Android vs. iOS – prednosti i mane mobilnih operativnih sustava

Kada kupujete novi mobitel, jedna od prvih odluka bit će ona hoćete li uzeti iPhone ili neki od Android modela. Osim cijene i izgleda, ključna razlika krije se u operativnom sustavu. iPhone modeli koriste Appleov iOS, a Androidi – Android.

Odabir-operativnog.sustava

Android – Apple 3:1

Prema najsvježijim statistikama, na tri Androida dolazi jedan iOS. Udio svih ostalih operativnih sustava namijenjenih mobitelima je zanemariv. Jednako tako, podaci pokazuju da korisnici nisu skloni mijenjati operativni sustav koji su odabrali na početku.

Bolan proces prebacivanja

Takva statistika rezultat je navika. Korisnici su najčešće zadovoljni sustavom koji su odabrali, a zamjena podrazumijeva učenje i navikavanje na novi OS – i često bolan proces prebacivanja podataka.

Prednosti i mane

Kako biste se poštedjeli potencijalne glavobolje, dobro je znati prednosti i mane oba sustava te, shodno tome, odabrati onaj koji više odgovara vašem karakteru, potrebama i željama.

Cijena

Jedna od posljedica raširenosti Androida svakako su niske cijene mobitela koje pogoni. Ako vam je cijena uređaja presudni element, prednost je uvijek na strani Androida. Naravno, vrijedi i obratno.

Jednostavnost korištenja

Upravo je iOS pokrenuo revoluciju pametnih telefona, a od prvog trenutka osnovni cilj bio je maksimalno olakšati upotrebu uređaja. Za korištenje Android mobitela ne treba vam doktorat, ali iOS je jednostavniji.

Sigurnost

Iako je teško obraniti se od vještog hakera, nema sumnje da je sigurnost na strani Applea. Android je mnogo otvoreniji sustav, mnogo više se i koristi, a samim tim predstavlja bolju metu. Što opet ne znači da je iOS “neprobojan”.

Dizajn

Steve Jobs, osnivač Applea, vjerojatno je prvi na svijetu shvatio da kompjuter može biti dizajniran. Bio je to trenutak kada su moderni uređaji dobili dušu. S istom vizijom osmišljen je iOS. Android je sve bolji i bolji, ali to ujedno znači i da je na početku – bio ružan.

Prebacivanje podataka

Apple je jednostavan za korištenje, no to pravilo vrijedi dokle god podatke prebacujete s jednog na drugi Apple uređaj. Imajte na umu da je suživot Applea i Androida daleko od idealnog, a pogotovo je težak ako koristite Windowsima pogonjene prijenosnike ili kućna računala.

Aplikacije

Operativni sustav i predinstalirane aplikacije bit će vam dovoljne za osnove poput telefoniranja, surfanja, fotografiranja i snimanja videa. Uz pomoć aplikacija, mobitel ćete pretvoriti u digitalnog asistenta, kino, navigacijski uređaj i mnogo toga. Ovdje vrijedi pravilo kao i u brojnim drugim kategorijama – kvaliteta je na strani iOS-a, a kvantitetu možete naći kod Androida.

 

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber