TV uređaji: Na što trebate paziti pri kupovini

Iako su cijene televizora sve manje, a ekrani sve veći, odabir modela koji će vam najviše odgovarati sve je teži. Jedan od faktora koji i dalje ponajviše utječu na cijenu je veličina ekrana.

veliki-kompare-vodic

Magična formula za veličinu ekrana

Možete je izračunati tako da udaljenost od ekrana do trosjeda pomnožite s 25 ako kupujete FHD model, odnosno s 39 za UHD model. Ako je riječ o udaljenosti od dva metra, dijagonala FHD modela trebala bi biti najmanje 50 inča, odnosno 78 inča za UHD.

Razlučivost – tajna dobre slike

FHD i UHD oznake su razlučivosti televizora. Što je ona veća, to je kvalitetnija slika. Standardna razlučivost današnjih televizora je 1920×1080 pixela, odnosno Full HD (FHD) ili 1080p. Ipak, većina televizijskih programa još uvijek se prikazuje na nižim rezolucijama, primjerice na 720p. No, vremena se brzo mijenjaju. Ako ne želite uzimati model koji će relativno brzo zastarjeti, preporuka je uzeti onaj s oznakom 4K, odnosno Ultra HD.

Sadašnjost ili budućnost?

Ali, imajte na umu da ćete na taj način profitirati u budućnosti, a ne danas kada je 4K standard još uvijek iznimno rijedak. Cijene televizora brzo padaju, a kvaliteta raste. Razmislite o tome da novi model kupujete svake dvije ili tri godine, umjesto da u startu kupite onaj najskuplji.

DVB-T2 i HEVC

Televizijski signal u Hrvatskoj već tijekom 2019. godine trebao bi prijeći na DVB-T2 standard, pri čemu se novi standard uvodi i u područje kompresije video podataka. Oznaka postojećeg standarda je H.264, no već od iduće godine u upotrebu ulazi mnogo efikasniji H.265 iliti HEVC. Problem je što HEVC zahtijeva veću procesorsku snagu, pa su modeli koji ga ne mogu reproducirati već zastarjeli. Što nas dovodi do sljedećeg izazova.

Televizor kao ekran, mozak u kutiji

Danas su gotovo svi televizori pametni. To znači da u sebi imaju operativni sustav, a većina vam može ponuditi razne streaming servise poput, primjerice, Netflixa ili video servise poput Youtubea. Ipak, prije kupovine provjerite što vam se točno nudi  jer proizvođači su se pobrinuli zakomplicirati stvari vlastitim operativnim sustavima. A oni se pak s vremenom prestanu nadograđivati, što vam može postati problem. Stoga, preporučamo proizvođače koji koriste čisti Android TV sustav iza kojega je moćni Google.

Kao jedna od mogućnosti nameće se i kupovina TV-boxa, koji će poslužiti kao mozak sustava, dok će televizor biti „samo” ekran. Na taj način nadmudrit ćete prebrzi napredak tehnologije.

Umreživost

Nijedan televizor više nije ‘otok’. Svi modeli nude, u najmanju ruku, mogućnost žičanog, LAN povezivanja. Mreža vam je neophodna za pristup internetu, bez čega je današnja televizija nezamisliva. Televizori s mogućnošću bežičnog povezivanja elegantniji su izbor jer nemate potrebu za razvlačenjem kablova.

Zakrivljeni ili ravni ekran?

Konzervativni dio TV publike zakrivljene ekrane dočekao je kao novi izraz pomodarstva, argument proizvođača za dizanje cijene koji nema opravdanje u povećanju kvalitete. Zagovornici zakrivljenih ekrana navode da takvi televizori gledatelje više uživljavaju u radnju i pružaju nešto slično 3D doživljaju. I jedni i drugi slažu se da zakrivljenost ima više efekta na televizorima veće dijagonale, od 65 inča naviše. Kao i u svemu drugom, najbolje je provjeriti vlastitim očima.

Soundbar

A kad ste već u trgovini, zagnjavite prodavača da vam usporedi zvuk iz originalnih TV zvučnika s onim iz soundbara. Naime, televizori su sve tanji, pa je u njih sve teže smjestiti kvalitetne zvučnike. Kao alternativa pojavljuju se soundbarovi koji su ipak nešto širi, pa omogućuju bolji zvuk.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber