Zamjenski dijelovi: Kako uštedjeti na novcu, ali ne i na sigurnosti

Vaš limeni ljubimac definitivno zaslužuje samo najbolje. No, ako se u ovlaštenom servisu primite za pult nakon što čujete cijenu originalnih pločica i diskova za kočnice, a kamoli nekih skupljih dijelova, počet ćete razmišljati o onim zamjenskim.

Ista tvornica, druga smjena

Riječ je o dijelovima za automobile koji najčešće izlaze iz iste one tvornice u kojoj se proizvode i originalni dijelovi. Razlikuju se po ambalaži, slabijem garantnom roku i naravno, cijeni.

Velike razlike u cijeni

Originalni dijelovi, naime, u onim najekstremnijim slučajevima znaju biti i do sedam puta skuplji od zamjenskih. Također, razlika gotovo nikada nije manja od tridesetak posto.

Kako biste bili potpuno sigurni da će zamjenski dio u potpunosti odgovarati, preporučamo da se naoružate podacima. Slijedite određena pravila, a prije kupovine se osigurajte kratkim istraživanjem.

Broj šasije, oznaka motora…

Vaš će mobitel vrlo lako zapamtiti broj šasije, oznaku motora i sve ostale potrebne podatke za svaki dio vozila koji želite naručiti. Zato nema izgovora da ih ne pohranite u tekstualnom obliku ili obliku fotografije.

Ovlašteni i ini servisi

Ovlašteni servisi, ali i oni neovlašteni koji drže do sebe, imaju mail na koji im se možete obratiti i pitati što god vas zanima. Osim što ćete dobiti informacije o cijenama dijelova i „ruku”, možete ih i zatražiti OEM oznaku dijela koji tražite. Bitno je da naručite „pravi” zamjenski dio.

Trgovine auto-dijelovima

Ako nemate originalnu oznaku dijela koji tražite, najčešće je dovoljno poslati broj šasije. Trgovci će vas po potrebi zatražiti dodatne podatke. Slanje maila ništa ne košta, pa svoje upite možete slati na brojne adrese, a i raspitati se zašto vam nude baš taj brend.

Ako je prejeftino, odustanite

Ako vam komplet pločica i diskova za prednje kotače košta 800 kuna, a u nekoj internetskoj trgovini ugledali ste cijenu od 50 kuna, odustanite. U boljem scenariju nećete dobiti dijelove nakon što ih platite, u onom gorem neće vam odgovarati. U najgorem će biti toliko loše kvalitete da će se raspasti kod prve upotrebe.

Konzultirajte specijalizirane forume

Svaki automobilski brend ima specijalizirani forum na hrvatskom, ali i na brojnim drugim jezicima. Ti su forumi, iako često vrve od pametovanja i skretanja s teme, zlatni rudnik informacija, a posebice iskustva. Ako nemate vremena za gubljenje, lako ćete prepoznati forumaša od iskustva i struke, pa mu se obratite privatnom porukom.

Pitajte mehaničara

Imati mehaničara od povjerenja jedna je od važnijih životnih pobjeda. No kao i uvijek, riječ je o mukotrpnom i dugotrajnom postupku koji uključuje brojne pogreške. Ali, čak i ako nemate puno povjerenje u svog mehaničara, pitajte ga za savjet – u svom poslu stručniji je od nas.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber