Svi pričaju o… j.d.o.o.-u

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću.  Vruća tema u zadnje vrijeme, no znamo li što je prava i potpuna istina? Je li zaista jednostavnije od klasičnog d.o.o.-a i potiče li poduzetništvo?

J.d.o.o. može se osnovati sa uplatom od svega 10,00 kuna temeljnog kapitala. Uz to, treba platiti troškove javnog bilježnika, sudske pristojbe i oglas u Narodnim novinama što ukupno iznosi 807,50 kuna. U usporedbi sa osnivanjem klasičnog d.o.o. to je uistinu povoljnije i svatko tko razmišlja o ovom obliku poslovanja neće dvoumiti oko odluke.

Ipak, važno je znati da postoje i „skriveni troškovi“ koji nisu odmah jasno i unaprijed vidljivi. Naime, j.d.o.o. mora u jednom trenutku postati klasični d.o.o. odnosno društvo s ograničenom odgovornošću ne može zauvijek ostati jednostavno. Za ovu transformaciju nema roka, on ovisi od društva do društva. U onom trenutku kada vaš j.d.o.o. počne ostvarivati dobit, morati ćete jednu četvrtinu te dobiti na kraju financijske godine izdvajati u posebne zakonske rezerve. Drugim riječima, tom se dobiti ne može slobodno raspolagati kao što bi to bio slučaj u klasičnom d.o.o.-u. Nakon što iznos zakonskih rezervi dosegne vrijednost od 20.000 kuna, j.d.o.o. rastaje se sa svojim „j“ i postaje samo „d.o.o.“. Taj proces odvija se  po sili zakona i drugog izbora nema.

Procedura je zapravo kompliciranija, a papirologija je veća ako osnivate j.d.o.o. Stoga zapravo i ne možemo pričati o bitnom poticaju za poduzetnike. No, to je ionako hrpa ludih, lakovjerni ljudi kojima nema pomoći, oni ganjaju svoje snove… 🙂

Kako j.d.o.o. postaje d.o.o.?
Potrebno je izmijeniti osnivački akt (društveni ugovor ili izjavu o osnivanju) na način da promijenite iznos temeljnog kapitala. Ukoliko imate više suosnivača mijenja se i visina njihovih udjela. Svu tu dokumentaciju treba ovjeriti kod javnog bilježnika i predati zahtjev za promjenu na sudskom registru nadležnog Trgovačkog suda. Taj postupak, kao i kod svake druge statusne promjene u društvu (npr. promjena djelatnosti) koštati će vas nekoliko tisuća kuna (točnije, oko tri tisuće). Opravdano je stoga zapitati se je li zaista j.d.o.o. povoljnija ili jednostavnija alternativa klasičnom d.o.o.-u? Jer, plaćate 800 kn na početku, a onda, ovisno o tome koliko ste uspješni, ubrzo i još nekoliko tisuća kuna. Osim toga, ne možete slobodno raspolagati svom ostvarenom dobiti jer jedan dio uvijek stavljate u zakonske rezerve. Kod osnivanja d.o.o.-a bitno je da iznos temeljnog kapitala od 20.000 kuna bude uplaćen na prolazni račun poslovne banke ali taj se novac zatim može prebaciti na poslovni račun poduzeća i slobodno njime raspolagati za poslovanje novoostvorene firme. Taj iznos samo služi kao garancija visine odgovornosti d.o.o.-a.

Usporedba troška j.d.o.o. vs d.o.o.
Ukopan trošak osnivanja klasičnog d.o.o.-a je između 4.300 i 7.500 kuna. Ispada da u osnovnim troškovima i nema neke razlike (800 kn + cca. 3000 kn = cca 3.800 kn ili malo više za osnivanje j.d.o.o.-a). J.d.o.o. svakako nije bitno jeftiniji. No, sama promjena j.d.o.o. u d.o.o. na koju vas sili zakon, zahtijeva rad, vrijeme i papirologiju što može biti vrlo zamorno a na koncu možda i nepotrebno.
Istina, j.d.o.o. pruža mogućnost onima koji imaju odličnu poslovnu ideju i vrijedne ruke da s malim početnim troškovima ulaganja započnu s poslovanjem. U tom smislu j.d.o.o. je prednost ali upitno je koliko uspješna može biti tvrtka koja nema niti 5.000 kuna pokretačkog kapitala. Ako u samom početku poslovanja već imate taj novac, možete si uštedjeti muke i odmah osnovati d.o.o.

Poticanje poduzetništva?
Ovaj argument naveden je kao jedan od razloga izmjena Zakona o trgovačkim društvima i dodavanja j.d.o.o.-a u njega. Činjenica je zapravo da ovakva mogućnost postoji u drugim državama EU i da se naša država bori protiv takve konkurencije i „odljeva“ osnivača u druge države članice. Osim toga, stvarni troškovi se ukupno i nisu bitno smanjili za poduzetnike.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber