DVB-T2 SUSTAV: Prikaz visoke rezolucije stigao u Hrvatsku

Ljubitelji dobre slike i gledanja TV-a napokon mogu uživati u čarima visoke rezolucije prikaza, popularnog full HD standarda. Naime, u Hrvatsku je stigao DVB-T2 sustav.

DVB-T2 SUSTAV

Odašiljanje programa u novom DVB-T2 sustavu započelo je 11. studenog na području čitave Republike Hrvatske, a evo što sve donosi.

Prijelaz na DVB-T2 sustav do 1. srpnja 2020.

Dobre vijesti stižu i za sve one koji još uvijek nisu uspjeli nabaviti prijamnike za novi DVB-T2 sustav. Do potpunog prelaska, koji je prema odluci HAKOM-a planiran 1. srpnja 2020. godine, svi televizijski programi istovremeno će se odašiljati i u postojećem i u novom sustavu.

DVB-T2 donosi kvalitetniju sliku

Najveća prednost DVB-T2 sustava krije se u značajno kvalitetnijoj slici koju omogućuje novi način kodiranja. Riječ je o HEVC/X265 sustavu kodiranja koji omogućuje bitno kvalitetnije sažimanje podataka. To automatski znači brži protok podataka što će mnogima olakšati i poboljšati uživanje u gledanju TV-a.

Kvalitetnije pokrivanje za više stanovništva

TV program trenutačno se prikazuje u SD rezoluciji, a naslijedit će ga FHD (high definition) rezolucija. Osim toga, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva.

Treba napomenuti i da će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ova programa, kao i programa RTL2 te Doma TV s kvalitetom pokrivanja koju imaju primarni kanali. Sada će svi oni biti u jednom multipleksu.

Kako do prijema novog signala

Za prijem novog signala potreban vam je prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Možete kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti ga na postojeći TV prijamnik.

Druga opcija je da kupite novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i danas su dio standarda. Unatoč tomu, na tržištu još uvijek postoje i modeli koji nemaju DVB-T2 birač kanala pa prije kupovine obavezno provjerite sve karakteristike.

Obratite pažnju na oznaku HEVC/H.265

HEVC/H.265 sustav kodiranja zahtijeva više memorije i procesorske snage. Stoga je bitno potražiti model koji ga podržava. Današnji televizori najčešće ga imaju, no ako iz nekog razloga uzimate stariji model, provjerite podržava li HEVC/H.265.

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber