Europska unija od svibnja ograničava cijene mobilnih usluga

Od sredine svibnja ove godine teleoperateri vam više neće smjeti naplaćivati više od 0,19 € po minuti poziva, odnosno više od 0,06 € po SMS-u unutar Europske Unije, ne računajući PDV. Maksimalna cijena minute poziva bit će oko 1,4 kn, a SMS-a 44 lipe.

Cijene-telekom-usluga-eu

Ušteda na roamingu

Rezultat je to strategije Jedinstvenog digitalnog tržišta EU koji se u zakone počeo pretakati potkraj 2016. godine, da bismo sredinom 2017. godine osjetili prvu konkretnu dobrobit zajedničke politike. Naime, 15. lipnja 2017. godine prestalo je naplaćivanje roaminga, a svi koji su mobitelima služili izvan hrvatskih granica ostvarili su značajne uštede. Više se ne morate plašiti da ćete platiti strašan račun ako Google Maps ostavite uključen i nakon što prijeđete hrvatsku granicu.

HAKOM će pojasniti detalje

Ograničavanje maksimalnih cijena poziva i poruka dio je iste te strategije. Odnosi se samo na fizičke osobe, a ne i na privatnike i obrtnike. Prije nego što regulativa stupi na snagu, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) će obavijestiti krajnje korisnike o svim detaljima. Direktiva o uspostavi Europskog zakonika elektroničkih komunikacija donosi i niz drugih novosti, no one će dolaziti s vremenom. Naime, državama članicama dopušten je rok od dvije godine za implementaciju Direktive u vlastite zakone.

Razvoj 5G mreže

Među ostalim, Direktiva bi trebala olakšati ulaganja u izgradnju 5G mreže. Ona će nedvojbeno predstavljati ogroman iskorak u komunikaciji. Odredba o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama trebala bi dodatno osnažiti tržišno natjecanje, a nama posebno dobro zvuči uspostava jednakih prava za sve krajnje korisnike.

Jednaka prava svim potrošačima

Konkretno, to bi značilo da će krajnji korisnik usluga u Hrvatskoj imati jednaka prava kao i onaj u Njemačkoj ili Danskoj. Države, svaka zasebno, neće moći propisivati niti strožije, a niti blaže mjere od onih propisanih na razini EU. Od jednakih pravila trebali bi profitirati ne samo korisnici, nego i sami operateri. Njima država, čim ponestane novca u blagajni, rado uvodi nove namete.

Obavijesti o opasnostima

Zanimljiva je i odredba prema kojoj će nas služba 112 obavještavati o opasnostima. Naime, države će imati obavezu uspostave javnog sustava za obavještavanje preko jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve (112). Konkretno, ako se u vašoj blizini dogodi potres ili poplava, obavijest o tome trebali biste dobiti na mobitel s broja 112. Rok za implementaciju te mjere je tri i pol godine.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber