Hakom ruši cijene razgovora

Telekomunikacijski regulator Hakom naredio je Hrvatskom telekomu (HT), Vipnetu i Tele2 da u idućih godinu i pol dana veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora smanje za tri puta, doznaje Poslovni dnevnik. Iako je Hakom odluku donio bez pompe, tek proceduralno je objavivši na svojim internetskim stranicama, stručnjaci iz branše upozoravaju na to da bi mogla donijeti jedan od najvećih valova sniženja mobilnih usluga dosad. Procjenjuje se da će zbog nižih veleprodajnih cijena, usklađenih s onima u EU, ponajprije HT i Vipnet ostati bez nekoliko stotina milijuna kuna prihoda godišnje.

Veleprodajna cijena mobilnih razgovora se smanjuje za tri puta.

U odluci Hakoma stoji da će veleprodajna cijena mobilnih razgovora sa 19,5 lipa po minuti pasti 1. srpnja na 19,3 lp/min. Zatim će od početka iduće godine pasti na 12,8 lp/min, da bi od 1. siječnja 2015. pala na 6,3 lp/min. No, prema podacima DZS-a, operateri unutar Hrvatske ostvare promet od 1,5 do 1,9 milijardi minuta po tromjesečju, a to je također jedan od rijetkih segmenata telekomunikacija u kojem pokazatelji rastu unatoč krizi. Odluci regulatora prethodila je burna javna rasprava u kojoj su se sukobili novi igrači Tele2, Optima telekom, Metronet i H1 telekom s jedne strane i HT i Vipnet s druge. Dva najveća operatera načelno su podržala Hakomovu inicijativu, ali uz ogradu da bi prilagodba novim cijenama trebala trajati barem dvostruko dulje.

2015. bi minuta razgovora trebala koštati 6,3 lp/min.

I dok HT i Vipnet zagovaraju produženje roka za smanjenje cijene, Tele 2 se slaže sa alterantivnim fiksnim operaterima kako se radi o predugačkom roku te da će takva odluka negativno utjecati na njihovo poslovanje. Prema podacima DZS – a za prvo tromjesečje, osim interneta, promet operatera je porastao jedino u mobilnoj telefoniji unutar Hrvatske.

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →