Zaboravljena lozinka postat će stvar prošlosti uz ove trikove

Želite li se zaštititi od hakerskih napada, jedan od najboljih načina je lozinka koju je teško probiti. Još kada bi se jaka lozinka tako lako pamtila… Nažalost, zaboravljena lozinka česta je pojava, a evo kako je izbjeći.

zaboravljena lozinka

Snažna lozinka obično se sastoji od velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova. No, ono što im je glavna prednost, ujedno je i najveći nedostatak.

Naime, takve lozinke previše su komplicirane za pamćenje pa ih najčešće spremite tako da ih određena stranica „zapamti“. I onda kada se želite ulogirati na tu stranicu s drugog uređaja, nemate pojma kako to učiniti – jer ne znate lozinku.

Zaboravljena lozinka ne postoji na Googleu

Najjednostavnije rješenje s kojim se uvijek bez problema možete ulogirati na stranicu na koju želite jest da lozinkama uvijek pristupate iz istog pretraživača. Naime, nakon što ukucate svoje korisničko ime, pohranjena lozinka pojavit će se u za to predviđenom polju. Radi dodatne sigurnosti, bit će prikazana u obliku zvjezdica.

Međutim, ako vam, recimo, treba lozinka da se ulogirate s drugog pretraživača ili da je nekom date (za Netflix možda?), postoji nekoliko načina da je „demaskirate“. Naime, koristite li Google, sve lozinke pohranjene su u Password Manageru (passwords.google.com).

Jednostavnim trikom do lozinke

Međutim, postoji i univerzalan pristup koji bi trebao funkcionirati u većini pretraživača:

  1. Na polje na kojemu je maskirana lozinka kliknite desnom tipkom miša
  2. Na meniju koji će se pojaviti odaberite inspect ili inspect element
  3. Pronađite liniju koda u kojoj piše „input type=password” (koristite CTRL+F za lakše pretraživanje, a pretražujte riječ „password”)
  4. Kliknite dvaput da možete mijenjati kod, promijenite riječ „password” u riječ „text” i stisnite enter. Na taj način promijenit ćete svojstvo polja i lozinka bi vam trebala biti dostupna u originalu, a ne u obliku zvjezdica.

Razmislite o računalu s čitačem otiska prsta

S obzirom na to da je prilično jednostavno doći do pohranjenih lozinki, poželjno je uvesti i glavnu lozinku. To je ona lozinka koja će nepoželjnoj osobi onemogućiti pristup vašem računalu.

Razmislite i o nabavci računala s čitačem otiska prsta koji će vam čitav proces dodatno pojednostavniti i učiniti sigurnijim.

Ako zbog poslovnih ili bilo kojih drugih obveza sa sobom stalno nosite laptop, naviknite se da ga nikad ne ostavljate bez nadzora. Ostavljajte ga u torbi i uvijek prije nego krenete dalje provjerite je li unutra.

Vrijedne stvari držite pod ključem

Što se tiče držanja računala kod kuće, neovisno je li riječ o laptopu ili stolnom računalu, ako vam je sigurnost od presudne važnosti, držite ga pod ključem. Može to biti dodatna brava na sobnim vratima, ormarić s ključem ili oboje. Što je provalnicima teže, to će lakše odustati.

Tu je uvijek i staromodni način

Lozinke možete čuvati i na staromodni način – zapisujući ih u bilježnicu i prepisujući ih svaki put kada se želite logirati. Tako ćete biti najsigurniji da ih nitko neće ukrasti digitalnim putem.

Predostrožnosti radi, čuvajte ih u neobilježenoj bilježnici, onoj koja se ni po čemu neće isticati u odnosu na druge koje imate. Poželjno je i da ne bude odmah pored računala, nego malo dalje od njega. Gledajte na to i sa zdravstvene strane – napravit ćete više koraka, što će vaše tijelo zasigurno cijeniti.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber