Europska unija od svibnja ograničava cijene mobilnih usluga

Od sredine svibnja ove godine teleoperateri vam više neće smjeti naplaćivati više od 0,19 € po minuti poziva, odnosno više od 0,06 € po SMS-u unutar Europske Unije, ne računajući PDV. Maksimalna cijena minute poziva bit će oko 1,4 kn, a SMS-a 44 lipe.

Cijene-telekom-usluga-eu

Ušteda na roamingu

Rezultat je to strategije Jedinstvenog digitalnog tržišta EU koji se u zakone počeo pretakati potkraj 2016. godine, da bismo sredinom 2017. godine osjetili prvu konkretnu dobrobit zajedničke politike. Naime, 15. lipnja 2017. godine prestalo je naplaćivanje roaminga, a svi koji su mobitelima služili izvan hrvatskih granica ostvarili su značajne uštede. Više se ne morate plašiti da ćete platiti strašan račun ako Google Maps ostavite uključen i nakon što prijeđete hrvatsku granicu.

HAKOM će pojasniti detalje

Ograničavanje maksimalnih cijena poziva i poruka dio je iste te strategije. Odnosi se samo na fizičke osobe, a ne i na privatnike i obrtnike. Prije nego što regulativa stupi na snagu, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) će obavijestiti krajnje korisnike o svim detaljima. Direktiva o uspostavi Europskog zakonika elektroničkih komunikacija donosi i niz drugih novosti, no one će dolaziti s vremenom. Naime, državama članicama dopušten je rok od dvije godine za implementaciju Direktive u vlastite zakone.

Razvoj 5G mreže

Među ostalim, Direktiva bi trebala olakšati ulaganja u izgradnju 5G mreže. Ona će nedvojbeno predstavljati ogroman iskorak u komunikaciji. Odredba o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama trebala bi dodatno osnažiti tržišno natjecanje, a nama posebno dobro zvuči uspostava jednakih prava za sve krajnje korisnike.

Jednaka prava svim potrošačima

Konkretno, to bi značilo da će krajnji korisnik usluga u Hrvatskoj imati jednaka prava kao i onaj u Njemačkoj ili Danskoj. Države, svaka zasebno, neće moći propisivati niti strožije, a niti blaže mjere od onih propisanih na razini EU. Od jednakih pravila trebali bi profitirati ne samo korisnici, nego i sami operateri. Njima država, čim ponestane novca u blagajni, rado uvodi nove namete.

Obavijesti o opasnostima

Zanimljiva je i odredba prema kojoj će nas služba 112 obavještavati o opasnostima. Naime, države će imati obavezu uspostave javnog sustava za obavještavanje preko jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve (112). Konkretno, ako se u vašoj blizini dogodi potres ili poplava, obavijest o tome trebali biste dobiti na mobitel s broja 112. Rok za implementaciju te mjere je tri i pol godine.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber