Zamjenski dijelovi: Kako uštedjeti na novcu, ali ne i na sigurnosti

Vaš limeni ljubimac definitivno zaslužuje samo najbolje. No, ako se u ovlaštenom servisu primite za pult nakon što čujete cijenu originalnih pločica i diskova za kočnice, a kamoli nekih skupljih dijelova, počet ćete razmišljati o onim zamjenskim.

Ista tvornica, druga smjena

Riječ je o dijelovima za automobile koji najčešće izlaze iz iste one tvornice u kojoj se proizvode i originalni dijelovi. Razlikuju se po ambalaži, slabijem garantnom roku i naravno, cijeni.

Velike razlike u cijeni

Originalni dijelovi, naime, u onim najekstremnijim slučajevima znaju biti i do sedam puta skuplji od zamjenskih. Također, razlika gotovo nikada nije manja od tridesetak posto.

Kako biste bili potpuno sigurni da će zamjenski dio u potpunosti odgovarati, preporučamo da se naoružate podacima. Slijedite određena pravila, a prije kupovine se osigurajte kratkim istraživanjem.

Broj šasije, oznaka motora…

Vaš će mobitel vrlo lako zapamtiti broj šasije, oznaku motora i sve ostale potrebne podatke za svaki dio vozila koji želite naručiti. Zato nema izgovora da ih ne pohranite u tekstualnom obliku ili obliku fotografije.

Ovlašteni i ini servisi

Ovlašteni servisi, ali i oni neovlašteni koji drže do sebe, imaju mail na koji im se možete obratiti i pitati što god vas zanima. Osim što ćete dobiti informacije o cijenama dijelova i „ruku”, možete ih i zatražiti OEM oznaku dijela koji tražite. Bitno je da naručite „pravi” zamjenski dio.

Trgovine auto-dijelovima

Ako nemate originalnu oznaku dijela koji tražite, najčešće je dovoljno poslati broj šasije. Trgovci će vas po potrebi zatražiti dodatne podatke. Slanje maila ništa ne košta, pa svoje upite možete slati na brojne adrese, a i raspitati se zašto vam nude baš taj brend.

Ako je prejeftino, odustanite

Ako vam komplet pločica i diskova za prednje kotače košta 800 kuna, a u nekoj internetskoj trgovini ugledali ste cijenu od 50 kuna, odustanite. U boljem scenariju nećete dobiti dijelove nakon što ih platite, u onom gorem neće vam odgovarati. U najgorem će biti toliko loše kvalitete da će se raspasti kod prve upotrebe.

Konzultirajte specijalizirane forume

Svaki automobilski brend ima specijalizirani forum na hrvatskom, ali i na brojnim drugim jezicima. Ti su forumi, iako često vrve od pametovanja i skretanja s teme, zlatni rudnik informacija, a posebice iskustva. Ako nemate vremena za gubljenje, lako ćete prepoznati forumaša od iskustva i struke, pa mu se obratite privatnom porukom.

Pitajte mehaničara

Imati mehaničara od povjerenja jedna je od važnijih životnih pobjeda. No kao i uvijek, riječ je o mukotrpnom i dugotrajnom postupku koji uključuje brojne pogreške. Ali, čak i ako nemate puno povjerenje u svog mehaničara, pitajte ga za savjet – u svom poslu stručniji je od nas.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber