Ublažite financijski stres povratka u školu

Vratili ste se s ljetovanja opako opelješeni i obespareni, a sad vas čeka novi trošak – vaši mališani vraćaju se ili prvi put kreću u školske klupe. Za njih veselje, a za vas muka? Nadamo se da ste na vrijeme mislili na ovaj (tako točno predvidivi) trošak i svakog mjeseca stavljali na stranu određenu svotu novca za ovu situaciju. Ukoliko niste, za novac ćete se morati snaći, a mi smo istraživanjem i propitivanjem iskustava drugih roditelja došli do nekoliko trikova pomoću kojih biste mogli ovaj trošak svesti na razumnu granicu.

Ustanovite koji vam je budžet točno na raspolaganju za ovu situaciju, bez da se zadužujete. Kad osvijestite ovu cifru, biti će vam lakše orijentirati se i rasporediti budžet, te naravno znati koliko vas zaduživanje čeka ako prekoračite limit.

  • Prije svih, razgovarajte sa svojim djetetom. Pitajte ga koja su njegova očekivanja, koje su njegove želje i objasnite mu obiteljsku financijsku situaciju. Ovisno o budžetu, dogovorite s djetetom na koji ćete način kupovati i zamolite ga za razumijevanje. Objasnite mu da možda nećete moći odmah kupiti sve stvari ili baš one koje ono želi, a sukladno tome dogovorite i rok do kada ćete nabaviti sve neophodno. Također, možete dogovoriti neki bonus ili nagradu ako se odrekne baš nekih skupih stvari koje žarko želi. Na taj način dijete uvodimo u svijet odraslih, razvijamo kod njega odgovornost prema financijama i učimo ga da ne mora nužno imati sve – bez obzira radi li se o nekoj skupoj stvari, o nekoj stvari koju ima netko drugi ili o nekoj pomodnoj stvari koja će za mjesec dana biti zaboravljena.
  • Raspitajte se kod nastavnika i u školi koje su to nužno neophodne stvari koje baš morate nabaviti. Ako vam se nešto čini posebno ili pretjerano, ne ustručavajte pitati je li baš nužno i možete li neko vrijeme pričekati s nabavom. I škola i nastavnici trebali bi imati razumijevanja prema financijskom stanju roditelja u ovim, ne baš tako sjajnim vremenima.
  • Popričajte s drugim roditeljima i rodbinom o njihovim prethodnim iskustvima – koje su im se školske potrepštine pokazale dobre, koje su bile totalni promašaj i naučite nešto iz njihovih iskustava.
  • Napravite dva popisa: osnovni i prošireni. Nakon što ste skupili iskustva i dobili popise, zajedno sa svojim djetetom napravite dva popisa – osnovni i prošireni. U osnovni su uključene sve potrepštine koje su neophodno potrebne za prvih mjesec dana u školi, a ostale mogu pričekati neka bolja vremena.

Navike o štednji, odnos prema novcu i trošenju ne uče se u sklopu obrazovnog sustava, već unutar obitelji.

  • Mislite i na popratne stvari kao što je prijevoz do škole. Ako ste do sada svoje dijete vozili svakog dana u školu i iz škole, razmislite o alternativnim načinima prijevoza do škole. Razgovarajte sa susjedima/roditeljima – možda je netko od njih voljan i ima vremena voditi djecu u školu svakog dana. Ako postoji takva mogućnost, razmislite s još nekoliko roditelja da toj osobi omogućite neku simboličnu mjesečnu naknadu za njegovo vrijeme, trud i odgovornost.
  • Pripremu za shopping neka obave djeca. Da, djeca. Ako se služe internetom, uputite ih da pretraže stranice raznih trgovaca. Svi većinom imaju online kataloge aktualnih akcijskih ponuda. Osim toga, neka se klinci bace i na istraživanje ponude rabljenih stvari, primjerice na Njuškalu. Ovakva opcija zasigurno štedi i vrijeme i novac, a ne dovodi djecu u napast da lutaju po shopping centrima i samo još više žele potrošiti. Zajedno provjerite rezultate njihovog online istraživanja, odredite gdje su najpovoljnije cijene i odlučite hoćete li naručivati online ili ćete ići u nabavku.
  • U nabavku krenite zajedno. Prije svakako još jednom dobro proučite popis, posložite prioritete i prođite kroz sve dogovore s vašim klincima. Tako će vam biti lakše držati se plana, a teže ćete pokleknuti pred raznim iskušenjima. Vjerojatno je da će biti potrebni neki kompromisi – budite spremni na to. Možete popustiti u jednoj, dvije stvari, ali to je maksimum.
  • Kad idete u nabavku, kupite sve odjednom. Što više puta idete u obilazak trgovina, veće su šanse da potrošite više novaca – više goriva i troška za prijevoz, više dragocjenog vremena, više iskušenja za kupovinu nepotrebnih i nedogovorenih stvari.

Pomoću ovih nekoliko smjernica zasigurno nećete uštedjeti tisuće kuna. No, uštedjet ćete si nešto vremena i novaca, a učinak koji će ovakav način pripreme za školu imati na vašu djecu neprocjenjiv je. Stvaranjem korisnih i pozitivnih navika kod djece ne pomažemo samo sebi u kritičnim situacijama. Puno je važnija činjenica da ih na taj način pripremamo za svijet odraslih, za nešto što ih niti jedna škola niti fakultet neće naučiti.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva – predstavlja li vam svaki jesenski povratak u školske klupe stres i koji su vaši praktični savjeti pomoću kojih lakše prebrodite ovu situaciju? Javite nam, najzanimljivije ćemo objaviti.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber