Rješenje u dva kotača?

Često ili čak svakodnevno imate potrebu putovati u centar grada? Izluđuje vas traženje skupog parkinga, gužva na semaforima, nepouzdan i skup gradski prijevoz? Ako mislite da ne postoji alternativa automobilu ili gradskom prijevozu, možda je vrijeme da razmislite o kupnji skutera.

Mladi ljudi, studenti ili nedavno zaposleni teško da će si priuštiti odlazak na fakultet ili posao u vlastitom automobilu. Slično je i sa starijim generacijama, naročito ako u obitelji postoji već jedan automobil – postavlja se pitanje isplativosti nabavke drugog četverokotačnog ljubimca. Bicikl je odlična alternativa i ima mnoge prednosti, ali i nekoliko mana: ukoliko je u pitanju veća udaljenost (prigradsko naselje – centar grada) nije ju moguće ni brzo ni jednostavno odvoziti. Osim toga, na paklenim vrućinama koje vladaju ovih dana teško da ćete ‘suhi’ i svježi doći na svoje odredište, tako da će vam za ovakav način putovanja na posao ili fakultet biti neophodan i tuš. Tu je i problem nedostatka biciklističkih staza, naročito u brdovitim gradovima kao što su primjerice Rijeka i Dubrovnik.

Obzirom na sveopći val poskupljenja koji nas uvijek iznova ‘poklapa’ u posljednje vrijeme, donosimo vam nekoliko razloga o kojima valja razmisliti i odlučiti – je li skuter pametniji i povoljniji izbor od drugih?

Poskupljenje benzina i parkinga

Profil prosječnog mladog čovjeka u Hrvatskoj govori nam da je vožnja automobila za njega postala luksuz. Doduše, mnogi si taj luksuz i priušte, naravno, na teret raznih kredita, kartica i posudbi. Prosječan mjesečni trošak posjedovanja limenog ljubimca kreće se (ovisno o vrsti i starosti vozila) od 1.500 kuna mjesečno pa naviše. Naime, prilikom kupovine automobila valja računati na slijedeće godišnje troškove: gorivo, godišnji porez na vozila, trošak registracije, trošak obveznog autoosiguranja, parking, redovita izmjena guma, redoviti servisi, izvanredni servisi… Ukoliko je, uz to, automobil kupljen putem kredita, mjesečni trošak se može i udvostručiti.
Skuteri su, u startu, povoljniji od automobila. Osim toga, troše puno manje goriva, a parking s njima je besplatan.

Gužve

Po ovom pitanju ne moramo ništa posebno isticati. Samo se probajte prisjetiti koliko puta ste preznojeni od vrućine i nervoze sjedili bespomoćno u automobilu u koloni koja vam se činila dužom nego rijeka Amazona, kasneći na posao, ispit ili neki drugi dogovor dok je frajer na skuteru ležerno prozujao pored vas.

Ekologija

Na prvi pogled je jasno da vožnjom skutera znatno manje onečišćujete okoliš nego vožnjom automobila. Glavni razlog tome je da je potrošnja benzina manja pa je kao posljedica toga i emisija stakleničkih plinova smanjena. No odabir prijevoznog sredstva znači mnogo više za okoliš od same emisije plinova pa razmotrimo i sljedeće troškove: trošak proizvodnje automobila u odnosu na trošak proizvodnje skutera i trošak odlaganja ili recikliranja vozila na kraju njegova životnog vijeka.

Zaključno, možemo istaknuti i ostale prednosti skutera nad automobilima, a to su znatno niži troškovi osiguranja i održavanja ali moramo istaknuti da postoje i neke negativne strane kao što su: ovisnost o vremenskim uvjetima, sigurnost i udobnost.
Skuteri nemaju udobnost u vidu radija, grijanja, ili pak krova  i to je ono što bi trebali ‘žrtvovati’ odričući se vožnje automobilom. Na sigurnost u velikoj mjeri možemo i sami utjecati, prije svega opreznom i defenzivnom vožnjom, izbjegavanjem bilo kakvih rizičnih situacija, pažljivim promatranjem drugih sudionika u prometu. Naravno, neophodno je uložiti i nešto novaca u kvalitetnu opremu – kacigu, jaknu, rukavice…

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber