TV pristojba: O čemu se radi, zašto je plaćamo i kako prestati

Bez obzira na to pratite li TV program ili ne, obavezni ste plaćati TV pristojbu dokle god u svojem životnom i/ili poslovnom prostoru držite uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog signala. Obavezni ste je plaćati čak i kad nemate ni televizor ni radio-aparat, ali imate, primjerice, mobitel, stolno računalo ili prijenosnik.

kompare_tv pristojba

Poduzetnicima pristojba na svaki prijamnik

Jedino po čemu se TV pristojba razlikuje od poreza na aparate koji mogu primati radio i audiovizualne signale je u tomu što pristojbu plaćate izravno HRT-u. Porezi se pak uplaćuju u državni proračun, odnosno proračune županija, gradova ili općina.

Iznos mjesečne pristojbe računa se temeljem prosječne hrvatske neto plaće. Nije se mijenjala od 2012. godine te iznosi 80 kuna. Jedno kućanstvo plaća samo jednu TV pristojbu bez obzira na broj uređaja. Pravnim osobama, obrtnicima i fizičkim osobama koje obavljaju neku djelatnost u obračun ulazi svaki aparat.

Tko je oslobođen plaćanja TV pristojbe?

Postoje određene kategorije stanovništva koja su u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja TV pristojbe. To su prvenstveno osobe s visokim stupnjem invaliditeta te umirovljenici koji primaju mirovinu nižu od 1.500 kuna mjesečno.

Kako odjaviti prijamnik?

Ako pripadate onoj manjini koja ne želi plaćati TV pristojbu dok joj živo srce bije, postoji i ne tako trnovit put odjave prijamnika, uz preduvjet da HRT-u ništa ne dugujete.

Sud ukinuo trošak javnog bilježnika

Postupak odjave prijamnika postao je jednostavniji, ali i jeftiniji nakon što je Visoki upravni sud u kolovozu 2015. godine ukinuo dijelove Odluke o načinu odjave prijamnika. Sudskom odlukom ukinuta je obaveza javnobilježničkog potpisa na obrascu zahtjeva za odjavu prijamnika. Istom presudom ukinuto je pravo ovlaštene osobe HRT-a, u narodu poznatog pod nazivom inkasator, da bez vašeg pristanka uđe u vaš dom provjeriti imate li prijamnik.

Razlozi za odjavu

Prijamnik možete odjaviti samo iz četiri razloga, a uz zahtjev je potrebno ispuniti obrasce, odnosno poslati određene potvrde.

1) neposjedovanje prijamnika

Zahtjev se šalje na ispunjenom obrascu za fizičke i pravne osobe

2) odlazak u dom umirovljenika

Potvrda Doma umirovljenika s točnim podacima o obvezniku plaćanja

3) smrt obveznika plaćanja pristojbe

Smrtni list s točnim podacima o obvezniku plaćanja

4) prestanak rada obrta ili pravne osobe

Potvrda nadležne ustanove o prestanku djelatnosti, Rješenje iz sudskog ili obrtnog registra

Zahtjev je potrebno dostaviti na adresu:

HRT

RJ Pristojba

Prisavlje 3

10000 Zagreb

Usporedite i odaberite najpovoljniji telekom paket! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber