DVB-T2 SUSTAV: Prikaz visoke rezolucije stigao u Hrvatsku

Ljubitelji dobre slike i gledanja TV-a napokon mogu uživati u čarima visoke rezolucije prikaza, popularnog full HD standarda. Naime, u Hrvatsku je stigao DVB-T2 sustav.

DVB-T2 SUSTAV

Odašiljanje programa u novom DVB-T2 sustavu započelo je 11. studenog na području čitave Republike Hrvatske, a evo što sve donosi.

Prijelaz na DVB-T2 sustav do 1. srpnja 2020.

Dobre vijesti stižu i za sve one koji još uvijek nisu uspjeli nabaviti prijamnike za novi DVB-T2 sustav. Do potpunog prelaska, koji je prema odluci HAKOM-a planiran 1. srpnja 2020. godine, svi televizijski programi istovremeno će se odašiljati i u postojećem i u novom sustavu.

DVB-T2 donosi kvalitetniju sliku

Najveća prednost DVB-T2 sustava krije se u značajno kvalitetnijoj slici koju omogućuje novi način kodiranja. Riječ je o HEVC/X265 sustavu kodiranja koji omogućuje bitno kvalitetnije sažimanje podataka. To automatski znači brži protok podataka što će mnogima olakšati i poboljšati uživanje u gledanju TV-a.

Kvalitetnije pokrivanje za više stanovništva

TV program trenutačno se prikazuje u SD rezoluciji, a naslijedit će ga FHD (high definition) rezolucija. Osim toga, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva.

Treba napomenuti i da će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ova programa, kao i programa RTL2 te Doma TV s kvalitetom pokrivanja koju imaju primarni kanali. Sada će svi oni biti u jednom multipleksu.

Kako do prijema novog signala

Za prijem novog signala potreban vam je prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Možete kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti ga na postojeći TV prijamnik.

Druga opcija je da kupite novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i danas su dio standarda. Unatoč tomu, na tržištu još uvijek postoje i modeli koji nemaju DVB-T2 birač kanala pa prije kupovine obavezno provjerite sve karakteristike.

Obratite pažnju na oznaku HEVC/H.265

HEVC/H.265 sustav kodiranja zahtijeva više memorije i procesorske snage. Stoga je bitno potražiti model koji ga podržava. Današnji televizori najčešće ga imaju, no ako iz nekog razloga uzimate stariji model, provjerite podržava li HEVC/H.265.

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber