Utjecaj jeftinijih lijekova na zdravlje

U posljednje vrijeme, svjedoci smo brojnih reformi koje se provode, a jedna od njih je ona kojom se predlaže propisivanje najjeftinijih lijekova dostupnih na tržištu. Pacijenti koji žele skuplji lijek morat će ga sami doplatiti.

I dok pacijenti većinom negoduju oko ovakve odluke, slična praksa provodi se u većini EU zemalja čime se ostvaruju uštede i do 13 milijardi kuna godišnje. Uvođenjem dvojne liste lijekova, Hrvatska godišnje ostvari uštedu od 300 – 500 milijuna kuna, a provođenjem nove regulative, dodatno bi se smanjili troškovi zdravstva koji sada iznose 24 milijarde kuna.

Jedno od prava koje korisnici ostvaruju kroz dopunsko osiguranje je pokriće participacije za osnovnu listu lijekova. Osnovna lista lijekova sadržava najsvrsishodnije lijekove za pojedine bolesti, ne samo prema medicinskim, već i prema ekonomskim kriterijima. U većini se slučajeva radi o generičkim lijekovima, međutim na osnovnoj listi se može naći i originalni lijek za koji ne postoji generički supstitut.

Iako se ranije mislilo kako postoji razlika između originalnog i generičkog lijeka, to nije istina. Naime, između generičkog i originalnog lijeka ne postoji razlika u djelovanju, dozi, neškodljivosti, putu primjene, kvaliteti, obliku, načinu primjene ili indikaciji. Generički lijekovi su u pravilu jeftiniji  20 do 80% od originalnih, a razlog tome je što nisu uložena velika sredstva u istraživanje i razvoj te registraciju lijeka.

Generički i originalni lijekovi ne razlikuju se obzirom na djelovanje.

S druge strane, originalni lijek je lijek sa novom aktivnom supstancom u sastavu do koje je došao inovator na temelju vlastitih eksperimenata i istraživanja. Danas je vrlo teško doći do novog originalnog lijeka jer mora biti značajno bolji od postojećih. Postupku prethodi višegodišnje istraživanje, testiranje, visoka ulaganja sa neizvjesnim ishodom. Stoga je cijena originalnog lijeka u pravilu puno viša nego u slučaju generičkog lijeka. Zbog ranije spomenutog ekonomskog kriterija, originalni lijekovi se najčešće nalaze na dopunskoj listi lijekova.

Stručnjaci tvrde kako zdravlje građana korištenjem generičkih lijekova ni u kom slučaju nije ugroženo, no neki pacijenti ipak preferiraju skuplje lijekove jer vjeruju da su djelotvorniji.

Ugovaranjem police dopunskog osiguranja kod osiguravajućih društava koji nude takvu uslugu, korisnici mogu ostvariti pravo na pokriće participacije za dopunsku listu lijekova.

 

Ugovorite dopunsko osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber