Veliki maloprodajni lanci zaobilaze Hrvatsku

Globalno istraživanje razvijenosti maloprodaje (GRDI – Global Retail Development Index) Globalnog instituta za istraživanje ponašanja potrošača konzultantske kuće A.T. Kearney za 2012. godinu pokazuje kako veliki trgovački lanci zaobilaze Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku.

Od zemalja regije jedino se Makedonija pozicionirala na visokom 21. mjestu, što ju čini zanimljivim tržištem za daljnji razvoj maloprodaje.

Hrvatsko tržište maloprodaje spada u skupinu razvijenih tržišta i više nije privlačno za greenfield investicije velikih stranih lanaca. Naime, s preko 200 metara kvadratnih po glavi stanovnika modernih maloprodajnih površina, hrvatsko se maloprodajno tržište može smatrati razvijenim jer se hrvatski potrošači naviknuo na visoke standarde u maloprodaji. Istovremeno je tržište zasićeno i obilježeno relativno visokom koncentracijom maloprodajnih lanca. Konkurencija je žestoka, a maloprodajne nekretnine su postale skupe i nisu više lako dostupne. Zbog svega toga strani lanci više ne pomišljaju na greenfield investiranje u hrvatsko tržište, kao najbolja mogućnost ulaska na naše tržište je akvizicija postojećeg igrača.“ objašnjava Tomislav Čorak, mlađi partner u A.T. Kearneyu zadužen za Hrvatsku i Mađarsku.

Brazil je drugu godinu za redom zadržao vodeću poziciju, zahvaljujući rastućoj srednjoj klasi, visokim stopama potrošnje, velikoj urbanoj populaciji te smanjenom političkom i financijskom riziku. Slijede ga Čile, Kina, Urugvaj i Indija. No, iako su Brazil, Rusija, Indija i Kina (BRIC zemlje) i dalje svjetski lideri u maloprodaji, postoji puno površinom manjih država koje imaju značajan neiskorišten potencijal. „Malim draguljima“ mogli bi se nazvati Gruzija (6. mjesto), Oman (8. mjesto), Mongolija (9. mjesto) i Azerbejdžan (17. mjesto), koji postaju privlačna odredišta za prodavače luksuzne robe i specijaliteta. Ova tržišta, iako mala u ukupnoj veličini svjetske maloprodaje, privlače trgovačke lance koji ciljaju na bogata područja i koji žele biti prvi na brzo rastućim tržištima.

„S obzirom na snažan rast zemalja u razvoju, u usporedbi s vrlo malim rastom u Europi i Sjevernoj Americi, svjetski trgovački lanci primorani su širiti se na tržišta u razvoju. Da je tome tako, pokazuje i činjenica da su u proteklih pet godina veliki trgovački lanci poput Wal-Marta (SAD), Carrefoura (Francuska), Tesca (Velika Britanija) i Metroa (Njemačka) zabilježili dva i pol puta veći rast prihoda u zemljama u razvoju, nego na svojim domaćim tržištima. No, uspjeh na novom tržištu jako ovisi o učinkovitosti lokalne radne snage. Zbog toga svjetski maloprodajni lanci u svoje akcijske planove širenja moraju uključiti i razvoj programa brzog osposobljavanja lokalne radne snage, bez čega uspjeh na novom tržištu može izostati”, zaključuje Čorak.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber