga i ako niste doživjeli takvu situaciju i ubuduće prolazite kroz ekskluzivne naplatne kućice koje se ponose znakom „ENC”. Bitno je napomenuti da ne prolazite s ENC uređajem kroz naplatne kućice iznad kojih ne piše „ENC“. Naime, moguće je da na njima nema čitača signala.

Otkrijte Demerje i brzi ENC

Ako putujete s juga prema metropoli, svakako iskoristite čari Demerja. Na tim naplatnim kućicama možete koristiti brzi ENC zahvaljujući kojem ćete kroz naplatnu kućicu proći brzinom od 40 km/h.

Najbolji dio svega je što se uopće ne morate zaustavljati. S takvim načinom putovanja jednostavno zaboravite na čekanje u kolonama.

Što više vozite, brže ćete isplatiti uređaj

Ako ste poduzetnik koji svakodnevno vozi na nekoj dugoj relaciji koja uključuje autocestu, tunel Učku ili Krčki most, preporučuje se ENC s najvećim mogućim popustima. Ako niste, odnosno ako jednom godišnje putujete na more, najviše će vam odgovarati ENC s klasičnim popustom od točno 21,74 posto.

Drugim riječima, ako imate, primjerice, vikendicu na Krku, cestarina bez elektroničke naplate cestarine koštat će vas 61 kunu u jednom smjeru. Svakako ne zaboravite ni mostarinu od 35 kuna za Krčki most. Cestarina za povratno putovanje, dakle, iznosi 157 kuna.

Uz uređaj ćete uštedjeti na jednom putovanju nešto više od 30 kuna. Na toj relaciji, dakle, uz uvjet da putujete samo jednom godišnje, trebat će vam četiri godine da vam se uređaj otplati. Ako tijekom godine budete koristili još neke ceste u režimu naplate, isplativost će biti još brža.

Nadoplatiti možete i tijekom putovanja

Kada se elektronička naplata cestarine tek uvodila, nije bilo mogućnosti naplate putem interneta ili SMS-a, a novac se na računu vidio tek nekoliko sati nakon uplate. Sada, zahvaljujući blagodatima interneta, svoj račun možete nadoplatiti i tijekom putovanja.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →