Kako odabrati najpovoljniju tarifu za mobilni internet

Ako vas svakog mjeseca iznenade dodatni troškovi za mobilni internet ili vam ostaje hrpa neiskorištenih gigabajta, vjerojatno nemate odabran napovoljniji paket mobilnog interneta. Trošite li više prometa nego što ste ugovorili, teleoperater vam “višak” zasigurno naplaćuje po višoj cijeni, a ako ga koristite premalo, u startu ste ugovorili preskupu tarifu. Za optimalan izbor potrebno je znati koliko u prosjeku trošite interneta i, što je još važnije, gdje vam najviše “curi”.

Mobilni-internet

Na što sve trošimo internet

Internet najčešće koristimo za surfanje i mail, gledanje filmova i slušanje glazbe, igranje igrica, društvene mreže, video pozive, skidanje i ažuriranje aplikacija. Koliko ste interneta potrošili prošlog mjeseca obično možete vidjeti na svom računu, a ovdje možete provjeriti koliko prometa uzima određena aktivnost.

Serije samo uz neograničenu tarifu

Uvjerljivo najveći potrošači su streaming servisi poput HBO-a i Netflixa koji, ako volite gledati filmove i serije u visokoj razlučivosti, znaju “pojesti” i do 3 GB po satu.  Računica je jednostavna – ako ćete pogledati samo jednu HD seriju u trajanju od sat vremena, mjesečno će vam trebati minimalno 90 GB. U takvim situacijama najmirnije ćete spavati s neograničenim mobilnim internetom. Svaki servis koji uključuje video – a tu spadaju i video pozivi, video igrice, YouTube i Facebook – potencijalno je veliki potrošač podataka. Želite li ih koristiti, a ne strahovati od prevelikih računa, postoji nekoliko načina da uštedite.

Limitirajte potrošnju na mobitelu

Najjednostavniji način da ne potrošite više gigabajta nego što ste ugovorili jest da ograničite potrošnju na samom mobitelu. Postavite si upozorenje na otprilike 80% potrošenog prometa i zabranu kada ga potrošite u cijelosti. Ako sve potrošite već nakon dva tjedna, promijenite ili tarifu ili navike.

Omogućite štedljivost

Internetski preglednici, a i popularni streaming servisi, imaju mogućnost odabira štedljivog način rada. Video i ostali sadržaji koji “gutaju” promet bit će slabije kvalitete, a možete potražiti i opciju da se njihov prikaz ograniči samo kada je uključen WiFi.

Tražite WiFi

Bežični internet je besplatan i često nam je u blizini, a da toga nismo ni svjesni. Za njegovo korištenje najčešće je potrebna zaporka, ali ne zaboravite da besplatne stvari obično imaju jednaku takvu kvalitetu.

Mobiteli s dvije SIM kartice

Sve je češći slučaj da imamo dva mobitela i dvije tarife – jednu za posao, a drugu za privatne potrebe. Poslovna tarifa obično ima veći paket za mobilni internet, dok nam je privatna potrebna samo radi posebnog broja telefona. S mobitelom koji ima dvije SIM kartice objedinit ćete i moći istovremeno koristiti privatnu i poslovnu tarifu.

Isključite automatsko ažuriranje 

Ažuriranje aplikacija, iako se na prvi pogled ne čini tako, može oduzeti dosta prometa. Upravo iz tog razloga postoji opcija da je potrebno odobrenje prije svakog ažuriranja, odnosno da se aplikacije mogu ažurirati samo kad ste spojeni na WiFi.

Odgodite i sinkronizaciju

Većinu podataka danas držimo u “oblaku”, a oni se stalno ažuriraju. Na kućnom prijenosniku ujutro ćemo provjeriti mail, potom ga ponovno otvoriti na putu do posla, a svaki puta kada nešto izmijenimo, podaci se moraju sinkronizirati. Slično je i s fotografijama, videom i ostalim sadržajima. Ako nastojite uštedjeti na internetskom prometu, sinkronizacija treba biti isključena, odnosno omogućena samo u slučaju WiFi veze.

Streamajte glazbu

Današnje tarife imaju i druge prednosti poput uključene opcije glazbenih servisa koji ne troše ni memoriju ni podatkovni promet. Zašto ih ne iskoristiti? Umjesto da svaki put kada se zaželite omiljenog hita posežete za YouTubeom, prepustite se glazbi koja vam je doslovno na dohvat ruke.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber