Kada je vrijeme za dubinsko čišćenje mobitela

Koliko god da pazite svoj mobitel, u jednom trenutku dođe vrijeme za servis, ali i za dubinsko čišćenje mobitela. Što je ono i kako ga provesti, pročitajte u nastavku.

dubinsko čišćenje mobitela

Sjećate li se trenutka kada ste prvi put otvorili kutiju s novim mobitelom? Sjajan, blještav, bez ijedne ogrebotine. Toliko je bio divan da vam je bilo i žao izvaditi ga iz kutije. Međutim, jasno, nitko mobitel ne kupuje da ga gleda, nego da ga koristi.

Osim toga, koliko god da ste ga skupo platili, nijedan uređaj nije imun na prljavštinu i usporavanje operativnog sustava. Stručnjaci, stoga, kažu da već nakon tri mjeseca korištenja svaki vlasnik svoj mobilni uređaj treba počastiti jednim pravim, dubinskim čišćenjem.

Dubinsko čišćenje mobitela izvana i iznutra

Krenimo od vanjštine. Iako mobitele najčešće držimo u zaštitnim maskama, povremeno ćemo ih ipak ostaviti u wc-u ili na nekom drugom mjestu punom klica. Ekran će zasigurno postati prljav. Neće biti pošteđen ni okvir, i to bez obzira je li od plastike, stakla ili keramike. I on će izgubiti svoj sjaj.

I dok klice bujaju izvana, operativni se sustav također može „zaprljati”. Svaki put kada otvorimo neku stranicu u internetskom pretraživaču, skinemo hrpu kolačića i drugih beskorisnih sitnica. Primijetite li da vam se aplikacije sve sporije otvaraju, vrlo vjerojatno je došlo vrijeme za unutarnje dubinsko čišćenje mobitela.

Treba očistiti i sve utore

Prije nego što krenete čistiti ekran, potrebno je skinuti masku za mobitel. Ekran možete prebrisati klasičnim maramicama za ekran kojima već čistite TV, laptop i druge uređaje.

Međutim, želite li temeljito očistiti mobitel, potrebno je očistiti i sve utore koje ima – USB-C port na novijim modelima, micro-usb na starijima, kao i ulaz za slušalice. Možete i improvizirati s komadićem „magične krpe”. Točnije, možete koristiti bilo koju tkaninu koja ne ispušta dlačice. Stavite je na vrh odvijača i jednostavno očistite utore.

Dubinsko čišćenje mobitela UV zrakama

Želite li biti apsolutno sigurni da ste se riješili svih bakterija, na tržištu postoje punjači mobitela koji ga ujedno i čiste UV zrakama. Jedan od takvih je i PhoneSoap 3 UV uređaj. Nakon što mobitel spojite na takav uređaj, pomoću UV lampi „punjač-čistač“ će očistiti 99% bakterija i klica.

Unutarnje čišćenje bespotrebnih aplikacija

Sada, kada vam je uređaj izvana čist kao onaj dan kada ste ga tek primili u ruke, potrebno je još malo vremena i truda za unutarnje čišćenje. Prvi korak u tom pravcu je brisanje bespotrebnih aplikacija.

Na iPhoneu ćete to učiniti tako što ćete otići na Settings > General > Storage pa tamo odabrati aplikacije koje vam ne trebaju i obrisati ih (Delete App > Delete). Ako koristite Android, idite na Settings > Apps pa Uninstall.

Očistite priručnu (cache) memoriju

Kako bi vam mobitel brže radio, operativni sustavi pojedine zapise ostavljaju u priručnoj, tzv. cache memoriji. Ta memorija omogućuje brži pristup podacima, ali se nakon nekog vremena nagomila. Sve to uspori rad vašeg mobitela, i to pogotovo ako imate nedovoljno prostora za pohranu.

Međutim, brisanje cache memorije je jednostavno. Na iPhoneu idite na Settings > General > iPhone Storage i dobit ćete popis aplikacija poredanih po veličini. One aplikacije koje zauzimaju jako puno mjesta, primjerice 1 GB ili više, poželjno je reinstalirati. U Android operativnom sustavu cache ćete obrisati tako što ćete otići na Settings > Storage > Free up Space.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber