Upomoć – kako odabrati osiguranje?

Prema podacima HANFA-e, u Hrvatskoj trenutno posluje 28 društava za osiguranje i reosiguranje. Za neke od vodećih kuća zasigurno ste čuli, a neke ste i odabrali. Kojim ste se kriterijima vodili prilikom odabira?


Dosadašnja iskustva naših čitatelja, kolega i prijatelja govore da su se za osiguranje uglavnom odlučili preko preporuke prijatelja koji je ili ugovorio osiguranje kod te kuće ili za tu kuću radi. Osim toga, čest je slučaj i da se za usluge neke osiguravajuće kuće ljudi odlučuju na šalteru banke ili kod osobnog bankara prilikom obavljanja uobičajenih financijskih transakcija.
Nekome moramo vjerovati. No, prije svega, važno je da vjerujete sami sebi, naročito kad je u pitanju ‘veza’ s osiguravajućom kućom koja bi ipak trebala biti dugoročna. Njoj povjeravamo svoju sigurnost, svoj novac, svoju financijsku stabilnost, a u većini slučajeva i svoj život.

Uzmemo li u obzir poprilično kaotičnu situaciju na financijskom tržištu danas, pitamo se – kome možemo vjerovati i što je uopće sigurno?

Formulu po kojoj ćete odabrati najbolje osiguranje ne možemo vam otkriti jer ju ni sami ne znamo. No, postoje ipak neke stvari koje morate znati kako biste donijeli ispravnu odluku o ovom ulaganju.

1. Pitajte na više strana. Čak i kada kupujete manje vrijedne stvari poput cipela, isprobate više modela, zar ne? Slijedite to pravilo i kod ‘kupovine’ vrijednijih stvari. Informirajte se o uvjetima više osiguravajućih kuća i prikupite što više ponuda. Najbolji vodič za odabir je portal kompare.hr koji na jednom mjestu nudi objektivne i neovisne informacije o cjelokupnoj financijskoj ponudi u Hrvatskoj. Na temelju svojih potreba napravite usporedbu svih osiguravajućih kuća. Takvom ćete usporedbom vidjeti dobivate li najbolje i najviše za svoj novac.

2. Pitajte i dobijte odgovore. Osiguranje se ne odabire svaki dan i potpuno je prihvatljivo da ne znate što znače svi pojmovi s kojima se susrećete i koje su sve moguće opcije na raspolaganju. Važno je znati koje rizike točno pokriva vaša polica, koliko se u prosjeku čeka isplata štete ako do nje dođe i koja je točno procedura, koje su posljedice prijevremenog prekida ugovora osiguranja, postoje li bilo kakvi dodatni troškovi prilikom uplata ili isplata… Predstavniku osiguravajuće kuće posao je odgovoriti na ova pitanja točno i iskreno. Ukoliko oklijeva s pružanjem ovih informacija ili vam njegove informacije zvuče predobro da bi bile istinite, dobro je još jednom razmisliti zaslužuje li on vaše povjerenje.

3. Proučite financijske izvještaje osiguravajuće kuće. OK, ovo nije baš lak posao za laike u financijama i računovodstvu. No, nije poanta u tome da znamo pročitati i protumačiti ove izvještaje. Postoje pokazatelji koje svatko može procijeniti. Transparentna i cjelovita revidirana financijska izvješća objavljuju se u skladu s računovodstvenim standardima. Ako ih osiguravajuća kuća redovito objavljuje, te uz njih postoji i pozitivno mišljenje neovisnog ovlaštenog revizora – jedna muka manje.

4. Tko stoji iza osiguranja? Osiguravajuća kuća osigurava vas, a tko osigurava osiguravajuću kuću? Važno je dobiti podatke o reosiguravatelju i njegovoj financijskoj stabilnosti. Naime, osiguravajuća kuća osigurava samu sebe i time prenosi na reosiguravatelja dio rizika koji je prethodno preuzela u osiguranje. Rizik se na taj način disperzira i homogenizira, poslovanje je stabilnije, što je naročito bitno za slučaj šteta katastrofalnih razmjera. Snaga reosiguravatelja je snaga samog osiguranja.
5. Kvaliteta i brzina usluge. Učinkovita, kvalitetna i brza reakcija važne su nam u svakodnevnom životu, pa tako i kod osiguravajuće kuće. Informacije, usluge, djelatnici moraju biti lako dostupni, direktno, putem telefona, e-maila, interneta… Raspitajte se o iskustvima i među prijateljima i poznanicima, no i tu budite oprezni. Ono što je važno njima, ne mora biti važno i vama.

6. Od dvoje odaberite – oboje. Ako se dvoumite između dva osiguravatelja, probajte odabrati oba. Na taj način kombinirate različite pogodnosti koje nude razni osiguravatelji. Dobar primjer daje odabir životnog osiguranja: želite li mjesečno odvajati 400 kuna a ne možete odlučiti je li vam važnije biti osiguran za slučaj teških bolesti ili pak imati trostruku osiguranu svotu za slučaj smti uslijed nezgode, odlučite se za obje varijate te 200 kuna uplaćujte u jedan a 200 kuna u drugi oblik osiguranja.

Odluka nije laka, zar ne? Upravo zbog toga budite odgovorni, slijedite naše smjernice, uspoređujte i promislite prije konačnog odabira.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber