Kamera na mobitelu je bitna, a evo kako odabrati pravu

U ulozi fotoaparata mobiteli se već duže vrijeme odlično snalaze. Kamera na mobitelu odavno se opasno približila profesionalnoj fotografskoj opremi, a evo što sve treba znati o mobitelskim kamerama.

kamera na mobitelu

Mobitele ne ispuštamo iz ruku. Praktični su i u svakom su trenutku spremni za ovjekovječiti vrijedan trenutak. Stoga valja pametno odabrati alat kojim ćemo stvarati svoje uspomene.

Kamera na mobitelu je dobra i bez puno Mpx

Ako kupujete novi mobitel, a njegovi kameru namjeravate koristiti „sve dok se boje ne rastope”, nemojte obraćati pažnju na broj megapiksela. Obratite pažnju na sljedeće značajke kako biste pronašli model koji vam najbolje odgovara.

Pokazne fotografije i usporedni testovi

Pretpostavimo da ste ugrubo odredili iznos koji ste spremni uložiti u novi mobitel, a izbor ste sveli na modele koji vas najviše privlače. Blagodati interneta omogućuju vam da u svega nekoliko klikova pronađete usporedne testove kamera odabranih modela. Tako možete sami zaključiti kod kojeg vam se modela fotke i videi najviše sviđaju.

Kamera na mobitelu i otvor blende

Blenda je „rupica” na objektivu koja propušta svjetlo do senzora. Što je blenda šira, to će se više svjetlosti probiti do senzora i fotografija će biti kvalitetnija. Promjer blende izražava se oznakom f/broj, pri čemu vrijedi pravilo da što je manji broj, to je veća kvaliteta blende.

Brzina zatvarača

Brzina zatvarača bitna je kod fotografiranja objekata u pokretu. Što je zatvarač dulje otvoren, to će više svjetlosti doći do senzora, a fotografije će biti svjetlije.

Sporo zatvaranje zatvarača omogućit će kvalitetnije fotografije kod slabijeg osvjetljenja. Naravno, treba imati na umu da je potrebna kvalitetna stabilizacija slike.

ISO osjetljivost

Namještanje ISO osjetljivosti najbrži je način za postizanje boljih fotografija kod slabijeg osvjetljenja. Što je ISO broj veći, to je fotografija svjetlija. Međutim, kod viših ISO brojeva, može doći do uništenja fotografije budući da će biti previše „zrnata“.

kamera na mobitelu

Stabilizacija slike

Mobiteli, za razliku od profesionalnih fotoaparata, nisu namijenjeni prvenstveno fotografiranju. Neusporedivo su lakši od fotoaparata što je prednost kod putovanja, ali i mana kod samog fotografiranja.

Kada se tomu pridoda način na koji se „škljoca”, a to je najčešće pritiskom na dodirni zaslon, jasno je da je stabilizacija slike nužna za kvalitetnu fotografiju.

I aplikacije određuju kvalitetu

Kvaliteta fotografije i videa kod mobitela ne ovisi samo o kvaliteti proizvoda, nego i o kvaliteti upravljačkih programa, odnosno mogućnostima aplikacija za video/fotografiranje.

Pravilo je jednostavno – što je više opcija, to je software kvalitetniji. Kamera bi vam trebala imati „pro” mode u kojemu možete ručno namjestiti ISO, blendu, brzinu zatvarača i još mnogo toga.

4K video, usporene snimke…

Osim fotografiranja, u današnje vrijeme mobitelima možete snimiti fantastične filmove. Želite li postati lokalni Spielberg, nastojte da kamera raspolaže mogućnošću snimanja u 4K rezoluciji.

Televizori su sve veći pa je potrebno da i video zapisi budu što detaljniji. Mogućnost usporenih snimaka preporučamo naprosto zato što je iznimno zabavna, a u životu se ne smijemo zaboraviti zabavljati.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber